За Мною йдіть
24–30 серпня. Геламан 7–12: “Згадувати Господа”


“24–30 серпня. Геламан 7–12: “Згадувати Господа”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“24–30 серпня. Геламан 7–12”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Нефій молиться на вежі в саду

Ілюстрація: Нефій на вежі в саду, художник Джеррі Томпсон

24–30 серпня

Геламан 7–12

“Згадувати Господа”

Нефій, Легій та інші мали “багато одкровень щодня” (Геламан 11:23). Часті одкровення---не лише для пророків---вони доступні вам також. Записування ваших одкровень може допомогти вам отримувати одкровення більш регулярно.

Записуйте свої враження

Батько Нефія, Геламан, заохочував своїх синів “пам’ятати, пам’ятати”: він хотів, щоб вони пам’ятали про своїх предків, пам’ятали слова пророків і, понад усе, пам’ятали “нашого Викупителя, Який є Христос” (див. Геламан 5:5–14). Ми бачимо, що Нефій дійсно пам’ятав, оскільки це те саме послання, яке він “невтомно проголошував” (Геламан 10:4) людям багато років потому. “Як же ви могли забути вашого Бога?” (Геламан 7:20),---запитував він. Усі зусилля Нефія---проповіді, молитви, здійснення чудес і прохання до Бога про голод---були спробами допомогти людям навернутися до Бога і пам’ятати Його. У багатьох відношеннях забування Бога---це більша проблема, ніж навіть незнання Його, і легко забути Його, коли наш розум відволікається на “марні речі цього світу”, і їх затуманив гріх (Геламан 7:21, див. також Геламан 12:2). Та, як показує служіння Нефія, ніколи не пізно згадати і “поверн[утися] … до Господа Бога вашого” (Геламан 7:17).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Геламан 7–11

Пророки відкривають волю Бога.

По всій Книзі Мормона описано багато пророків, але з Геламан 7–11 можна особливо багато дізнатися про те, хто такий пророк, що він робить і як нам слід сприймати його слова. Коли ви будете читати ці розділи, зверніть увагу на те, що робив Нефій, про що він думав та як спілкувався з Господом. Як служіння Нефія допомагає вам краще зрозуміти роль пророка у наші дні? Далі наведено кілька прикладів. Що ще ви знаходите?

Геламан 7:17–22:Пророки проголошують покаяння і застерігають про наслідки гріха.

Геламан 7:29, 9:21–36:Пророки знають через одкровення від Бога, що мають почути люди.

Геламан 10:7:Пророкам дається влада запечатувати на землі і на небесах (див. також Матвій 16:19, УЗ 132:46).

Геламан 10:4–7, 11–12:

Як ці вірші впливають на ваше ставлення до сучасного пророка? Про що він навчав недавно? Що ви робите, аби прислухатися до його спрямування і діяти за ним?

Геламан 9–10

Ознаки і дива допомагають, але їх недостатньо для утворення міцної віри.

Якби ознак або чудес було достатньо для того, аби змінити серце людини, тоді всі нефійці були б навернені дивовижними ознаками, про які розповів Нефій у Геламан 9. Натомість виникло “розділення серед людей” (Геламан 10:1) через те, що багато хто з них “все ще були закам’янілі серцями своїми” (Геламан 10:15). Якою є розповсюджена реакція злочестивих людей на ознаки і чудеса? (Див. Геламан 10:12–15, див. також 3 Нефій 2:1–2). Чому небезпечно робити ознаки основою нашого свідчення? (Див. “Signs (Ознаки)”, Gospel Topics, topics.ChurchofJesusChrist.org).

Геламан 10:2–4

Розмірковування запрошує одкровення.

Якщо ви коли-небудь відчували смуток, тривогу чи були спантеличені, з прикладу Нефія в Геламан 10:2–4 ви можете засвоїти важливий принцип. Що він робив, коли почувався “пригніченим”? (Вірш 3).

Президент Генрі Б. Айрінг навчав: “Коли ми розмірковуємо, то запрошуємо одкровення від Духа. Як на мене, розмірковування—це обдумування і молитва після уважного прочитання і вивчення Писань” (“Служіть з Духом”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, с. 60). Як ви можете розвинути у себе звичку розмірковувати? Щоб дізнатись про один із способів регулярно обдумувати слово Бога, прочитайте послання брата Девіна Г. Дюранта “Серце моє постійно обдумує їх” (Ensign або Ліягона, лист. 2015, сс. 112–115).

Див. також Приповісті 4:26, Лука 2:19, 1 Нефій 11:1, 2 Нефій 4:15–16, 3 Нефій 17:3, Moроній 10:3, УЗ 88:62.

Геламан 12

Господь бажає, щоб я про Нього пам’ятав.

У Геламан 12 Moрмон, який скорочував літописи, підсумував деякі уроки, які ми можемо засвоїти з розповіді Нефія у попередніх розділах. Ви можете скористатися цим підсумком як можливістю оцінити ваше власне серце. Ви навіть можете скласти перелік того, що, за словами Мормона, змушує людей забувати Господа. Що допомагає вам пам’ятати про Нього? Які, за отриманим натхненням, ви маєте зробити зміни, з огляду на те, про що дізналися?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Геламан 7–9

Які подібності ви бачите між тим, що робив Нефій і що роблять пророки сьогодні? Чого наш пророк навчає сьогодні? Ви можете вибрати якусь останню пораду, яку давав пророк, і обговорити усією сім’єю способи краще її виконувати.

Геламан 10:4–5, 11–12

Як Нефій показав, що він прагнув виконати волю Господа, а не власну? Як ми можемо наслідувати його приклад? Як наша сім’я може старанніше прагнути виконувати волю Господа?

Геламан 11:1–16

Чого бажав Нефій і що він з цим робив? Що ми можемо дізнатися про молитву з прикладу Нефія?

Геламан 11:17–23

Що ми можемо дізнатися з Геламан 11:17–23 про брата Нефія, Легія? Хто із наших знайомих веде праведне життя без великого визнання?

Геламан 12:1–6

Чи можете ви придумати якийсь наочний урок, який би допоміг вашій сім’ї краще зрозуміти, що таке “нестійкість”? Наприклад, ви можете попросити члена сім’ї покласти собі щось на голову і намагатися збалансувати цей предмет. Потім ви можете попросити членів сім’ї пошукати в Геламан 12:1–6 причини, з яких люди можуть бути нестійкими в наслідуванні Господа. Як ми можемо залишатися духовно стійкими?

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Переглянути. Ось ідея, яка допоможе членам сім’ї пам’ятати вивчені ними уривки з Писань: виберіть вірш, який, на вашу думку, має глибокий зміст, і розмістіть його у себе вдома, де члени сім’ї часто його бачитимуть. Попросіть інших членів сім’ї по черзі вибирати уривки для розміщення й обговорюйте їх, коли сім’я збиратиметься разом, наприклад, для споживання їжі чи на сімейну молитву.

Зображення
Сеантум виявився вбивцею

© Книга Мормона для юних читачів, Сеантум---вбивцю знайдено, художник Бріана Шоукрофт; копіювання заборонено

Роздрукувати