За Мною йдіть
31 серпня--6 вересня. Геламан 13–16: “Добра новина великої радості”


“31 серпня--6 вересня. Геламан 13–16: “Добра новина великої радості”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“31 серпня--6 вересня”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Самуїл Ламанієць навчає, стоячи на стіні

Самуїл Ламанієць на стіні, художник Арнольд Фріберг

31 серпня--6 вересня

Геламан 13–16

“Добра новина великої радості”

Підготуйтеся до навчання, прочитавши Геламан 13–16 і подумавши, які вправи найкраще допоможуть дітям, яких навчаєте, засвоїти істини з цих розділів.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть ілюстрацію із зображенням Самуїла Ламанійця і попросіть дітей розповісти, що вони знають про нього. Наприклад, чи можуть вони розказати історію про те, як Самуїл навчав, стоячи на стіні, або про ознаки, які, за його словами, зʼявляться, коли народиться Ісус?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Геламан 13:2–5

Дух може говорити до нашого серця.

Коли Самуїлу Ламанійцю було наказано проповідувати нефійцям, Небесний Батько допоміг йому знати у своєму серці, що він повинен казати.

Вправи на вибір

  • Навчайте дітей, що ми спілкуємося одне з одним за допомогою слів, а Святий Дух може спілкуватися через почуття в наших серцях. Запропонуйте їм щоразу класти руки на своє серце, коли ви будете читати слово “серце” в Геламан 13:2–5. Допоможіть їм прикріпити на їхній одяг паперове серце, на якому написано: “Дух промовляє до мене у моєму серці”.

  • Скажіть дітям, що після того як їх охристять і конфірмують, вони отримають дар Святого Духа. Він допомагатиме їм знати, що Небесний Батько хоче, аби вони робили й казали. Допоможіть їм подумати про те, що Святий Дух може їм сказати, і запропонуйте їм розказати, що б вони могли зробити, дослухаючись до Його підказок.

Геламан 14:2–7, 20–25

Пророки навчають про Ісуса Христа.

Розповідь про Самуїла Ламанійця є чудовою нагодою навчати дітей про те, що всі пророки навчають про Ісуса Христа.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Самуїла Ламанійця, що знаходиться в навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей, та розкажіть простими словами, що з ним сталося, як про це написано в Геламан 13–16. Ви також можете використати “Розділ 40: Самуїл Ламанієць розказує про Ісуса Христа” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 111--113 або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org). Нехай діти розкажуть, що вони знають про Самуїла Ламанійця.

  • Заспівайте разом гімн “Почуйте всі пророка глас” (Гімни, № 12) або сьомий куплет пісні “Оповідання з Книги Мормона” (Збірник дитячих пісень, сс. 62--63). Розкажіть про те, що захоплює вас в Самуїлі, а діти нехай розкажуть, що їм подобається в історії про нього.

  • Сховайте скрізь у кімнаті ілюстрації, що стосуються ознак, про які пророкував Самуїл в Геламан 14:2–7 і 20–25. Прочитайте фразу, якою описано одну з цих ознак, і попросіть дітей знайти ілюстрацію, що стосується цієї ознаки. Поясніть, що ці ознаки допомогли нефійцям дізнатися про Ісуса Христа. Свідчіть, що, як і Самуїл, усі пророки свідчать про Ісуса Христа.

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон

Пророк говорить нам про Ісуса Христа.

Геламан 16:1--6

Я отримую благословення, коли йду за пророком.

Небесний Батько дав нам пророка, щоб той допомагав нам знати Його волю й дотримуватися Його плану. Ми благословенні, якщо прислухаємося до слів пророка й виконуємо їх.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям побудувати невеличку стіну з кубиків або книжок. Нехай діти, користуючись якоюсь маленькою іграшкою або лялькою, яка б символізувала Самуїла, по черзі допомагають “Самуїлу” залізти на стіну, щоб навчати людей про Ісуса Христа. (Див. також творчу сторінку для цього тижня). Прочитайте фрази з Геламан 16:1 і 5, аби пояснити, що деякі люди повірили Самуїлу і були охрищені. Скористайтеся фразами з Геламан 16:2 і 6, аби показати, що інші люди не повірили Самуїлу й розгнівалися на нього. Свідчіть, що люди, які йдуть за пророком, мають благословення.

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Спасителя й попросіть когось із дітей зіграти роль пророка і водити інших дітей по кімнаті, поки ті співатимуть кілька куплетів пісні “Йди за пророком” (Збірник дитячих пісень, сс. 58--59) або іншу пісню про пророків. Потім попросіть дитину, яка грає роль пророка, повести дітей до ілюстрації із зображенням Спасителя. Свідчіть, що якщо ми йдемо за пророком, він вестиме нас до Ісуса Христа. Розкажіть щось з того, чого недавно навчав наш пророк про Ісуса. Як ми можемо дослухатися до його поради?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Геламан 13:2--4

Дух може говорити до нашого серця.

Одного дня дітям, яких ви навчаєте, потрібно буде знати, як робити те, що робив Самуїл: ділитися посланням, яке Господь помістив в їхнє серце.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Самуїла Ламанійця (наприклад, ту, що є у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей) та запитайте у дітей, як Самуїл дізнався, що йому казати, коли він проповідував на міській стіні. Щоб знайти відповідь, попросіть дітей уважно прочитати Геламан 13:2–4. Розкажіть про якийсь випадок, коли Святий Дух допоміг вам знати у вашому серці, що Бог хоче, аби ви зробили чи сказали. Попросіть дітей розказати про подібний досвід, який у них був.

  • Покажіть фотографію сучасного пророка, який виступає на генеральній конференції. Скажіть дітям, що Бог каже пророку, що казати нам, так само як Він казав Самуїлу, що казати нефійцям. Разом обговоріть, що із сказаного пророком надихає вас або дітей.

Геламан 14:2–28

Пророки навчають про Ісуса Христа.

Послання Самуїла було призначено для того, щоб свідчити про Ісуса Христа й запрошувати людей покаятись і прийти до Нього. У наш час пророки відіграють таку ж саму роль.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте одній половині класу прочитати Геламан 14:2–6 і намалювати, які були ознаки народження Ісуса. Іншій половині класу запропонуйте прочитати Геламан 14:20–28 і намалювати, які були ознаки смерті Ісуса. Потім попросіть кожну групу розповісти про те, що вони намалювали. Прочитайте разом Геламан 14:11–12 і попросіть дітей послухати, чому Самуїл пророкував про ці ознаки. Як ми дізнаємося про Ісуса Христа в наш час?

  • Поясніть: Самуїл Ламанієць навчав про Ісуса Христа, те ж саме роблять і сучасні пророки в наш час. Наведіть якийсь уривок з послання, що прозвучало на останній генеральній конференції, в якому сучасний пророк свідчив про Христа. Попросіть дітей розповісти, чого пророк навчив їх про Ісуса Христа.

Геламан 16:1–6

Я отримую благословення, коли йду за пророком.

Небесний Батько дав нам пророка, щоб той допомагав нам пізнавати Його волю й дотримуватися Його плану. Ми благословенні, якщо прислухаємося до слів пророка й виконуємо їх.

Вправи на вибір

  • Прочитайте вголос Геламан 16:1 та 5 і попросіть дітей встати, коли вони почують, що зробили люди, повіривши словам Самуїла. Прочитайте вірші 2 та 6 і попросіть дітей сісти, коли вони почують, що зробили люди, не повіривши словам Самуїла. Як ми можемо показати, що віримо словам сучасного пророка?

  • Покажіть фотографію сучасного пророка і попросіть дітей розповісти, що вони знають про нього. Розкажіть, як ви стараєтесь дотримуватися його вчень і як ви були благословенні завдяки цьому.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям дізнатися про щось із сказаного пророком і розказати про це класу наступного тижня.

Як покращити наше навчання

Заохочуйте дітей ставити запитання. “Намагайтеся розглядати запитання [дітей] як можливості, а не відволікання чи перешкоди вашому уроку. … Такі запитання дають вам цінні ідеї стосовно того, про що діти думають, які проблеми є у них і як вони реагують на те, що вивчають” (див. також Навчати, як навчав Спаситель, с. 25).

Роздрукувати