За Мною йдіть
24--30 серпня. Геламан 7–12: “Згадувати Господа”


“24--30 серпня. Геламан 7–12: “Згадувати Господа”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“24--30 серпня. Геламан 7–12”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Нефій молиться на вежі в саду

“Нефій молиться на вежі в саду”, ілюстрація Джеррі Томпсона

24--30 серпня

Геламан 7--12

“Згадувати Господа”

Читаючи Геламан 7--12, обміркуйте, як історії та принципи з цих розділів можуть благословити дітей, яких ви навчаєте. Ідеї з цього навчального плану можуть допомогти вам отримати натхнення.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Спитайте дітей, що їм відомо про пророка Нефія, сина Геламана (див. Геламан 7–12). Якщо потрібно, поясніть, що цей пророк, на імʼя Нефій, і пророк, на імʼя Нефій, про якого написано на початку Книги Мормона,---це різні люди.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Геламан 7:20

Господь хоче, щоб я памʼятав/ла Його.

Нефій роздумував над тим, як сталося, що його народ відвернувся від Бога і забув Його. Як ви можете допомогти дітям дізнатися, як саме вони можуть згадувати про Небесного Батька та Ісуса?

Вправи на вибір

  • Розкажіть дітям про випадок, коли ви забули про щось важливе. Спитайте їх, чи забували вони коли-небудь про щось? Прочитайте їм Геламан 7:20 і поясніть, що нефійці вибрали забути Бога. Пророк Нефій хотів, щоб вони згадали про Бога. Принесіть пакет з ілюстраціями, на яких зображено, як діти можуть згадувати про Небесного Батька та Ісуса. Нехай діти по черзі вибирають з пакета якусь ілюстрацію і розказують, як вони можуть згадувати Бога кожний день.

  • Допоможіть дітям виконати завдання на творчій сторінці для цього тижня.

Геламан 8:13--23

Пророки свідчать про Ісуса Христа.

Нефій свідчив, що прийде Ісус Христос, і закликав свій народ покаятися і йти за Ним. Основуючись на цих розділах, навчайте дітей, що пророки свідчать про Ісуса Христа.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Ісуса Христа і скажіть дітям, що пророки, як і Нефій, закликають нас іти за Ісусом. Прочитайте, що сказано про пророків в Геламан 8:22: “Вони свідчили про пришестя Христа, і чекали на це, і втішалися Його днем, який настане”. Розкажіть дітям про щось з того, що сказав про Спасителя наш сучасний пророк.

  • Проспівайте разом пісню про пророків, наприклад, “Йди за пророком” (Збірник дитячих пісень, сс. 58--59). Виберіть якусь ключову фразу з цієї пісні і напишіть по одному слову з цієї фрази на кожному із кількох паперових слідів від ноги. Покладіть ці сліди на підлозі так, щоб вони вели до ілюстрації із зображенням Спасителя. Запропонуйте дітям, щоб вони пішли стежкою з цих слідів, і допомагайте їм прочитати написані слова.

Геламан 10:11--12

Я буду слухатися Небесного Батька.

Приклад слухняності Нефія може надихнути дітей, яких ви навчаєте, слухатися Господа.

Вправи на вибір

  • Прочитайте Геламан 10:2, 11–12 і допоможіть дітям зрозуміти, що Нефій слухався Бога. Запропонуйте дітям показати дії Нефія. Наприклад, попросіть їх піти до однієї із стін в кімнаті (неначе вони йдуть додому), зупинитися, розвернутися і піти до іншої стіни в кімнаті (неначе вони повертаються, щоб навчати людей). Допоможіть їм зрозуміти, що Нефій хотів послухатися Господа, хоч йому й належало виконати важке завдання.

  • Допоможіть дітям зрозуміти, що іноді Небесний Батько хоче, аби ми зробили те, що хоче Він, а не ми, однак, як і Нефій, ми можемо послухатися Його. Назвіть кілька незакінчених речень, наприклад, таке: “Іноді я хочу розсердитися, але Небесний Батько хоче, щоб я … ”, і нехай діти закінчать їх. Попросіть дітей памʼятати, що слід зупинитися й подумати, а що Небесний Батько хоче, щоб вони зробили, і тоді зробити це.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Геламан 7--11

Я матиму духовну безпеку, якщо йтиму за пророком.

Президент Джеймс Е. Фауст навчав: “Наша безпека залежить від того, наскільки ми прислухаємося до слів [Президента Церкви] й виконуємо його пораду” (“Continuous Revelation”, Ensign, Nov. 1989, 10).

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям скласти на дошці список того, що робить пророк (див. “Пророк”, Путівник по Писаннях, scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Допоможіть їм уважно прочитати Геламан 7:1–2, 27–29; 8:22–23 і 10:3–4, 6–7, аби побачити, як Нефій робив дещо з перерахованого ними у списку. Коли ми бачили, що наш пророк тепер робить це? Свідчіть про сучасного пророка. Щоб проілюструвати важливість пророків, покажіть першу хвилину відеофільму “Вартовий на башті” (на ChurchofJesusChrist.org).

  • Разом прочитайте Геламан 11:3–7 (або подивіться “Розділ 39: Нефій отримує велику силу”, Оповідання з Книги Мормона, 108–110 чи відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org). Попросіть дітей послухати, що сталося з народом, який не прислухався до пророка. Що може статися з нами, якщо ми не прислухаємося до пророка? Які благословення ми отримуємо, якщо йдемо за ним? Розкажіть, чого навчає сучасний пророк, і закличте дітей дотримуватися його вчень.

Геламан 7:20--21

Господь хоче, щоб ми памʼятали про Нього.

У дітей, яких ви навчаєте, будуть розваги, через які вони можуть забувати Небесного Батька та Ісуса Христа. Як ви можете надихнути дітей присвячувати час для духовних справ?

Вправи на вибір

  • Прочитайте разом Геламан 7:20–21 і запитайте дітей, що, на їхню думку, означає забути Бога. Поясніть, що слово забути також може означати “не звертати увагу” або “ігнорувати”. Покажіть ілюстрацію із зображенням Спасителя і попросіть дітей намалювати те, за чим вони, можливо, проводять надто багато часу і через це можуть забувати Господа. Розмістіть їхні малюнки перед ілюстрацією із зображенням Ісуса. Попросіть дітей подумати, що вони можуть робити кожного дня, щоб памʼятати Небесного Батька та Ісуса. Коли вони будуть ділитися думками, забирайте їхні малюнки один за одним, доки не стане видно ілюстрацію із зображенням Спасителя.

  • Запропонуйте дітям виконати завдання на творчій сторінці для цього тижня.

Геламан 10

Обдумуючи слова Бога, я можу отримати одкровення.

Чи знають діти, яких ви навчаєте, що означає обдумувати? Допоможіть їм зрозуміти, що Нефій був благословенний тим, що отримав одкровення, обдумуючи те, що Господь показав йому.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям зрозуміти, що означає обдумувати (див. “Обдумувати”, Путівник по Писаннях, scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Попросіть їх подумати про інші слова, близькі за змістом до слова обдумувати. Потім попросіть їх прочитати Геламан 10:1–3 і замінити слово обдумуючи тим словом, про яке вони подумали. Що сталося, коли Нефій обдумував Писання? (Див. Геламан 10:3–7). Розкажіть про випадок, коли ви отримали одкровення після обдумування якогось уривка з Писань, одкровення останніх днів чи духовного досвіду.

  • Дайте дітям час, щоб прочитати Геламан 10, або прочитайте цей розділ разом і попросіть дітей знайти вірш, який би вони захотіли обдумувати протягом наступного тижня. Запропонуйте їм написати вибраний ними вірш на аркуші паперу або картці і покласти там, де вони нагадували б їм обдумувати цей вірш протягом наступного тижня. На наступному уроці виділіть час, щоб діти поділилися тим, що вони дізналися, коли обдумували цей вірш.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям розказати своїм сім’ям, що вони планують робити, аби щодня пам’ятати Небесного Батька та Ісуса Христа. Також вони можуть запропонувати своїм сімʼям приєднатися до них для досягнення їхньої мети.

Як покращити наше навчання

Коли запрошуєте до чогось, поважайте свободу вибору. Запрошуючи дітей діяти згідно з тим, чого ви їх навчали, подумайте, як з повагою ставитися до їхньої свободи вибору, коли вони застосовують вивчене. Наприклад, після уроку про Спасителя, ви могли б запитати: “Що ви буде робити, аби памʼятати про Спасителя протягом цього тижня?”

Роздрукувати