За Мною йдіть
17--23 серпня. Геламан 1–6: “На камені нашого Викупителя”


“17--23 серпня. Геламан 1–6: “На камені нашого Викупителя”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“17--23 серпня. Геламан 1–6”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
хвилі розбиваються об скелю

17--23 серпня

Геламан 1-6

“На камені нашого Викупителя”

Вправи у цьому навчальному плані призначені викликати у вашому серці й розумі ідеї та натхнення. Як правило, найкращі ідеї приходять, коли ви з молитвою розмірковуєте над Писаннями й потребами дітей, яких навчаєте.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Аби підтримати дітей в їхньому домашньому вивченні євангелії, попросіть кількох з них розказати те, про що вони дізналися минулого тижня. Розкажіть, як ви вивчаєте євангелію вдома, і поговоріть про те, як діти могли б допомогти своїм сімʼям навчатися з Книги Мормона.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Геламан 5:12

Я можу будувати свій фундамент на Ісусі Христі.

Геламан навчав своїх синів, Нефія і Легія, будувати їхнє життя на камені нашого Викупителя. Подумайте, як ви будете робити те саме для дітей, яких навчаєте.

Вправи на вибір

  • Покажіть зображення храму або якоїсь іншої будівлі і поясніть, що будівлям потрібен міцний фундамент, аби їх не повалили вітри й бурі. Щоб проілюструвати це, попросіть дітей спробувати пересунити камінь, дмухаючи на нього. Прочитайте кілька перших рядків з Геламан 5:12 та попросіть дітей підняти руки, коли вони почують, Хто має бути “каменем” нашого фундаменту.

  • Запропонуйте дітям робити певні рухи, коли ви будете читати Геламан 5:12. Наприклад, вони можуть розмахувати руками, коли ви будете читати про “могутні вітри” диявола, і стояти на одному місці, коли ви будете читати слова “на камені нашого Викупителя”.

  • Попросіть дітей допомогти вам скласти якусь споруду з кубиків чи інших предметів. Почніть із закладання “надійного фундаменту”, а потім розкажіть їм, чому фундаментом нашого життя має бути Ісус Христос. Попросіть дітей назвати, що вони можуть робити, аби йти за Ісусом Христом; і нехай вони, називаючи щось, кладуть один кубик на фундамент споруди.

  • Запропонуйте дітям розфарбувати творчу сторінку, а потім допоможіть їм вирізати її. Що ми можемо робити, аби фундаментом нашого життя був Ісус Христос? Назвіть щось з того, що робите ви, аби будувати своє життя на фундаменті, яким є Спаситель, і як це благословило ваше життя.

Геламан 5:21--52

Святий Дух шепоче тихим, лагідним голосом.

Те, як описано в Геламан 5:29–30, 45–47 голос, почутий ламанійцями, часто нагадує наш опис того, як промовляє Святий Дух. Ви можете використати ці вірші, щоб допомогти дітям розпізнавати голос Духа.

Вправи на вибір

  • Розкажіть про Нефія і Легія у вʼязниці. Ви можете використати “Розділ 37: Нефій і Легій у вʼязниці” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 99--102 або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org). Розповідаючи про голос, який почули ламанійці, говоріть тихим голосом. Повторіть цю розповідь кілька разів, а потім попросіть дітей прошептати її разом з вами. Розкажіть дітям про випадки, коли Святий Дух підказував вам щось шепотом і зміцнював ваше свідчення.

  • Прочитайте Геламан 5:30 і проспівайте разом з дітьми пісню про Святого Духа, наприклад, “Святий Дух” (Збірник дитячих пісень, с. 56). У віршах з Писань і в пісні виділіть слова, що описують, як промовляє до нас Святий Дух (див. також Геламан 5:45–47). Основуючись на Геламан 5:29 та власному досвіді, наведіть дітям кілька прикладів того хорошого, на що нас може надихнути Святий Дух.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Геламан 1--6

Якщо я смиренний/а, Небесний Батько благословлятиме мене.

У Книзі Мормона є багато прикладів того, що гординя призводить до небезпеки, а покірливість приносить благословення; декілька таких прикладів знаходяться в Геламан 1–6. Читаючи ці розділи, поміркуйте, як ви можете використати ці приклади, щоб навчати дітей у вашому класі.

Вправи на вибір

  • Нехай діти допоможуть вам намалювати на дошці вказану далі схему “цикл гордині”. Прочитайте разом Геламан 3:24, 33–34 і 4:11–15, а потім попросіть дітей вказати на частини циклу, про які сказано в цих віршах.

  • Напишіть на дошці слова Смиренний і Гордовитий. На папірцях напишіть кілька прикладів смиренної і гордовитої поведінки. Запропонуйте дітям по черзі вибрати папірець і розташувати його поряд з тим словом, яке описує таку поведінку. Що мені слід робити, аби бути смиренним/ою?

Зображення
“цикл гордині”

“Цикл гордині”.

Геламан 5:5--14

Я буду будувати свій фундамент на Ісусі Христі.

У Геламан 5:12 є вражаючі символи стосовно будівництва нашого фундаменту на Ісусі Христі. Як ви можете використати ці символи, щоб проілюструвати цей принцип дітям? Використавши їх, ви допоможете дітям підготуватися до спокус і випробувань, які виникатимуть у них.

Вправи на вибір

  • Принесіть на урок кілька видів матеріалів, які можуть символізувати слабкий або міцний фундамент (наприклад, ватні кульки, пласкі камінці або кахельну плитку). Запропонуйте дітям побудувати вежу з кубиків або чогось іншого на фундаменті з цих різних матеріалів. Що робить один фундамент міцнішим за інший? Прочитайте разом Геламан 5:12, а потім запитайте дітей, чому, на їхню думку, Ісус Христос є “надійним фундаментом” для їхнього життя. Як ми можемо побудувати своє життя на Ньому? Щоб знайти ідеї, запропонуйте їм уважно прочитати Геламан 3:27–29, 35 і Уложення віри 1:4.

  • Попросіть дітей прочитати Геламан 5:5–14 і порахувати, скільки разів там зустрічається слово “памʼятайте” та його форми. Чого Геламан навчав своїх синів, про що ті повинні були пам’ятати? Як може пам’ять про це допомогти нам зробити Ісуса Христа фундаментом нашого життя?

Геламан 5:20--52

Завдяки покаянню на зміну духовній темряві приходить світло.

Ламанійців, які прийшли до вʼязниці, щоб убити Нефія і Легія, покрила хмара темряви. Коли ми грішимо, то опиняємося в духовній темряві. В Геламан 5:20–52 написано, як ми можемо позбутися духовної “хмари темряви” (вірш 41).

Вправи на вибір

  • Зробіть у класній кімнаті так темно, як тільки можна; потім, користуючись маленьким ліхтариком, прочитайте або стисло перекажіть описане в Геламан 5:20–40. Що могли відчувати ламанійці в такій темряві? Попросіть дітей послухати, що навчав людей зробити Амінадав, аби зникла темрява, а потім прочитайте вірш 41. Після цього увімкніть світло й прочитайте разом вірші 42–48. Що сказано нам в цих віршах про благословення, які приносить в наше життя покаяння?

  • Запропонуйте дітям уявити, що вони навчають когось із молодших дітей про Святого Духа. Як би вони могли використати Геламан 5:29–33, 44–47, щоб навчити, як відчувається голос Духа і про те, що Дух каже нам? Як Святий Дух надихнув вас покаятися? Запропонуйте дітям поділитися досвідом, коли вони завдяки Святому Духу відчували мир і спокій.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям спитати членів своєї сімʼї, як вони збудували своє життя на Ісусі Христі. Або вони можуть поділитися зі своїми сім’ями тим, як вони планують побудувати своє життя на Ньому.

Як покращити наше навчання

Свідчіть про Ісуса Христа. У вас є священна можливість допомогти зміцнювати зростаюче свідчення дітей у вашому класі. Допоможіть їм відчути Ісусову любов до них і часто свідчіть про Нього.

Роздрукувати