За Мною йдіть
21–27 вересня. 3 Нефій 12–16: “Я є закон і світло”


“21–27 вересня. 3 Нефій 12–16: “Я є закон і світло”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“21–27 вересня. 3 Нефій 12–16: “Я є закон і світло”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Ісус вказує на дванадцятьох апостолів

Третій Нефій: Це ті дванадцятеро, яких Я вибрав, художник Гарі Л. Кепп

21--27 вересня

3 Нефій 12--16

“Я є закон і світло”

Вивчаючи 3 Нефій 12--16, шукайте істини, які будуть важливими для дітей, яких навчаєте. У цьому навчальному плані названо кілька таких істин, однак Дух може підказати вам звернути увагу на інші.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Дайте дітям ілюстрацію із зображенням Ісуса і попросіть їх передавати її одне одному. Нехай діти по черзі тримають цю ілюстрацію і називають щось одне, чого навчав Ісус, наприклад, щось з того, про що вони дізналися цього тижня.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

3 Нефій 12:14--16

Я можу бути хорошим прикладом для інших.

Іноді діти можуть і не усвідомлювати, що їхній приклад може бути великим благословенням для інших. За допомогою цих віршів заохотьте їх давати своєму світлу сяяти.

Вправи на вибір

  • Скажіть дітям, що у віршах 3 Нефій 12:14–16 сказано про них, а потім прочитайте цей уривок вголос. Читаючи слова “вам” або “ваше”, указуйте на дітей і попросіть їх вказувати самим на себе.

  • Покажіть дітям ліхтарик і запропонуйте комусь із них увімкнути його. Поясніть: якщо ми йдемо за Спасителем, то це неначе увімкнене світло, яке може допомогти й іншим іти за Ним. Потім чимось накрийте світло або сховайте його і попросіть дітей назвати, що вони можуть робити, аби бути гарним прикладом для інших. Кожного разу, називаючи це, нехай вони відкривають світло (див. також творчу сторінку для цього тижня).

  • Заспівайте разом пісню, яка заохочує дітей сяяти, як світло, наприклад, “Сяйте” або “Я неначе зірка” (Збірник дитячих пісень, сс. 84, 96). Розкажіть дітям про світло, яке ви бачите в них, коли вони роблять добрі справи, і поясніть, як їхнє світло допомагає іншим також робити добрі справи і надихає на це й вас.

3 Нефій 14:7

Небесний Батько відповідає на мої молитви.

Цей вірш може допомогти дітям зрозуміти, що Бог почує їхні молитви й відповість на них.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей, щоб вони, коли ви будете читати 3 Нефій 14:7, показували своїми діями те, що Спаситель в цьому вірші просить робити. Наприклад, вони можуть піднімати свої руки (просити), зробити із своїх рук бінокль (шукати) або показати, що стукають (стукати). Допоможіть дітям подумати, що вони можуть казати і про що просити у своїх молитвах. Поясніть, що ми можемо розказувати Небесному Батьку про все, і Він вислухає, бо любить нас.

  • Попросіть дітей показати вам, що вони роблять зі своїми руками, очима й головою, коли моляться. Щоб допомогти дітям, проспівайте, наприклад, пісню “Схиляємо ми голови” (Збірник дитячих пісень, с.18). З Ким ми розмовляємо, коли молимося? Свідчіть, що Небесний Батько чує наші молитви.

3 Нефій 14:24--27

Спаситель хоче, щоб ми слухали й робили те, чого Він навчає.

Недостатньо лише слухати Спасителеві слова. Тільки ті, хто живе за Його вченнями, можуть встояти в життєвих бурях.

Вправи на вибір

  • Заспівайте з дітьми “Мудрець і глупак” (Збірник дитячих пісень, с. 132) або прочитайте 3 Нефій 14:24–27. Скажіть дітям, щоб, співаючи, вони замість слова “мудрець” називали своє імʼя. Чому дім мудреця під час повені встояв? Розгляньте вірш 24 і наголосіть, що мудрець і слухав, і робив те, що говорив Спаситель.

  • Покажіть дітям камінь і трохи піску. Попросіть, щоб діти вказували на камінь, розказуючи про вибір йти за Спасителем, і вказували на пісок, розказуючи про вибір не йти за Ним. Свідчіть, що коли ми робимо те, що каже Спаситель, ми непохитні, як той дім, що збудований на камені.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

3 Нефій 12:6

Мені необхідно відчувати голод і спрагу за праведністю.

Кожний може відчувати голод і спрагу; Спаситель казав про ці почуття, аби навчити, що ми повинні відчувати, прагнучи праведності.

Вправи на вибір

  • Попросіть когось із дітей, але так, щоб не чули інші діти, показувати, ніби вона або він щось їсть або пʼє, а потім попросіть інших дітей вгадати, що робить ця дитина. Яке почуття виникає, коли ми їмо хорошу їжу і пʼємо чисту воду? Як ми насичуємо свій дух? Попросіть дітей прочитати 3 Нефій 12:6 і знайти, до чого хоче Спаситель, щоб ми відчували голод і спрагу. Як ми можемо показати, що хочемо праведності настільки ж, наскільки хочемо їжі та напоїв?

  • Принесіть ілюстрації із зображенням їжі та напоїв і напишіть на кожній з них посилання на Писання, наприклад, Псалми 118:103; Іван 6:35; 2 Нефій 32:3; Енош 1:4 або 3 Нефій 20:8. Попросіть дітей прочитати ці уривки й описати, чого вони навчають про те, як ми можемо показати, що відчуваємо голод і спрагу за праведністю. Розкажіть про випадки, коли ви відчували себе “сповненими Святого Духа”, і запропонуйте дітям розказати про подібний їхній досвід.

3 Нефій 13:1--8, 16--18

Мені необхідно робити хороші справи з правильних причин.

Ці вірші вказують на те, що робити хороші справи недостатньо---на хороші справи нас повинна надихати любов до Бога й бажання служити Йому.

Вправи на вибір

  • Попросіть, щоб кожна дитина уважно прочитала 3 Нефій 13:1–4, 5–8 або 16–18 і визначила, про які хороші справи сказано в цих віршах (поясніть, що давати “милостиню” означає давати щось бідним). Чому Спаситель сказав не бути схожими на людей, які так роблять?

  • Дайте кожній дитині паперову смужку, на якій написано про якийсь праведний вчинок (або нехай вони назвуть свої приклади). Попросіть їх подумати про правильні і неправильні причини, з яких роблять ці вчинки. Заохочуйте їх завжди робити хороші справи з правильних причин.

3 Нефій 14:21--27; 15:1

Духовна безпека приходить, якщо слухати й робити те, чого навчає Спаситель.

“Дощ” і “повені” приходять в житті до кожного з нас, але ми можемо пережити випробування, якщо слухаємо й робимо те, чого навчає Ісус.

Вправи на вибір

  • Прочитайте класом 3 Нефій 14:21–27 та 15:1 і попросіть дітей вставати кожного разу, коли зустрічається слово “виконує”. Чому Спаситель наголошує, що слід виконувати те, що Він каже, а не просто слухати це чи памʼятати про це? Запропонуйте дітям намалювати те, про що сказано у віршах 24–25, і написати на камені “Ісус” і те, чого Ісус навчав нас робити. Проспівайте разом пісню “Мудрець і глупак” (Збірник дитячих пісень, с.132).

  • Попросіть дітей встати й уявити, що одна їхня нога---це слухання слів Спасителя, а інша---це виконання їх. Нехай вони піднімуть ногу “виконання” і постоять лише на нозі “слухання”. Що сталося б, якби сильний вітер пронісся через кімнату? Цей приклад демонструє, чому безпечніше виконувати те, що каже Спаситель, а не лише слухати Його слова.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей вибрати якесь із вчень Ісуса, про які вони дізналися сьогодні, і вирішити, як вони будуть діяти за ним. Як їхні вчинки допоможуть їм бути світлом для своїх сімей та друзів?

Як покращити наше навчання

Пристосовуйте вправи для задоволення потреб. Не сприймайте ці навчальні плани як вказівки, яких ви повинні дотримуватися. Натомість, обмірковуючи потреби дітей, яких навчаєте, використовуйте їх як ідеї, щоб отримати власне натхнення. У деяких випадках ви можете відчути натхнення адаптувати якусь вправу для молодших дітей, аби навчати старших дітей, чи навпаки.

Роздрукувати