За Мною йдіть
12--18 жовтня. 3 Нефій 20--26: “Ви---діти завіту”


“12--18 жовтня. 3 Нефій 20--26: “Ви---діти завіту”, За Мною йдіть---для Недільної школи: Книга Мормона. 2020 (2020)

“12--18 жовтня. 3 Нефій 20--26”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Христос являється нефійцям

Ілюстрація: Христос являється нефійцям, художник Ендрю Бослі

12--18 жовтня

3 Нефій 20--26

“Ви---діти завіту”

Дозвольте Духу направляти ваше вивчення 3 Нефій 20--26. Він допоможе вам визначити принципи, які можуть бути особливо значущими для ваших учнів.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Після того, як ви прочитаєте разом слова Спасителя в 3 Нефій 23:1, ви можете запитати членів класу, що вони шукали, коли читали Писання цього тижня. Що вони знайшли?

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрині

3 Нефій 20:25--41; 21:9--11, 22--29

В останні дні Бог виконуватиме велику і дивовижну роботу.

  • Спаситель говорив про “велик[у] і дивовижн[у] робот[у]” (3 Нефій 21:9), яку виконуватиме Його Батько в останні дні. Можливо, члени класу можуть поділитися тим, що вони дізналися про ту роботу, коли вивчали ці розділи вдома. Подібні запитання можуть надихнути почати обговорення: Що, за словами Спасителя, відбуватиметься у майбутньому? (Див. особливо 3 Нефій 20:30--32, 39--41; 21:22--29). Чому Він назвав цю роботу “великою” і “дивовижною”? Що вам свідчить про те, що ця робота відбувається? Як ми беремо в ній участь?

  • Щоб допомогти членам класу побачити, як пророк Джозеф Сміт допомагав виконувати велику і дивовижну роботу Господа, ви можете показати зображення пророка і попросити клас прочитати 3 Нефій 21:9--11 та знайти слова і фрази, які нагадують їм про життя і служіння Джозефа Сміта. Наприклад, як Господь дав “Йому силу, щоб він приніс [євангелію] до іновірців”? (Вірш 11). Чому важливо знати, що служіння Джозефа Сміта було передбачено Спасителем? (Див. також 2 Нефій 3).

  • Ви також можете допомогти членам класу побачити, яким чином вони є частиною великої роботи, передбаченої в цих розділах, прочитавши разом 3 Нефій 20:25--27. Якщо необхідно, ви можете пояснити, що коли ми складаємо завіти з Господом, то стаємо сіменем Авраама. Як ми, як нащадки Авраама, можемо благословити “всі коліна землі”? (Вірш 25). Члени класу можуть обдумати це запитання, коли читають висловлювання Президента Рассела М. Нельсона в “Додаткових джерелах”, і поділитися своїми думками.

3 Нефій 23; 26:1--12

Спаситель хоче, щоб ми досліджували Писання.

  • Що із спілкування Спасителя з нефійцями свідчить про те, що Він відчуває стосовно Писань? Щоб допомогти членам класу дізнатися про це, ви можете попросити половину класу прочитати 3 Нефій 23, а другу половину---прочитати 3 Нефій 26:1--12; після цього вони можуть поділитися знайденим одне з одним. Вони також можуть поділитися своїми ідеями, як показати Господу, що Писання є важливими для нас. Наприклад, яка різниця між дослідженням Писань і простим їх читанням? (Див. 3 Нефій 23:1).

3 Нефій 24:1--6

Господь схожий на вогонь плавильника.

  • Наочні засоби можуть посилити ваше обговорення 3 Нефій 24:1--6. Наприклад, ви можете показати срібну монету або мило, коли члени класу читають вірші, щоб дізнатися, як ці предмети пов’язані зі Спасителем і Його місією. Ви також можете поділитися з класом поясненням рафінування срібла і мила валяльника в “Додаткових джерелах”. Як Господь---наче “вогонь плавильника і як мило валяльника”? (Вірш 2). Чого навчають нас ці приклади про те, як Спаситель очищає нас?

3 Нефій 24:7--18

Господь милостивий до тих, хто повертається до Нього.

  • Можливо, ви можете пояснити, що вчення про десятину в 3 Нефій 24:8--12 є відповіддю на запитання у вірші 7: “У чому маємо ми повернутися [до Господа]?” Який звʼязок між поверненням до Господа і сплатою десятини? Члени класу можуть поділитися, як вони отримали благословення, перелічені у віршах 10--12, коли платили десятину. Як ці істини можуть бути корисними тому, у кого проблеми зі сплатою десятини?

  • Яке ставлення, описане в 3 Нефій 24:13--15, часто зустрічається нині у світі? Заохочуйте членів класу ділитися тим, що вони б сказали тому, хто відчуває, ніби життя є легшим або кращим у тих, хто не виконує заповіді. Відповідно до 3 Нефій 24, як Господь благословляє тих, хто служить Йому? Ви також можете заохочувати їх знайти приклади в 3 Нефій 22. (Див. також Мосія 2:41; Алма 41:10).

3 Нефій 25:5--6

Наші серця повинні повернутися до наших предків.

  • Щоб проілюструвати концепцію повернення наших сердець до наших предків, ви можете попросити члена класу відвернутися від класу і описати членів класу по пам’яті (де вони сидять, у що вони вдягнені і так далі). Після цього він чи вона можуть повернутися до класу і спробувати знову. Чого може навчити нас цей приклад про повернення наших сердець до наших предків через храмову і сімейно-історичну роботу? Після прочитання 3 Нефій 25:5--6, можливо, члени класу можуть поділитися тим, як їхні серця повернулися до їхніх предків. Ви також можете попросити консультанта з храмової роботи і сімейної історії приходу ознайомити їх з деякими засобами виконання сімейно-історичної роботи. Як ця робота пов’язана зі збиранням Ізраїля, описаним Президентом Расселом М. Нельсоном в “Додаткових джерелах”?

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

У 3 Нефій 27--4 Нефій ми читаємо про “[найщасливіший] народ серед усіх людей, яких було створено рукою Бога” (4 Нефій 1:16). Скажіть класу, що читання цих розділів може допомогти нам дізнатися, як знайти щастя для себе і наших сімей.

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Ви можете бути частиною чогось величного.

Президент Рассел М. Нельсон заявив:

“Це дійсно останні дні, і Господь прискорює Свою роботу, щоб зібрати Ізраїль. Це збирання є найважливішим з того, що відбувається на землі сьогодні. Ніщо інше не зрівняється з ним за розмахом, ніщо інше не зрівняється з ним за важливістю, ніщо інше не зрівняється з ним за величчю. І якщо ви вирішите, якщо ви прагнете цього, то можете відіграти в ньому важливу роль. Ви можете відіграти важливу роль у чомусь великому, чомусь грандіозному, чомусь величному!

Коли ми говоримо про збирання, ми просто кажемо таку фундаментальну істину: що кожен з дітей нашого Небесного Батька, по обидва боки завіси, заслуговує на те, щоб почути послання відновленої євангелії Ісуса Христа. …

Подумайте про це! З усіх людей, які будь-коли жили на планеті Земля, саме ми є тими, хто братиме участь у цьому остаточному великому збиранні. Яке ж це викликає захоплення! …

Для вас це збирання має означати все. Це є та місія, заради якої вас було послано на землю” (“Гей, Ізраїлю, вставай” [всесвітній духовний вечір для молоді, 3 червня 2018 р.], broadcasts.ChurchofJesusChrist.org).

Рафінування і очищення.

Срібло знаходять змішане з іншими мінералами в родовищах руди. У давні часи ті, хто рафінували срібло, видобували срібло, помістивши руду у піч, нагріту до екстремальних температур. Це змушувало шлак (домішки або небажані мінерали) з’являтися на поверхні розплавленої руди. Той, хто рафінував, зіскрібав шлак, залишаючи чисте срібло, яке можна було впізнати завдяки його виразному блиску.

Валяльник---це той, хто очищав і відбілював тканину. Тканину занурювали у воду, змішаною з “мило[м] валяльника”, яке було призначене для виведення олії і бруду. Коли тканина була замочена, валяльник бив або давив її, щоб вивести бруд. (Див. “Refiner’s Fire and Fuller’s Soap”, New Era, June 2016, 6--7).

Як покращити наше навчання

Навчайте людей, а не викладайте урок. “Те, як ви ставитесь до людей, так само важливо, як і те, чого ви навчаєте їх. Іноді наша зайнятість проведенням уроку може перешкоджати нам виражати нашу любов до наших учнів. Якщо це станеться з вами, подумайте, як ви можете зосереджуватися на найважливішому” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 6).

Роздрукувати