За Мною йдіть
17--23 серпня. Геламан 1--6: “Кам[інь] нашого Викупителя”


“17--23 серпня. Геламан 1--6: “Кам[інь] нашого Викупителя”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“17--23 серпня. Геламан 1--6”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
хвилі розбиваються об каміння

17--23 серпня

Геламан 1--6

“Кам[інь] нашого Викупителя”

Чи дійсно ви знаєте ваш клас? Намагайтеся краще познайомитися з одним членом класу кожного тижня. Коли ви це робите, ви можете краще пам’ятати про їхні потреби, коли готуєтеся навчати.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть членів класу прийти в клас підготовленими поділитися предметом, який вони можуть використати, аби навчати принципу, про який вони дізналися в цих розділах. Якими іншими способами ми можемо навчати цих принципів інших?

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрині

Геламан 1--6

Гордовитість віддаляє нас від Духа і сили Господа.

  • У навчальному плані для цього тижня в посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей описано “цикл гордовитості”, який мучив нефійців. Можливо, дехто у класі може накреслити діаграму цього циклу на дошці. Після цього члени класу можуть знайти вірші в Геламан 1--6, які, на їхню думку, ілюструють різні частини циклу, і написати їх поруч з відповідною частиною діаграми. (Якщо членам класу потрібна допомога, ви можете запропонувати їм пошукати в Геламан 3:24--36; 4:11--26). У чому ми іноді схожі на нефійців? Як ми можемо уникати їхньої схильності до гордовитості? Ви також можете поділитися частинами “Розділу 18: Стережіться гордині” (Учення Президентів Церкви: Езра Тефт Бенсон [2014], сс. 245--257).

    Зображення
    цикл гордовитості

    “Цикл гордовитості”.

  • Ви можете попросити членів класу прочитати Геламан 4:13 і 24--26 та знайти гімн, який навчає про залежність від Бога, такий як “Моє спасіння---Ти” (Гімни, № 45). Чому гордовитість віддаляє нас від Бога? Як ми можемо розпізнати нашу залежність від Бога? Члени класу можуть поділитися, як їх було зміцнено Господнім Духом і силою через їхню смиренність.

  • Членів Церкви, описаних в Геламан 3:33--34, переслідували інші члени Церкви. Через їхню гордовитість вони гнобили бідних і чинили багато інших гріхів (див. Геламан 4:11--13). Прочитайте разом Геламан 3:33--34 і 4:11--13 та попросіть членів класу обговорити способи, якими ми можемо показувати більше доброти і поваги до інших, включаючи інших членів Церкви, які можуть відрізнятися від нас. Ви також можете попросити членів класу подумати про знайому їм людину, яка може страждати через недобрі вчинки інших і обдумати, як вони можуть допомогти зміцнити і заохотити ту людину.

Геламан 3:33--35

Освячення приходить через віддання наших сердець Богові.

  • Геламан 3:33--35 може втішити тих у вашому класі, які переживають “переслідуван[ня або] … багато скорбот” (вірш 34). Можливо, ви можете попросити членів класу опрацювати ці вірші, щоб знайти пораду, яку вони можуть дати тому, кого переслідують. Або, можливо, члени класу можуть поділитися тим, як вони знайшли “радіст[ь] і втіх[у]” у часи страждання, коли робили те, що описано у вірші 35.

  • Попросіть клас опрацювати Геламан 3:33--35 і висловлювання та посилання про те, як освятитися у “Додаткових джерелах”. Чого ці вірші і висловлювання навчають про освячення? Як піст і молитва приносять благословення, описані в Геламан 3:35? Як ми віддаємо наші серця Богові? (Див. Геламан 3:35). Як це допомагає нам стати освяченими? Ви також можете приготувати і роздати смужки паперу з одним з висловлювань або посилань з “Додаткових джерел”, надрукованих на них, і попросити членів класу довільно вибрати одну для вивчення. Після цього вони можуть поділитися одне з одним тим, що вони дізналися про освячення.

Геламан 5:12

Якщо ми зробимо Ісуса Христа нашим фундаментом, то не зможемо упасти.

  • Сатана посилає вперед “свої могутні вітри” у життя кожного з нас. Багато людей у вашому класі вже це відчули, і, ймовірно, що у майбутньому буде більше штормів. Що ви можете робити, аби допомогти членам вашого класу підготуватися до цих штормів, будуючи своє життя на Ісусі Христі?

    Ви можете почати обговорення, показавши картинки храмів або інших будівель, і порівняти наше життя з будівлею. Які рішення будівельник має прийняти? Які рішення робимо ми, які впливають на те, як будується наше життя? Після цього ви можете прочитати разом Геламан 5:12 і обговорити, що означає будувати наше життя на Ісусі Христі. Як те, що Він---наш фундамент, впливає на інші рішення, які ми приймаємо, коли будуємо наше життя?

    Члени класу можуть поділитися, як те, що Спаситель---їхній фундамент, допомогло їм протистояти штормам життя. Виділіть членам класу час, щоб обдумати те життя, яке вони будують, і як вони можуть упевнитися, що вони міцно засновані на Христі. Історія про Солт-Лейкський храм у “Додаткових джерелах” може допомогти у вашому обговоренні.

Геламан 5:14--50

Наша віра зміцнена завдяки “величі свідчень, які [ми] отримали”.

  • Одне з благословень зібрання на Недільній школі---це можливість зміцнювати віру одне одного так само, як це робили ламанійці в Геламан 5:50. Можливо, ви можете прочитати Геламан 5:50 разом і попросити клас визначити “усе, що [ламанійці] чули і бачили” у віршах 20--49. Після цього члени класу можуть поділитися одне з одним деяким духовним досвідом, який переконав їх, що євангелія є істинною---навіть якщо вони й не бачили ангелів або вогняних стовпів. Які переконливі свідчення вони бачили стосовно відновленої євангелії Ісуса Христа?

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

У Геламан 7--12 описано, як Нефій заслужив довіру Господа і отримав велику силу. Ви можете сказати своєму класу, що, читаючи ці розділи, вони можуть дізнатися про те, як отримати більше Божої довіри в їхньому житті.

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Ставати освяченим через Ісуса Христа.

  • Освячення---це “процес, в якому завдяки спокуті Ісуса Христа людина стає вільною від гріха, чистою і святою ” (Путівник по Писаннях, “Освячення”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

  • “Як тільки ми по-справжньому покаємося, Христос забере тягар наших гріхів. Ми самі дізнаємося, що були прощені й очищені. Святий Дух підтвердить це нам; Він Той, Хто очищує. Жодне інше свідчення про прощення не буде кращим” (Дітер Ф. Ухтдорф, “Рубіж повернення”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, с. 101).

  • “Бути освяченими завдяки крові Христа---це стати непорочними, чистими і святими. Якщо виправдання усуває покарання за минулий гріх, то освячення усуває пляму або наслідки гріха” (D. Todd Christofferson, “Justification and Sanctification”, Ensign, June 2001, 22).

  • “Коли воля, пристрасті і почуття людини повністю підкоряються Богу і Його вимогам, ця людина освячується” (Brigham Young, “Discourse”, Deseret News, Sept. 7, 1854, 1).

  • Ми освячуємося силою Святого Духа завдяки спокуті Ісуса Христа (див. Євреям 13:12; Алма 13:10--12; 3 Нефій 27:19--20; Мороній 10:32--33; УЗ 76:40--42).

  • Навіть після того, як нас було освячено, все ще можливо відпасти від божественної благодаті (див. УЗ 20:30--34).

Надійний фундамент.

Під час будівництва Солт-Лейкського храму були знайдені великі тріщини у каменях фундаменту. І хоча вони витратили майже дев’ять років, щоб дійти до цього етапу будівництва, Президент Бригам Янг наказав, щоб тріснуті камені фундаменту видалили і замінили каменями кращої якості. Їм знадобилося ще п’ять років, щоб видалити дефектні камені фундаменту і відбудувати все до рівня землі. “Я хочу, щоб храм був побудований таким чином,---сказав Президент Бригам Янг,---щоб він протримався тисячоліття” (“Remarks”, Deseret News, Oct. 14, 1863, 97).

Як покращити наше навчання

Свідчіть про Ісуса Христа. Амінадав, можливо, не відчував себе найкомпетентнішою особою, щоб навчати ламанійців каятися і мати віру в Христа (див. Геламан 5:35--41). Але він ділився тим, що знав, і його свідчення мало глибокий вплив. Чого вас навчає його приклад?

Роздрукувати