За Мною йдіть
7–13 вересня. 3 Нефій 1–7: “Підійми свою голову і будь у доброму гуморі”


“7–13 вересня. 3 Нефій 1–7: “Підійми свою голову і будь у доброму гуморі”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“7–13 вересня. 3 Нефій 1–7”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Нефійці бачать день без ночі

Один день, одна ніч і один день, художник Джордж Кокко

7–13 вересня

3 Нефій 1–7

“Підійми свою голову і будь у доброму гуморі”

Нефійці були свідками дивовижних ознак, але з часом вони забули про те, що пережили (див. 3 Нефій 2:1). Якщо ви будете записувати свої враження, це допоможе вам запам’ятати духовні переживання, отримані під час вивчення 3 Нефій 1–7.

Записуйте свої враження

У певному сенсі, то був радісний час бути людиною, яка вірить в Ісуса Христа. Пророцтва збувалися, великі ознаки і чудеса серед людей свідчили, що невдовзі народиться Спаситель. З іншого боку, то був також неспокійний час для віруючих, оскільки, попри всі чудеса, невіруючі наполягали на тому, що “минув уже час” для народження Спасителя (3 Нефій 1:5). Ці люди здійняли “великий галас по всій землі” (3 Нефій 1:7) і навіть призначили дату для вбивства всіх віруючих, якщо ознака, про яку пророкував Самуїл Ламанієць, ніч без темряви, не з’явиться.

У цих складних обставинах пророк Нефій “заволав щиро до свого Бога” (3 Нефій 1:11). Відповідь Господа є надихаючою для будь-кого, хто переживає переслідування чи сумніви і хто має знати, що світло подолає темряву: “Підійми свою голову і будь у доброму гуморі; … Я здійсню все те, що Я уклав у вуста Моїх святих пророків” (3 Нефій 1:13).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

3 Нефій 1:4–21, 5:1–3

Господь виконає всі Свої слова.

Уявіть, що б ви відчували, якби були віруючою людиною в часи, описані в 3 Нефій 1–7? Що могла відчувати людина, яка чекала на ніч без темряви, яка мала засвідчити народження Спасителя, знаючи, що помре, якщо того не станеться? Коли ви будете читати 3 Нефій 1:4–21 і 5:1–3, пошукайте, що Нефій та інші віруючі робили, щоб підтримати свою віру у ті важкі часи. Як Господь благословив їх? Що ви дізнаєтеся такого, що може допомогти вам, коли ви чекаєте на благословення, обіцяні Господом?

3 Нефій 1:22, 2:1–3

Якщо я забуваю про пережитий духовний досвід, це робить мене беззахисним перед спокусами Сатани.

Ви можете вважати, що спогади про щось настільки дивовижне, як ніч без темряви, залишатимуться з вами довгий час і будуть якорем для вашого свідчення. Але спогади про ознаки і чудеса, побачені нефійцями, з часом, здавалося, поступово втратили свою яскравість. Що змусило їх забути, і якими були результати забування? (Див. 3 Нефій 1:22, 2:1–3).

Що ви робите, аби пам’ятати й оновлювати ваше свідчення про духовні істини? Наприклад, подумайте, як вам допоможе записування свого духовного досвіду. Як ви поділитеся вашим свідченням з близькими вам людьми, щоб допомогти їм повірити?

Див. також Aлма 5:6, Генрі Б. Айрінг, “О, пам’ятай, пам’ятай”, Ensign або Ліягона, лист. 2007, сс. 66–69; Ніл Л. Андерсен, “Віра---не випадковість, а вибір”, Ensign або Ліягона, лист. 2015, сс. 65–68.

3 Нефій 2:11–12, 3:1–26, 5:24–26

Господь зміцнює своїх святих проти духовної небезпеки.

У наші дні, зазвичай, банди грабіжників не змушують нас полишити наші домівки і зібратися в одне місце. Але ми є свідками духовних небезпек, і досвід нефійців може містити уроки, які можуть нам допомогти. Пошукайте ці уроки, коли будете читати 3 Нефій 2:11–12 та 3:1–26.

У 3 Нефій 5:24–26 ми читаємо про збирання народу Господа в останні дні. Чого ці вірші навчають нас про сучасне збирання Господом Свого народу?

Див. також “Всесвітній духовний вечір для молоді: Послання від Президента Рассела М. Нельсона і сестри Венді В. Нельсон”, 3 червня 2018 р., ChurchofJesusChrist.org; “Ізраїль—Збирання Ізраїля”, Путівник по Писаннях, scriptures.ChurchofJesusChrist.org.

3 Нефій 5:12–26, 7:15–26

Я є учнем Ісуса Христа.

Що, на вашу думку, означає бути учнем Ісуса Христа? (Див. УЗ 41:5). У 3 Нефій 5:12–26 Мормон перервав своє скорочення нефійських літописів і проголосив, що він був учнем Ісуса Христа. Потім, у 3 Нефій 7:15–26, він описав служіння іншого учня, пророка Нефія. Що ви знаходите в цих абзацах такого, що допомагає вам зрозуміти, що означає бути учнем Христа?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

3 Нефій 3:13–14, 25–26

Що робили нефійці, щоб захиститися від своїх ворогів? Що ми робимо, щоб зробити нашу домівку місцем безпеки і захисту від зла у світі?

3 Нефій 2:1–3, 6:15–17

Щоб допомогти вашій сім’ї дізнатися, як нас може обманути Сатана, намалюйте тіло, і, коли ваша сім’я буде читати 3 Нефій 2:1–3 та 6:15–17, позначайте на тому малюнку різні його частини, які згадуватимуться в уривках. Згідно з цими віршами, в який спосіб Сатана спокушає нас забути Бога і піддатися гріху?

3 Нефій 4:7–12, 30–33

Що робили нефійці, коли побачили, що ідуть грабіжники Ґадіантона? Яку поведінку у складних ситуаціях може перейняти наша сім’я від нефійців? Що ми можемо засвоїти зі слів нефійців, сказаних ними після того, як Господь допоміг їм у складні часи?

3 Нефій 5:13, Учення і Завіти 41:5

Прочитайте 3 Нефій 5:13 і Учення і Завіти 41:5 та обговоріть, що означає бути учнем Христа. Члени сім’ї можуть поговорити про часи, коли вони помітили, як інші її члени були учнями. Якщо у вас є маленькі діти, ви можете зробити маленьку емблему зі словами “Я---учень Ісуса Христа” і дозволяти носити її, коли побачите, що вони наслідують Спасителя.

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Допоможіть вашій сім’ї застосовувати Писання до себе. Нефій сказав: “Я застосував усі писання до нас, щоб були вони нам на користь і в науку” (1 Нефій 19:23). Щоб допомогти вашій сім’ї застосовувати Писання до себе, ви можете попросити їх подумати, що б вони зробили, якби були серед віруючих, про яких йдеться в 3 Нефій 1:4–9. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с.21).

Зображення
Нефійці бачать день без ночі

День, ніч і день, художник Уолтер Рейн

Роздрукувати