За Мною йдіть
31 серпня–6 вересня: “Добра новина великої радості”


“31 серпня–6 вересня Геламан 13–16: “Добра новина великої радості”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“31 серпня–6 вересня”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Самуїл Ламанієць навчає на стіні

Самуїл Ламанієць на стіні, художник Арнольд Фріберг

31 серпня–6 вересня

Геламан 13–16

“Добра новина великої радості”

Коли ви будете записувати цього тижня свої враження, подумайте про те, як принципи в Геламан 13–16 пов’язані з іншими істинами, які ви вивчали в Писаннях, і посилюють їх.

Записуйте свої враження

Коли Самуїл Ламанієць вперше намагався поділитися “доброю новиною” в Зарагемлі (Геламан 13:7), жорстокосерді нефійці відкинули цю новину та вигнали його. Ви можете сказати, що то було так, наче вони побудували нездоланну стіну навколо своїх сердець, яка не дала їм прийняти послання Самуїла. Самуїл розумів важливість послання, яке він проголошував, він виявив віру, виконуючи заповідь Бога, “що йому треба повертатися знову і пророкувати” (Геламан 13:3). Так само, як це робив Самуїл, ми всі натикаємося на стіни, коли “готу[ємо] дорогу Господові” (Геламан 14:9) і намагаємося йти за Його пророками. І, як Самуїл, ми також свідчимо про Ісуса Христа, “Який обов’язково прийде”, і запрошуємо всіх “повірит[и] в Його ім’я” (Геламан 13:6, 14:13). Не всі будуть прислухатися, і дехто може активно нам протидіяти. Але ті, хто повірить у це послання з вірою в Христа, побачать, що це дійсно “добра новина великої радості” (Геламан 16:14).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Геламан 13

Господь дає нам застереження через Своїх пророків.

У Писаннях пророків іноді порівнюють з вартовими на стіні чи на башті, які попереджають про небезпеку (див. Ісая 62:6, Єзекіїль 33:1–7).

Президент М. Рассел Баллард навчав: “Упродовж віків пророки виконували свій обов’язок, коли попереджали людей про небезпеки, що чекали на них. Господні апостоли зобов’язані наглядати, попереджати і допомагати тим, хто прагне знайти відповіді на свої запитання стосовно життя” (“Бог стоїть за штурвалом”, Ensign або Ліягона, лист. 2015, с. 25).

Коли ви будете вивчати й обдумувати Геламан 13, ви можете позначати в Писаннях ту велику кількість застережень, про які говорив Самуїл. Наприклад, чого він навчав щодо покаяння?, щодо смирення і багатства? Як ці застереження можуть стосуватися вас? Щодо чого недавно застерігали сучасні пророки і що, за вашими відчуттями, вам слід робити стосовно цих застережень?

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон

Пророк спрямовує нас до Ісуса Христа.

Геламан 13–15

Господь милостивий до тих, хто кається.

Спочатку Самуїла послали до нефійців поділитися радісною новиною щодо приходу Спасителя (див. Геламан 13:7). Через те, що вони його відкинули, він повернувся із суворими застереженнями про суд Бога. Але ці застереження містили милосердне запрошення покаятися. Пошукайте ці запрошення в наступних уривках: Геламан 13–15 (див. особливо Геламан 13:6, 11, 14:15–19, 15:7–8). Як ці запрошення стосуються вас? Що ви дізнаєтеся з цих віршів про покаяння? Коли ви відчували милість Бога, що приходила через покаяння?

Геламан 14, 16:13–23

Ознаки і дива можуть зміцнювати віру тих, хто не кам’яніє своїм серцем.

У Геламан 14 Самуїл пояснив причини, через які Господь надав ознаки народження Спасителя і Його смерті: “щоб ви могли повірити в Його ім’я” (Геламан 14:12). Коли ви будете вивчати Геламан 14, зверніть увагу на ознаки народження Спасителя у віршах 1–8 та ознаки Його смерті у віршах 20–28. Чому, на вашу думку, ці ознаки були ефективним способом вказувати на народження і смерть Ісуса Христа?

Чи можете ви згадати якісь інші ознаки, надані Господом, щоб допомогти вам повірити в Нього? Наприклад, пророки пророкували про ознаки, які будуть перед Другим пришестям Спасителя (див. “Ознаки часів”, Путівник по Писаннях, scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Чи здійснилися якісь із цих ознак у наші дні? Інші ознаки, які ведуть до віри в Ісуса Христа, можуть бути більш особистими і менш драматичними. Наприклад, замисліться на мить про те, як ви бачили Його руку у своєму житті.

Які застереження даються щодо ознак у Геламан 16:13–23? Як ви можете не розділяти ставлення людей, описаних у цих віршах?

Див. також Aлма 30:43–52, Рональд А. Разбанд, “За божественним задумом”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, сс. 55–57.

Геламан 16

Наступна порада пророка наближає мене до Господа.

Старійшина Ніл Л. Андерсен навчав: “У своєму особистому житті я помітив, що коли з молитвою вивчаю слова пророка Бога і уважно, з терпеливістю, духовно поєдную мою волю з його натхненними вченнями, моя віра в Ісуса Христа завжди зростає. Якщо ми вибираємо відкласти його пораду в сторону і визначити, що нам видніше, наша віра страждає, а наша вічна перспектива захмарюється” (“Пророк Бога”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, сс. 26–27). Як слова і вчинки нефійців у Геламан 16 підтверджують те, про що навчав старійшина Андерсен? Як ви думаєте, які особисті зобов’язання вам слід узяти стосовно пророків Господа та їх послань?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Геламан 13:3–4

Як вашу сім’ю надихає реакція Самуїла на заповідь Господа, яка міститься в Геламан 13:3–4? Під час вашого сімейного вивчення цього тижня ви можете заохочувати членів вашої сім’ї поділитися враженнями, які “спад[уть їм] на серце”.

Геламан 13:38

Думка, що “творячи беззаконня” можна знайти щастя, досить розповсюджена у наші дні. Як життя за євангелією принесло нам істинне щастя?

Геламан 15:3

Як виправляння Бога свідчать про Його любов до нас? Запросіть членів сім’ї смиренно запитати Господа, що вони можуть робити краще.

Геламан 15:5–8

Що ми дізнаємося про навернення від ламанійців, описаних у цих віршах? Як ми можемо наслідувати їхній приклад?

Геламан 16:1–3

Чи сподобається вашій сім’ї розіграти історію Самуїла Ламанійця в ролях? Після того, як ви прочитаєте розповідь, члени сім’ї можуть по черзі ставати на стілець і читати деякі пророцтва Самуїла, у той час як інші члени сім’ї можуть вдавати, що запускають у них стріли чи кидають каміння. Це може допомогти вашій сім’ї зрозуміти, що могли відчувати Самуїл та нефійці. Молодшим дітям також може сподобатися намалювати цю історію. Як ми можемо бути схожими на Самуїла і ділитися євангелією з іншими попри наші страхи?

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Шукайте зразки. Зразок---це план або модель, які можна використати як скерування для виконання завдання. У Писаннях ми знаходимо зразки, які показують, як Господь виконує Свою роботу, наприклад, посилає Своїх слуг застерігати людей.

Зображення
Самуїл Ламанієць навчає

© The Book of Mormon for Young Readers, Самуїл Ламанієць, художник Бріана Шоукрофт

Роздрукувати