За Мною йдіть
7–13 вересня. 3 Нефій 1–7: “Підійми свою голову і будь у доброму гуморі”


“7--13 вересня. 3 Нефій 1--7: “Підійми свою голову і будь у доброму гуморі”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона 2020. (2020)

“7--13 вересня. 3Нефій 1--7”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Нефійці стають свідками дня без ночі

Один день, одна ніч і один день, художник Хорхе Кокко

7--13 вересня

3 Нефій 1--7

“Підійми свою голову і будь у доброму гуморі”

Якщо у підготовці до навчання вам потрібні додаткові ідеї, див. розділи “Додаткові джерела для навчання дітей” та “Як задовольняти потреби дітей молодшого віку” на початку цього посібника.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Запропонуйте дітям розказати, що вони памʼятають з вивченого на минулому тижні про ознаки, які, за словами Самуїла Ламанійця, допомогли б людям дізнатися, що народився Ісус. Скажіть дітям, що сьогодні мова йтиме про людей, які побачили ті ознаки.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

3 Нефій 1:4--15, 19--21

Коли народився Ісус Христос, зʼявилася нова зірка.

Розповідь з Нового Завіту про народження Спасителя---дуже відома, навіть дітям. Цього тижня випадає чудова нагода навчати дітей у вашому класі про чудеса, які побачили нефійці, коли народився Ісус.

Вправи на вибір

  • До початку уроку розмістіть на стіні зірку. Попросіть дітей знайти на стіні те, чого на ній зазвичай не буває. Скажіть дітям, що коли народився Ісус, нефійці побачили на небі нову зірку. Стисло перекажіть написане в 3 Нефій 1:4–15 та 19–21. Ви можете скористатися “Розділом 41: Ознаки народження Христа”, (Оповідання з Книги Мормона, сс. 114--116 або відповідним відео на ChurchofJesusChrist.org).

  • Покажіть дітям ілюстрацію, що стосується народження Спасителя (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 30), і заспівайте якусь улюблену Різдвяну пісню, наприклад, “Різдвяна пісня” (Збірник дитячих пісень, сс. 32–33). Допоможіть дітям зрозуміти, що нефійці знаходилися дуже далеко від місця, де народився Ісус, але, завдяки побаченим ознакам, вони знали, що Він народився. Свідчіть, що хоч ми й не бачили народження Спасителя, Святий Дух може допомагати нам знати, що розповіді у Писаннях про Його народження є істинними.

3 Нефій 1:20

Слова пророків завжди збуваються.

Господь сказав Нефію: “Я прийду у світ, щоб показати світові, що Я здійсню все те, що Я уклав у вуста Моїх святих пророків” (3 Нефій 1:13).

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрації, на яких зображено, що Бог говорив через пророків, наприклад, Ноя (Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№ 78; див. Буття 6–7) і Самуїла Ламанійця (Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 81; див. Геламан 14:1–7). Попросіть дітей розповісти, що вони знають про ці історії.

  • Прочитайте дітям 3 Нефій 1:20 і поділіться своїм свідченням про те, що слова пророків завжди збуваються. Попросіть дітей, щоб вони послухали виступ пророка на наступній генеральній конференції.

3 Нефій 5:13

Я можу йти за Ісусом Христом.

Мормон заявив: “Я учень Ісуса Христа”. Як ви можете допомогти дітям дивитися на себе як на Його учнів?

Вправи на вибір

  • Прочитайте 3 Нефій 5:13 і попросіть дітей повторити фразу “Я учень Ісуса Христа”. Навчіть їх, що учень Ісуса Христа старається наслідувати Його. Розкажіть, що робив Мормон, аби бути схожим на Ісуса, наприклад, проповідував Боже слово й виконував Божі заповіді (див. 3 Нефій 5:13–18). Допоможіть дітям поміркувати над тим, як вони можуть бути учнями Ісуса.

  • Допоможіть дітям обвести їхню долоню на аркуші паперу і вирізати її зображення. На одному боці цього зображення напишіть “Я учень/учениця Ісуса Христа” і попросіть дітей намалювати на іншому боці те, що вони можуть зробити, щоб бути Його учнями (можливо, вам потрібно буде допомогти їм придумати такі ідеї). Заспівайте разом пісню про наслідування Спасителя, наприклад, “На Господа схожим бути” (Збірник дитячих пісень, сс. 40--41).

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

3 Нефій 1:4--21

Божі обіцяння, дані через пророків, завжди здійснюються.

Розповідь в 3 Нефій 1:4–21 може допомогти дітям зміцнити їхню віру в те, що Бог завжди виконує Свої обіцяння.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей порівняти пророцтво Самуїла Ламанійця в Геламан 14:1–7 зі здійсненням цього пророцтва в 3 Нефій 1:19–21. Свідчіть, що обіцяння Бога, дані через Його пророків, завжди здійснюються.

  • Прочитайте з дітьми розповідь, що знаходиться в 3 Нефій 1:4–10. Запитайте дітей, що вони могли б відчувати, якби були одними з віруючих, які жили в той час. Попросіть дітей прочитати решту цієї розповіді у віршах 11–15, і нехай вони запропонують, як закінчити таке речення: “Ця історія навчає …”. Як ми можемо виявляти довіру до Бога, коли нас щось тривожить або бентежить?

  • Назвіть щось з того, що сучасний пророк пообіцяв нам. Що ми можемо робити, аби виявити свою віру в те, що слова пророка прийшли від Бога?

3 Нефій 2:11–12; 3:13–14, 24–26

Ми сильніші, коли збираємося разом.

Нефійцям необхідно було збиратися разом, щоб бути у безпеці фізично. Як ви можете допомогти дітям зрозуміти, що, збираючись разом з праведними друзями, вони також можуть отримати духовну силу?

Вправи на вибір

  • Прочитайте з дітьми вказані далі вірші та попросіть їх знайти причини, з яких нефійці збиралися разом, і які благословення прийшли до них: 3 Нефій 2:11–12 і 3:13–14, 24–26. Чому сьогодні для нас важливо збиратися разом в наших сімʼях і в церкві? Як те, що ми збираємося, робить нас духовно сильнішими?

  • Використайте якийсь предмет, аби навчити, що ми сильніші, коли разом, ніж коли окремо. Наприклад, запропонуйте дітям спробувати зламати одну паличку, а потім---кілька паличок, звʼязаних разом, або розірвати один папірець, а потім---цілий їх стос. У чому ми подібні до цих паличок або папірців? Як ми можемо зміцнювати одне одного, збираючись разом в наших сімʼях або в церкві?

  • Поясніть, що в наш час Ісус збирає Свій народ в Церкву за допомогою місіонерської роботи (див. 3 Нефій 5:24–26). Попросіть місіонера повного дня або місіонера приходу розказати, як зміцнюються люди завдяки збиранню в Церкві.

3 Нефій 4:30–33; 5:12–26; 6:14; 7:15–26

Я учень/учениця Ісуса Христа.

Як ви можете допомогти дітям дивитися на себе як на учнів Ісуса Христа, як це робив Мормон (див. 3 Нефій 5:13).

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Мормона (наприклад, в Альбомі “Євангелія в мистецтві”, № 73). Попросіть, щоб по черзі кожна дитина повторила сказане Мормоном в 3 Нефій 5:13: “Я учень Ісуса Христа”. Що означає бути учнем Ісуса Христа? (Див. УЗ 41:5).

  • Розділіть клас на маленькі групи і дайте завдання кожній групі прочитати один з наведених далі прикладів стосовно учнів: навернені ламанійці (див. 3 Нефій 4:30–33; 6:14), Мормон (див. 3 Нефій 5:12–26) і Нефій (див. 3 Нефій 7:15–26). Чому ці люди були справжніми учнями Ісуса Христа? Що ми можемо робити, аби наслідувати їхній приклад?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям подумати над тим, що вони будуть робити цього тижня, щоб бути учнями Христа. Запропонуйте їм записати це й поділитися цим зі своїми сімʼями.

Як покращити наше навчання

Розміщуйте в класі уривки з Писань. Виберіть вірш з Писань, який, на вашу думку, має особливе значення (або попросіть дітей вибрати такий вірш), і розмістіть його у вашій класній кімнаті в такому місці, де діти часто його бачитимуть. Він може знаходитися там впродовж кількох тижнів, і ви час від часу можете звертати на нього увагу дітей.

Роздрукувати