За Мною йдіть
14--20 вересня. 3 Нефій 8--11: “Встаньте і підійдіть до Мене”


“14--20 вересня. 3 Нефій 8--11: “Встаньте і підійдіть до Мене”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона 2020. (2020)

“14--20 вересня. 3 Нефій 8--11”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Ісус являється нефійцям

Я Світло для світу, художник Джеймс Фуллмер

14--20 вересня

3 Нефій 8--11

“Встаньте і підійдіть до Мене”

Прочитайте 3 Нефій 8--11, думаючи про дітей, яких навчаєте. У підготовці до уроку вам допоможуть ідеї з цього навчального плану.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть ілюстрацію, де зображено появу Ісуса Христа в Америці, подібну до тієї, яка є в навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Запропонуйте дітям вказати деталі на цій ілюстрації та розказати, що вони знають про зображену на ній історію.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

3 Нефій 8--11

Ісус запрошує мене прийти до Нього.

Можливо, вам і не вдасться розповісти дітям про всі деталі, якими супроводжувалося явлення Спасителя народу Нефія, але ви можете допомогти їм відчути любов, яку Він виявив до тих людей і про яку написано в 3 Нефій 8–11.

Вправи на вибір

  • Розповідаючи дітям про бурі й темряву, описані в 3 Нефій 8, будьте обережні, щоб не налякати чи не збентежити їх. Ви можете використати “Розділ 42: Ознаки розпʼяття Христа” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 117--119 або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org). Спитайте дітей, що вони могли б відчувати, якби опинилися в тих бурях і темряві. Поясніть, що ті бурі й темрява були ознаками смерті Ісуса, і покажіть ілюстрацію із зображенням розпʼяття (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 57). Потім прочитайте 3 Нефій 9:13. Що, за словами Ісуса, Він хотів зробити для тих, хто кається? Допоможіть дітям зрозуміти, що слово “зцілити” в цьому вірші означає, що Ісус простив би їх.

  • Показуючи ілюстрацію, що знаходиться у навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей, опишіть своїми словами явлення Спасителя нефійцям і ламанійцям. Прочитайте короткі уривки з 3 Нефій 11, які допоможуть їм відчути священність тієї події. Попросіть їх заплющити очі та уявити, що б вони відчували, якби побачили Ісуса. Або покажіть першу хвилину відеофільму “Моя радість повна” (на ChurchofJesusChrist.org). Розкажіть дітям, що ви відчуваєте, коли читаєте про ті події й розмірковуєте над ними? Свідчіть, що Ісус хоче, аби всі ми прийшли до Нього й відчули Його любов. Виконайте з дітьми завдання з творчої сторінки.

3 Нефій 10:4--6

Ісус захищає Свій народ, як квочка захищає своїх курчат.

Образ квочки, яка збирає своїх курчат, може навчити дітей про той спокій і захист, які Спаситель пропонує, якщо ми прийдемо до Нього.

Вправи на вибір

  • Покажіть малюнок, де зображено квочку, яка піклується про своїх курчат. Прочитайте 3 Нефій 10:6 і розкажіть дітям, як квочка, коли виникає небезпека, скликає своїх курчат і захищає їх під своїми крилами. Обговоріть, чим Ісус подібний до квочки, а ми---до курчат. Як ми можемо прийти до Нього, щоб знайти безпеку?

  • Розмістіть зображення Ісуса на стіні. Попросіть дітей ходити по класній кімнаті, коли ви будете вголос читати 3 Нефій 10:4. Скажіть, щоб вони пішли у напрямку до зображення Ісуса, коли почують слова “збирав” або “збирає”. Повторіть цю ж вправу, коли будете читати вірші 5 і 6. Розкажіть дітям, як ви прийшли до Спасителя, щоб бути у безпеці, і свідчіть, що Він буде захищати нас від духовних небезпек, якщо ми виконуємо Його заповіді.

3 Нефій 11:21--26

Ісус Христос хоче, щоб мене охристили.

Діти, яких ви навчаєте, готуються до свого хрищення. Учення Христа в цих уривках допоможе їм дізнатися, чому хрищення є важливим.

Вправи на вибір

  • Прочитайте 3 Нефій 11:21--26 і попросіть дітей вставати кожного разу, коли вони почують слово “христити” в усіх його формах. Поясніть, що Ісус навчав нас правильному способу хрищення. Покажіть ілюстрацію із зображенням дитини, яку христять (див., наприклад, Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 104). Якщо діти до цього вже бачили, як відбувається хрищення, попросіть їх описати, що вони бачили. Хто виконує хрищення, і як він це робить?

  • Заздалегідь попросіть батька когось із дітей прийти на ваш урок і розказати дітям, чому важливо, щоб при хрищенні ми були занурені у воду тим, хто має священство. Він також може пояснити дітям, що відбувається, коли їх охрищують, і які благословення вони отримають. Запропонуйте йому у своїх поясненнях використовувати 3 Нефій 11:23–26.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

3 Нефій 8--11

Коли я опиняюся в темряві, моїм світлом може бути Ісус Христос.

Одним з могутніх послань в цих розділах є те, що Ісус Христос є світлом для світу і що Він може бути світлом для нашого життя.

Вправи на вибір

  • Прочитайте разом 3 Нефій 8:5–7, 11–23 і 10:9–13 (якщо можливо, зробіть кімнату в цей час темною). Читаючи, час від часу робіть паузи й запитуйте дітей, що можна було відчувати, переживаючи ці події. Прочитайте разом з дітьми кілька слів, сказаних Ісусом Христом людям, коли ті були у темряві (див. 3 Нефій 9:13–14, 18). Чому Ісус Христос назвав Себе світлом для світу? Що Ісус попросив людей---і нас---робити, аби Він міг бути нашим світлом? (Див. 3 Нефій 9:20–22).

  • Покажіть дітям карту світу і допоможіть їм знайти, де знаходяться Єрусалим і Америка. Поясніть, що руйнування, описане в 3 Нефій 8, було для людей в Америці ознакою того, що Ісус Христос був розіпʼятий в Єрусалимі. Прочитайте разом 3 Нефій 11:1--15 і попросіть дітей казати вам, коли вони знаходять в цих віршах те, що допомагає їм відчувати Божу любов. Прочитайте вірш 37 і свідчіть, що Спаситель любить усіх дітей. Поділіться своїм свідченням стосовно істини, про яку ви читаєте.

Зображення
Ісус показує нефійцям сліди від цвяхів на Своїх руках

Один за одним, художник Уолтер Рейн

3 Нефій 11:1--8

Я можу навчитися розпізнавати Божий голос у моєму житті.

Спочатку люди не могли зрозуміти, що це за голос вони чують з небес. Що можуть діти дізнатися з цієї розповіді про отримання одкровення?

Вправи на вибір

  • Прочитайте з дітьми 3 Нефій 11:1–4, роблячи паузи, щоб поставити, наприклад, такі запитання: “Чому, на вашу думку, люди не могли зрозуміти, що то був за голос?” Потім попросіть їх прочитати вірші 5--7 і знайти, що зробили люди, що допомогло їм зрозуміти цей голос в їхніх серцях. Як ми можемо старатися прислухатись до Бога, коли Він промовляє до нашого серця через Святого Духа?

  • Програйте дуже тихо запис якогось гімну або дитячої пісні, щоб його було важко почути. Запитайте дітей, чи можуть вони зрозуміти слова цієї пісні. Потім допоможіть дітям знайти в 3 Нефій 11:3 описи голосу, що линув з небес. Чому Бог не говорить до нас “гучним” або “грубим” голосом? Що ми можемо зробити, аби чути Його краще?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям розповісти комусь про Ісусове відвідання Америки---якщо можливо, тому, хто про це ще не знає.

Як покращити наше навчання

Якщо вам заважають, з любов’ю знаходьте вихід із такої ситуації. “Іноді дитина поводиться таким чином, що заважає навчанню інших в класі. Коли це відбувається, будьте терпеливими, люблячими та чуйними до проблем, з якими, можливо, ця дитина зіткнулася. … Якщо дитина, яка заважає, має особливі потреби, поговоріть зі спеціалістом вашого приходу або колу, хто працює з людьми з вадами, або відвідайте сайт disabilities.ChurchofJesusChrist.org, щоб дізнатися, як краще задовольнити ці потреби” (Навчати, як навчав Спаситель, с .26).

Роздрукувати