За Мною йдіть
24--30 серпня. Геламан 7--12: “Згаду[йте] Господа”


“24--30 серпня. “Згаду[йте] Господа”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“24--30 серпня. Геламан 7--12”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Нефій молиться на вежі у саду

Ілюстрація Нефія на вежі у саду, художник Джеррі Томпсон

24--30 серпня

Геламан 7--12

“Згаду[йте] Господа”

Нефій заохочував своїх людей пам’ятати Господа. Ви можете робити те саме з вашими учнями. Коли ви будете читати Геламан 7--12, записуйте враження про те, як ви можете допомогти членам класу пам’ятати Господа.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть членів класу написати на дошці деякі євангельські принципи, знайдені ними в Геламан 7--12, разом з посиланнями, де знаходяться ці принципи. Після цього ви можете вирішити класом, які з цих принципів і віршів ви будете обговорювати.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрині

Геламан 7--11

Пророки відкривають волю Бога людям.

  • Щоб допомогти вашому класу дізнатися про ролі і обов’язки пророків з Геламан 7--11, ви можете почати з читання разом розділу “Пророк” в Путівнику по Писаннях (scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Члени класу можуть визначити ролі пророків, які там вказані, і перелічити їх на дошці. Після цього ви можете попросити кожного члена класу розглянути один розділ з Геламан 7--11. Попросіть їх знайти, як Нефій виконав ролі, перелічені на дошці. Як наші сучасні пророки і апостоли виконують ці ролі? Як ми можемо підтримувати їх у виконанні їхніх обов’язків?

  • Чому пророки інколи мають відверто говорити, як це робив Нефій? Попросіть членів класу прочитати Геламан 7:11--29 і знайти попередження, які дав Нефій, і причини, які він мав, щоб бути таким відвертим. Які пророчі обіцяння надихнули нас покаятися і прийти до Господа? У “Додаткових джерелах” ви знайдете метафору, яку використав старійшина Ніл Л. Андерсен, щоб допомогти нам зрозуміти небезпеки ігнорування пророчих обіцянь.

Геламан 9:1--20; 10:1, 11--15

Віра повинна будуватися на чомусь більшому, ніж просто ознаки і чудеса.

  • Один спосіб обговорити ці вірші---це розділити клас на дві групи і попросити кожну групу прочитати Геламан 9:1--20 та уявити себе на місці п’яти чоловіків або головних суддів. Що могли відчувати ці люди? Що могло вплинути на кожну групу, щоб вони відреагували по-різному на те саме чудесне пророцтво? Як ми можемо бути певними, що чудеса збільшують наші свідчення, але не стають їхньою єдиною основою? Як ми можемо визначити, чи пророчі слова в наш час є істинними?

Геламан 10:1--12

Господь дає силу тим, хто прагне пізнати Його волю і виконувати Його заповіді.

  • Розповідь про те, як Господь благословляє Нефія в Геламан 10 може надихнути членів вашого класу бути більш старанними, коли ми прагнемо пізнати і виконувати Його волю. Члени класу можуть прочитати вірші 1--12 і знайти те, що зробив Нефій, щоб завоювати довіру Господа, і як Господь його благословив. Після цього вони можуть поділитися іншими прикладами людей, які “невтомно” (Геламан 10:4) прагнуть пізнати і виконувати Господню волю як з Писань, так і зі свого власного життя. Як Господь благословив цих людей силою “опусти[ти]” (Геламан 10:9) метафоричні гори в їхньому житті? Виділіть членам класу час, щоб обдумати способи, як вони можуть краще прагнути пізнати Господню волю і виконувати Його заповіді.

Геламан 12

Господь хоче, щоб ми пам’ятали Його.

  • Багато членів вашого класу уклали завіти завжди пам’ятати Ісуса Христа. Можливо, вони можуть поділитися одне з одним тим, що допомогло їм “завжди пам’ятати Його” (Мороній 4:3; УЗ 20:77) як в часи процвітання, так і в часи труднощів. Після цього члени класу можуть опрацювати Геламан 12 і знайти причини, чому люди схильні забувати Господа. Як нам подолати тенденції, описані в цьому розділі? Як лихо допомогло нам пам’ятати Бога? (Див. Геламан 11:4--7).

  • Щоб продемонструвати необхідні для запам’ятовування будь-чого зусилля, ви можете виділити членам класу кілька хвилин, щоб розглянути Геламан 12. Після цього ви можете поставити їм запитання про розділ, щоб перевірити, що вони пам’ятають. Можливо, вони можуть поділитися тим, що вони роблять, аби запам’ятати інформацію для іспиту. Як це схоже на зусилля, необхідне для того, щоб “згаду[вати] Господа”? (Геламан 12:5). Як це відрізняється? Попросіть клас знайти вірш або фразу в Геламан 12, які вони зможуть переглядати у себе вдома або запам’ятати, щоб це нагадувало їм пам’ятати доброту і силу Бога.

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Щоб заохотити членів класу читати Геламан 13--16, ви можете вказати на те, що пророцтва Самуїла Ламанійця про події, пов’язані з народженням і розп’яттям Спасителя, можна порівняти з подіями наших днів, які передують Другому пришестю Спасителя.

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Слухайте скерування пророків.

Старійшина Ніл Л. Андерсен поділився наведеним далі досвідом:

“Той, хто вибирає служіння Господу, завжди слухатиме уважно саме пророка. …

Дозвольте мені проілюструвати це на досвіді. Наша сім’я жила протягом багатьох років в штаті Флорида. Через те, що у Флориді дуже багато піску, газони там засаджуються великою широколистою травою, яку ми називаємо Святий Августин. Грізним ворогом Флоридського газону є мала коричнева комаха під назвою медведка.

Одного вечора, коли ми разом із сусідом стояли на парадних сходах мого будинку, він побачив невеличкого жука, який перетинав доріжку. “Вам краще оббризкати свій газон,---попередив він,---там повзе медведка”. Я оббризкав цей газон інсектицидом кілька тижнів тому й відчував, що навряд чи маю час або гроші, щоб зробити це знову і так швидко.

У світлі наступного ранку я ретельно дослідив свій газон. Він був соковитим і прекрасно зеленим. Переглянувши усю траву зверху, щоб побачити, чи немає яких-небудь маленьких жуків, я не помітив жодного. Пригадую свої міркування: “Добре, мабуть, що та мала медведка перетинала мій двір на шляху до двору моїх сусідів”. …

Історія, однак, має сумне закінчення. Одного ранку, майже через 10 днів після розмови з моїм сусідом, я вийшов через свої парадні двері. Жахливо, немовби за одну ніч коричневі плями вкрили мій газон. Я побіг у магазин для садівників, купив інсектицид і негайно оббризкав газон, але було вже пізно. Газон було зруйновано і, щоб повернути його до попереднього стану, потрібен був новий шар дерну, довгі години роботи і великі витрати.

Попередження мого сусіда було вирішальним для добробуту мого газону. Він бачив речі, яких я побачити не міг. Він знав щось таке, чого не знав я. Він знав, що медведка живе під землею й діє тільки вночі, що робило мої денні перевірки неефективними. Він знав, що медведка не їсть трав’яних стебел, а скоріше шукає поживи в коренях. Він знав, що ці невеличкі, довжиною з дюйм, створіння мали з’їсти безліч коренів перед тим, як я міг би помітити ефект над ґрунтом. Я сплатив дорогу ціну за свою самовдоволену незалежність. …

Існують духовні шкідники, які риють під нашими захисними стінами і нападають на наші делікатні корені. Багато з цих злісних комах з’являються малесенькими, часом майже непомітними. …

Давайте не будемо наслідувати мою помилку у поводженні з медведкою. Давайте ніколи не будемо ігнорувати попередження. Давайте ніколи не будемо самовдоволеними в нашій незалежності. Давайте завжди слухати і вчитися в покорі та довірі з палким бажанням покаяння, якщо це треба” (“Prophets and Spiritual Mole Crickets”, Ensign, Nov. 1999, 16--18).

Як покращити наше навчання

Проявляйте любов. “В залежності від ваших обставин прояв любові до ваших учнів може включати щирі компліменти, зацікавлення їхнім життям, уважне слухання, залучення їх до участі на уроці, служіння їм або просто щире вітання при зустрічі” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 6).

Роздрукувати