За Мною йдіть
31 серпня--6 вересня. Геламан 13--16: “Добр[а] новин[а] великої радості”


“31 серпня--6 вересня. Геламан 13--16: “Добр[а] новин[а] великої радості”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“31 серпня--6 вересня. Геламан 13--16”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Самуїл Ламанієць навчає на стіні

Самуїл Ламанієць на стіні, художник Арнольд Фрайберг

31 серпня--6 вересня

Геламан 13--16

“Добр[а] новин[а] великої радості”

Які з вчень і пророцтв Самуїла Ламанійця, на вашу думку, будуть найкориснішими для членів вашого класу? Вивчаючи Геламан 13--16, обдумайте, як ви можете допомогти їм знайти важливі думки у цих розділах.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть членів класу поділитися з партнером тим, що вони дізналися, краще зрозуміли або застосували, коли читали розповідь про Самуїла Ламанійця в Геламан 13--16 цього тижня. Після цього ви можете попросити кількох з них поділитися цим з усім класом.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрині

Геламан 13

Господні слуги говорять і діють відповідно до Божого спрямування.

  • Господь попросив Самуїла Ламанійця зробити те, що здавалося досить складним: проповідувати людям, які до того вигнали його з їхнього міста. Прочитання Геламан 13:2--5 може нагадати членам класу про те складне, що Господь попросив їх зробити. Попросіть їх поділитися своїм досвідом. Як Господь допоміг їм? Наприклад, члени класу можуть поділитися досвідом, коли Господь уклав їм у серце те, що Він хотів, аби вони сказали комусь (див. вірш 4). Які благословення бачили члени класу, коли виконували Господнє спрямування?

    Зображення
    Президент Рассел М. Нельсон

    Пророк вказує на Ісуса Христа.

  • Хоча застереження Самуїла були спрямовані до закам’янілих серцем нефійців, у Геламан 13 містяться деякі уроки для усіх нас. Щоб допомогти членам класу знайти щось особливе для них у його словах, ви можете попросити їх опрацювати Геламан 13 і знайти послання, яке здається доцільним для наших днів. (Якщо їм потрібна допомога, ви можете написати наведені далі вірші на дошці: 8, 21--22, 26--29, 31 і 38). Після цього вони можуть поділитися знайденим у парах, у маленьких групах або з усім класом. Які подібні послання дали нам пророки сьогодення?

Геламан 14; 16:13--23

Ознаки і чудеса можуть зміцнити віру тих, хто не закам’яніє серцем.

  • У навчальному плані для цього тижня в посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей пропонується знайти ознаки, які Господь дав нам, “щоб ви могли повірити в Його ім’я” (Геламан 14:12). Можливо, члени класу можуть поділитися знайденим, коли обдумують цю ідею. Обов’язково поясніть, що ознаки у нашому житті можуть бути менш драматичними і більш особистими, ніж ознаки, про які передрікав Самуїл. Які ще причини ознак наведено в Геламан 14:28--30? Члени класу також можуть поділитися тим, що зробив Господь, аби допомогти їм розвинути віру в Нього.

  • Прочитання того, як пророцтва Самуїла були виконані, може розвинути віру членів класу в Ісуса Христа і Його місію. Можливо, члени класу можуть використати Геламан 14, щоб скласти таблицю, яка перелічує пророцтва Самуїла про народження і смерть Христа з одного боку і посилання на Писання, де ці пророцтва були виконані,---з іншого боку. Деякі з цих посилань можуть включати вірші з 3 Нефій 1:15--21 і 3 Нефій 8:5--25. Чому нам важливо знати про ці пророцтва і їх виконання?

  • Можливо, члени класу помітили в Геламан 16 та інших місцях у Писаннях, що бачення ознак і чудес не обов’язково призводить до того, що людина повірить у Христа. Попросіть їх поділитися деякими прикладами осіб з Писань, які бачили ознаки, але все ж не повірили. Згідно з Геламан 16:13--23, чому багато людей за часів Самуїла Ламанійця не вірили ознакам і пророцтвам? Як Сатана переконує людей “покладатися на свою власну силу і … мудрість” сьогодні? (Геламан 16:15). Що ми дізнаємося з цієї розповіді, що може допомогти нам уникати подібних помилок?

Геламан 15:3

Господь карає тих, кого любить.

  • У словах Самуїла міститься багато суворих покарань, але в Геламан 15:3 подано унікальний погляд на покарання від Господа. Один спосіб допомогти членам класу зрозуміти цей погляд---прочитати цей вірш разом і попросити їх поділитися доказом Божої любові і милості, який вони бачать у пророцтвах і застереженнях Самуїла. Як покарання від Господа може бути ознакою Його любові?

  • Щоб допомогти членам класу краще зрозуміти послання в Геламан 15:3, ви можете поділитися трьома цілями божественного покарання, яких навчав старійшина Д. Тодд Крістофферсон (див. “Додаткові джерела”). Розділіть клас на три групи і попросіть кожну групу обговорити одну з цих цілей (уривки з Писань і відео, запропоновані в “Додаткових джерелах”, можуть допомогти). Після цього кожна група може поділитися з класом будь-якими натхненними ідеями з їхнього обговорення, які допомагають їм краще розуміти те, що Господь карає тих, кого любить.

Геламан 16

Пророк вказує на Господа.

  • Що ми дізнаємося з Геламан 16 від тих, хто прийняв вчення Самуїла? Що ми дізнаємося від тих, хто не прийняв його? Це може надихнути членів класу, якщо вони поділяться тим, як вони отримали своє свідчення про важливість слідування за сучасними пророками. Вони також можуть поділитися тим, як би вони використали Геламан 16 або слова старійшини Андерсена в “Додаткових джерелах”, щоб пояснити комусь, чому вони вибирають слідувати за пророком.

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Щоб заохотити членів класу читати 3 Нефій 1--7 наступного тижня, ви можете сказати їм, що багато пророцтв, про які вони читали цього тижня, були виконані в тих розділах.

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Мета божественного покарання.

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон поділився трьома цілями божественного покарання (див. “Кого Я люблю, тому докоряю й караю того”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, сс. 97--100):

  1. “Переконати нас покаятися”. Див. Етер 2:14--15; Учення і Завіти 1:27; 93:41--50; 105:6.

  2. “Удосконалити й освятити нас”. Див. Мосія 23:21--22; Учення і Завіти 101:1--5; 136:31.

  3. “Змінювати наш курс в житті, ставлячи на стежку, яка, як Бог знає, є кращою для нас”. Дивіться історію про президента Х’ю Б. Брауна і смородиновий кущ у виступі старійшини Крістофферсона (сторінки 98--99); “Божа воля” (відео, ChurchofJesusChrist.org).

Ми радіємо, що маємо пророка.

Старійшина Ніл Л. Андерсен навчав:

“Пророк не стоїть між вами і Спасителем. Натомість він стоїть поряд з вами і вказує вам шлях до Спасителя. Найвеличніший обов’язок і найдорогоцінніший дар пророка нам---це його певне свідчення, його певне знання, що Ісус є Христом. Як Петро давнини, наш пророк заявляє: “[Він]---Христос, Син Бога Живого!” [Матвій 16:16; див. також Іван 6:69].

Одного дня, озираючись на наше смертне життя, ми радітимемо через те, що жили на землі в той час, коли там був пророк. Я молюсь, щоб в той день ми могли сказати:

Ми слухали його. Ми вірили йому. Ми вивчали його слова з терпеливістю і вірою. Ми молилися за нього. Ми підтримували його. Ми були достатньо смиренними, щоб слідувати за ним. Ми любили його” (“Пророк Бога”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, с. 27).

Як покращити наше навчання

Познайомтеся зі своїми учнями. Немає двох однакових людей. У кожного вашого учня унікальні обставини, перспективи і набір талантів. Моліться, щоб знати, як ви можете використати ці відмінності, аби допомогти членам класу вчитися. Якщо ви краще розумієте своїх учнів, ви можете створити значущі і пам’ятні моменти навчання. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 7).

Роздрукувати