За Мною йдіть
21--27 вересня. 3 Нефій 12--16: “Я є закон і світло”


“21--27 вересня. 3 Нефій 12--16: “Я є закон і світло”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“21--27 вересня. 3 Нефій 12--16”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Ісус вказує на дванадцятьох апостолів

Третій Нефій: Цих дванадцятьох, яких Я обрав, художник Гарі Л. Капп

21--27 вересня

3 Нефій 12--16

“Я є закон і світло”

Кожна людина у вашому класі, ймовірно, знайде щось особливо значуще для себе серед дуже важливих вчень Спасителя в 3 Нефій 12--16. Дозвольте членам класу розповісти про те, що їм сподобалося.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Щоб дати кожному можливість ділитися вивченим у 3 Нефій 12--16, ви можете написати на дошці цифри від 12 до 16. Після цього члени класу можуть опрацювати ці розділи і знайти вірш, який є значущим для них, а після цього---написати номер вірша під відповідною цифрою розділу на дошці. Виберіть кілька віршів, щоб прочитати їх разом, і обговоріть, чому вони є значущими.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрині

3 Нефій 12--14

Вчення Спасителя показують нам, як бути справжніми учнями.

  • У навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей запропоновано підсумувати уривки в 3 Нефій 12--14, щоб завершити фразу “Справжні учні Ісуса Христа …”. Ви можете запитати, чи хтось з членів класу, хто виконував цю вправу, бажає поділитися тим, що вони дізналися. Або ж ви можете написати незакінчену фразу на дошці разом з такими подібними посиланнями: 3 Нефій 12:3--16, 38--44; 13:1--8, 19--24 і 14:21--27 (або іншими уривками, знайденими вами під час особистого вивчення). Члени класу можуть вибрати уривок, щоб прочитати його самостійно або в групах, і запропонувати завершення фрази на дошці, основуючись на тому, чого навчають ті вірші. Заохочуйте членів класу обдумати і, можливо, записати те, що вони робитимуть, аби більш вірно слідувати за Ісусом Христом завдяки тому, що вони дізналися з цих віршів.

  • Щоб допомогти членам класу зрозуміти слова Спасителя в 3 Нефій 12:48, ви можете попросити одного з них або більше опрацювати послання старійшини Джеффрі Р. Холланда “Отож, будьте досконалі---зрештою” (Ensign або Ліягона, лист. 2017, сс. 40--42) до уроку і поділитися думками, що допомогли їм зрозуміти цей вірш.

3 Нефій 12:21--30

Наші думки ведуть до вчинків.

  • Обговорення 3 Нефій 12:21--30 може допомогти членам класу побачити, як контролювання наших думок може допомогти нам контролювати наші вчинки. Щоб почати обговорення, ви можете накреслити на дошці таблицю з такими заголовками: Вчинки, яких ми хочемо уникнути і Думки або емоції, які ведуть до них. Після цього ви можете попросити членів класу опрацювати 3 Нефій 12:21--22 і 27--30 і почати заповнювати таблицю. Які інші вчинки і думки члени класу можуть додати до переліків? Як ми можемо “не дозволя[т]и нічому з цього входити у наше серце”? (3 Нефій 12:29). Як ми можемо позбавитися їх, коли вони таки увійшли? Прочитавши пораду Президента Езри Тефта Бенсона в “Додаткових джерелах”, ви можете накреслити нову таблицю із заголовками: Подібні до Христових вчинки, які ми хочемо розвинути і Думки, які ведуть до них та заповнити її класом.

3 Нефій 13:1--8, 16--18

Наше служіння і поклоніння повинно виконуватися з правильних причин.

  • Вивчення 3 Нефій 13 дає членам класу можливість перевірити, чому вони роблять добрі справи. Щоб почати обговорення, ви можете прочитати разом вірші 1--2 і 16 та поділитися цим визначенням лицемірів: “Удавальники; грецьке слово [використане в Новому завіті] означає “актор вистави” або “той, хто … перебільшує свою роль”. Можливо, одному або двом членам класу подобається робити вигляд або грати роль, нібито вони допомагають бідним або постяться. Чому робити вигляд або грати роль---це хороша метафора лицемірства? Як ми можемо впевнитися, що наші служіння, молитва і піст є щирими та вільними від лицемірства?

  • Після визначення хороших справ, які згадуються в 3 Нефій 13:1--8 і 16--18, члени класу можуть обговорити, які мотиви можуть привести людину до того, щоб робити те або інше, що Бог просить нас робити. Що б ми сказали тому, хто запитує нас, чому ми робимо хороші справи? Заохочуйте членів класу обдумати їхню власну мотивацію, щоб робити хороші справи, подібні до цих. Як ми можемо очистити свої мотиви?

3 Нефій 14:7--11

Якщо ми прагнемо отримати “добре” від Небесного Батька, то отримаємо це.

  • Щоб зрозуміти запрошення Господа просити, шукати і стукати, може бути корисним дізнатися, що це означає. Що мається на увазі під кожним словом стосовно того, що Господь запрошує нас робити? Як ми просимо, шукаємо і стукаємо? Як обіцяння в 3 Нефій 14:7--8 були виконані в нашому житті? Члени класу також можуть розглянути пораду Президента Рассела М. Нельсона в “Додаткових джерелах” і знайти запитання, які він ставить, та запрошення, які він дає. Виділіть членам класу час, щоб обдумати і записати їхні відповіді на ці запитання і їхні плани дій щодо цих запрошень.

  • Деякі члени класу можуть бути невпевнені стосовно того, що мав на увазі Спаситель, коли сказав: “Кожний, хто просить, отримає” (3 Нефій 14:8). Чому, здається, що на деякі молитви відповіді не приходять, і чому ми інколи отримуємо небажані відповіді? Розгляд класом деяких з наведених далі уривків з Писань може допомогти відповісти на ці запитання: Ісая 55:8--9; Геламан 10:4--5; 3 Нефій 18:20 і Учення і Завіти 9:7--9; 88:64. Заохочуйте членів класу поділитися знайденим. Як можуть ці натхненні ідеї вплинути на те, як ми молимося?

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Щоб надихнути членів класу читати вдома 3 Нефій 17--19, ви можете попросити їх уявити, як би це було---чути, як Спаситель молиться за них і їхні сім’ї. У цих розділах вони прочитають про людей, які отримали цей священний досвід.

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Ми можемо контролювати свої думки.

Президент Езра Тефт Бенсон навчав:

“Розум уподібнюється сцені, на якій може виконуватися щось одне за раз. З одного боку сцени Господь, Який любить нас, намагається випустити на сцену нашого розуму те, що благословить нас. З іншого боку сцени диявол, який ненавидить вас, намагається випустити на сцену вашого розуму те, що прокляне вас.

Ви---керівник сцени і ви вирішуєте, яка думка вийде на сцену. … Ви будете тим, про що ви думаєте---чому ви постійно дозволяєте займати сцену свого розуму. …

Якщо думки роблять нас такими, як ми є, і нам необхідно стати схожими на Христа, то ми повинні мати думки, які мав би Христос” (“Think on Christ”, Ensign, Apr. 1984, 10--11).

Бог хоче говорити з вами.

Президент Рассел М. Нельсон сказав:

“Подібним чином, що ви бажаєте, щоб відкрилося для вас? Якої мудрості вам не вистачає? Що, на вашу думку, вам вкрай потрібно пізнати або зрозуміти? Наслідуйте приклад пророка Джозефа. Знайдіть тихе місце, яке ви можете відвідувати регулярно. Упокортеся перед Богом. Вилийте своє серце вашому Небесному Батькові. Зверніться до Нього за відповіддю і втіхою.

Моліться в ім’я Ісуса Христа про ваші занепокоєння, ваші страхи, ваші слабкості---так, прагнення вашого серця. А потім слухайте! Записуйте думки, які приходять до вас. Записуйте почуття і дійте відповідно до спонукань, які ви отримуєте. …

Чи дійсно Бог хоче розмовляти з вами? Так! … Я закликаю вас сягнути вище ваших теперішніх духовних здібностей отримувати особисте одкровення. …

О, є ще так багато всього, що ваш Небесний Батько хоче, аби ви пізнали” (“Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, с. 95).

Як покращити наше навчання

Допоможіть учням піднімати одне одного. “Кожна особистість у вашому класі є багатим джерелом свідчення, ідей та досвіду життя за євангелією. Запросіть їх ділитися та допомагати одне одному” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 5).

Роздрукувати