За Мною йдіть
28 вересня--11 жовтня. 3 Нефій 17--19: “Ось, Моя радість повна”


“28 вересня--11 жовтня. 3 Нефій 17--19: “Ось, Моя радість повна”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“28 вересня--11 жовтня. 3 Нефій 17--19”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Ісус являється нефійцям

Світло Його обличчя осявало їх, художник Гарі Л. Капп

28 вересня--11 жовтня

3 Нефій 17--19

“Ось, Моя радість повна”

Вам, як учителю, слід почати свою підготовку з особистого вивчення Писань. Посібник За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей може доповнити ваше вивчення, а в цьому навчальному плані також містяться ідеї, які допоможуть вам підготуватися.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

У 3 Нефій 17:1--3 Спаситель попросив людей повернутися у свої домівки і “підготувати свій розум”, а потім повернутися, щоб їх знову навчали. Ви можете запитати своїх студентів, як вони готувалися до сьогоднішнього обговорення і про що вони думали.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрині

3 Нефій 17; 18:24--25, 28--32

Спаситель є для нас досконалим прикладом служіння.

  • У нас всіх є можливості служити іншим, і ми всі можемо робити це краще. Один спосіб вчитися з прикладу служіння Спасителя---просто прочитати класом 3 Нефій 17 і попросити членів класу прокоментувати, чи знаходять вони те, що вчить їх про служіння. Що ми дізнаємося про характер Спасителя, який зробив Його досконалим прикладом служіння? Про які істини ми можемо дізнатися з прикладу Спасителя? Ви також можете знайти додаткові натхненні ідеї в 3 Нефій 18:24--25 і 28--32. Після цього члени класу можуть обговорити конкретні речі, які вони відчувають натхнення робити, аби наслідувати приклад служіння Спасителя.

    Зображення
    Ісус благословляє нефійських дітей

    Дивіться на своїх маленьких, художник Гарі Л. Капп

3 Нефій 17:13--22; 18:15--25; 19:6--9, 15--36

Спаситель навчав нас, як молитися.

  • Щоб допомогти членам класу вчитися з багатьох прикладів молитви і вчень про неї у 3 Нефій 17--19, ви можете написати на дошці Хто? Як? Коли? і Чому? та попросити клас знайти відповіді на ці запитання, пов’язані з молитвою у наведених далі віршах: 3 Нефій 17:13--22; 18:15--25 і 19:6--9, 15--36. Які ще натхненні ідеї отримують члени класу, коли читають ці вірші? Висловлювання старійшини Річарда Г. Скотта в “Додаткових джерелах” може доповнити обговорення. Ви також можете попросити членів класу поділитися тим, що вони роблять, аби зробити свої особисті і сімейні молитви більш значущими (див. 3 Нефій 18:18--21).

  • У навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей пропонується обдумати запитання про молитву під час читання цих віршів. Ви можете попросити членів класу поділитися будь-якими натхненними думками, які вони мають про ці запитання. Або ж ви можете попросити кількох членів класу прийти в клас підготовленими обговорювати те, що вони дізналися про молитву у 3 Нефій 17--19. Що вони отримали натхнення зробити, аби їхні молитви стали більш значущими?

  • Ісус навчав, чому нам слід завжди молитися (див. 3 Нефій 18:15--18). Наочний приклад може допомогти вашому класу зрозуміти те, чого Він навчав. Наприклад, ви можете налити в контейнер води, щоб продемонструвати вплив Сатани. Покладіть серветку (яка представляє нас) надійно на дно склянки (яка представляє постійну молитву). Переверніть склянку догори дном і штовхайте її вниз до дна контейнера з водою. Серветка повинна залишитися сухою на дні склянки, хоча вона й оточена водою. Чого цей наочний приклад і 3 Нефій 18:15--18 навчають нас про молитву? (Див. також УЗ 10:5). Що означає “молитися завжди”? Як молитва може допомогти нам протистояти впливу Сатани? Виділіть членам класу кілька хвилин, щоб записати те, що вони відчувають натхнення зробити, аби покращити свої молитви.

3 Нефій 18:1--12

Ми можемо бути наповнені духовно, коли приймаємо причастя.

  • Щоб почати обговорення вчень Спасителя про причастя в 3 Нефій 18, ви можете розділити ваш клас на групи і попросити кожну групу прочитати та обговорити один з наведених далі уривків з Писань: Матвій 26:26--28; 3 Нефій 18:1--12 та Учення і Завіти 20:75--79; 27:1--4. Після прочитання призначеного їй уривка кожна група може придумати одне або два запитання про причастя, на які дається відповідь у віршах, які вони прочитали, і написати свої запитання на дошці. Після цього решта класу може опрацювати уривки з Писань і знайти відповіді на запитання. Члени класу також можуть обговорити, як вони можуть отримати більш значущий досвід від прийняття причастя.

  • Що означає “сповни[т]ися” під час прийняття причастя? (Див. 3 Нефій 18:4--5, 9; 20:9). Попросіть членів класу обговорити це запитання в парах, коли вони читатимуть 3 Нефій 18:1--12 разом. Ви також можете попросити членів класу обдумати, коли вони востаннє “сповнилися”, коли приймали причастя. Можливо, вони можуть обговорити те, що може перешкоджати їм або відволікати їх від того, щоб “сповни[т]ися” причастям і поділитися ідеями стосовно того, як подолати ці перешкоди.

3 Нефій 19:9--15, 20--22

Учні Ісуса Христа прагнуть отримати дар Святого Духа.

  • Попросіть членів класу подумати про те, що вони палко бажають. Що вони готові зробити, аби отримати це? Це може почати обговорення про те, чого “більше всього бажали” дванадцять учнів, як це описано в 3 Нефій 19:9--15 і 20--22. Чому це могло бути важливим для них? Чому це важливо для нас? Відповідно до цих віршів, як ми можемо щиро прагнути напарництва Святого Духа?

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Господь сказав: “Великими є слова Ісаї” (3 Нефій 23:1). Щоб заохотити членів класу читати 3 Нефій 20--26, ви можете сказати їм, що у цих розділах Ісус пояснив деякі “велик[і]” слова Ісаї. Попросіть членів класу обдумати, чому ці слова Ісаї є великими. Заохочуйте їх прийти підготовленими наступної неділі і поділитися тим, що вони дізналися.

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Цінність молитви.

Старійшина Річард Г. Скотт свідчив про цінність молитви:

“Ми молимося нашому Небесному Батькові у святе ім’я Його Улюбленого Сина, Ісуса Христа. Молитва має найбільшу силу, коли ми намагаємось бути морально чистими і послушними, наші наміри гідні і ми прагнемо чинити Його волю. Смиренна, довірлива молитва приносить спрямування і спокій.

Не хвилюйтеся, якщо ваші почуття висловлені з сум’яттям. Просто розмовляйте зі своїм милосердним, розуміючим Батьком. Ви---Його дорогоцінна дитина, яку Він безмежно любить і якій прагне допомогти. Молячись, знайте, що Батько Небесний поруч і що Він слухає.

Молитва стає кращою, якщо навчитися ставити вірні запитання. Подумайте над змінами і замість того, щоб просити те, чого хочеться вам, щиро прагніть дізнатись, чого Він бажає для вас. Потім, дізнавшись про Його волю, моліться, аби вас було спрямовано, щоб мати силу виконати її.

Якщо вам доводилось відчувати, що ви віддалились від нашого Батька, це могло статися з багатьох причин. Якими б вони не були, продовжуйте молитися про допомогу і Він підкаже вам як відновити вашу впевненість в тому, що Він поруч. Моліться навіть тоді, коли немає бажання молитися. Інколи, як дитина, ви можете повести себе недобре і відчувати, що не можете через це звернутися до свого Батька зі своєю проблемою. Саме тоді вам вкрай потрібно молитися. Ніколи не вважайте себе занадто негідними, щоб помолитися.

Напевно навряд чи ми зможемо усвідомити безмежну силу молитви, доки не зіткнемося з нездоланною, невідкладною проблемою і визнаємо, що не в змозі вирішити її. Тоді ми звертаємося до нашого Батька, смиренно визнаючи свою повну залежність від Нього. Якщо можна, знайдіть тихе місце, де б ви змогли виливати вголос почуття своєї душі стільки, скільки буде потрібно” (“Застосування божественного дару молитви”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, с. 8).

Як покращити наше навчання

Намагайтеся любити як Христос. Якщо у вашому класі є член Церкви, який потребує допомоги, подумайте, як ви можете допомогти йому чи їй відчувати себе частиною класу. Наприклад, ви можете попросити іншого члена класу сидіти поруч з цією людиною і подружитися з ним або нею.

Роздрукувати