Учення і Завіти 2021
6--12 вересня. Учення і Завіти 98--101: “Будьте спокійними та знайте, що Я є Бог”


“6--12 вересня. Учення і Завіти 98--101: “Будьте спокійними та знайте, що Я є Бог”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Учення і Завіти. 2021 (2020)

“6--12 вересня. Учення і Завіти 98--101”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2021

Зображення
святі втікають від натовпу

К. К. A. Крістенсен (1831--1912), Святих виганяють з округи Джексон, шт. Міссурі, приблизно 1878 р., темпера на мусліні, 196 x 287 сантиметрів. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, дар онуків К. К. A. Крістенсена, 1970 р.

6--12 вересня

Учення і Завіти 98--101

“Будьте спокійними та знайте, що Я є Бог”

Через які саме проблеми або випробування проходять члени вашого класу? Які поради і слова втішення з Учення і Завітів 98--101 можуть допомогти їм?

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Ви можете попросити членів класу поділитися тим, що вони дізналися в Ученні і Завітах 98--101 і що допомогло їм подолати випробування або вирішити проблеми, з якими вони стикнулися.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрині

Учення і Завіти 98:1--3, 11--16, 23--30, 37; 101:2--5, 9--16

Наші випробування можуть стати нам на благо.

  • Переслідування чи протистояння, з якими ми стикаємося сьогодні, можливо й відрізняються від того, з чим стикалися святі в Міссурі у 1833 році, але Господня порада в Ученні і Завітах 98 все ще є доречною. Щоб допомогти членам класу навчитися з цієї поради, напишіть на дошці такі запитання: Як, за очікуванням Господа, Його святим належить сприймати протистояння? Як Господь хоче, щоб ми реагували на переслідування? Члени класу можуть працювати в маленьких групах, щоб знайти відповіді в Ученні і Завітах 98:1--3, 11--16, 23--30, а потім обговорити те, що вони дізналися. Які зі знайдених істин можуть допомогти нам бути кращими учнями Ісуса Христа? Висловлювання, наведені в “Додаткових джерелах”, можуть додати ідеї для цього обговорення.

  • В часи переслідування або випробувань може бути корисним таке послання з розділів 98 і 101: Господь допоможе нам, якщо ми бажаємо довіряти Йому. Щоб допомогти членам класу знайти це послання, ви можете написати на дошці наведений далі перелік віршів і попросити членів класу прочитати кілька з них: Учення і Завіти 98:1--3, 11--12, 37; 101:2--5, 9--16. Попросіть їх поділитися тим із знайденого, що заохочує їх довіряти Господу. Чого можна навчитися з цих віршів стосовно того, як покладати нашу довіру на Господа? (Див. також Лінда Ш. Рівз, “Домагайтеся благословень своїх завітів”, Ensign або Ліягона, лист. 2013, сс. 118--120.)

Учення і Завіти 101:1--8, 43--62

Виконання поради Бога допомагає нам бути в безпеці.

  • Як ви можете допомогти членам класу усвідомити: якщо ми “прислухову[ємо]ся до голосу Господа”, то перебуваємо в безпеці (вірш 7). Можливо, ви можете попросити кількох членів класу розіграти в ролях цю притчу, наведену в Ученні і Завітах 101:43--62, коли інший член класу читає її вголос. Після цього ви можете обговорити такі запитання: Що можуть символізувати різні складові цієї притчі? Внаслідок чого слуги втратили виноградник? Які уроки ми можемо винести з вчинків слуг? Що ми дізнаємося про Господа з вчинків царедворця? Також може бути корисним порівняти вірші 1--8 з віршами 47--51 і обговорити, як ми можемо бути “вірн[ими] й мудр[ими]” в наших зусиллях, коли розбудовуємо Сіон в нашому особистому житті, в наших домівках і як Церква.

    Зображення
    Ісус Христос

    Фрагмент картини Христос і багатий юнак, художник Генріх Гофман

Зображення
піктограма “Додаткові джерела”

Додаткові джерела

Нам потрібна сміливість християнина, щоб підставляти іншу щоку.

Старійшина Роберт Д. Хейлз навчав:

“Дехто помилково вважає, що реакції, такі як: мовчання, лагідність, прощення і принесення смиренного свідчення є проявом пасивності чи слабкості. Але щоб “люб[ити] ворогів своїх, благословля[ти] тих, хто [н]ас проклинає, твор[ити] добро тим, хто ненавидить [н]ас, і мол[итися] за тих, хто [н]ас переслідує” (Матвій 5:44), потрібна віра, сила і, понад усе, сміливість християнина. …

Якщо ми не мстимося---коли підставляємо іншу щоку і не дозволяємо собі гніватися---ми також стоїмо зі Спасителем. Ми показуємо іншим Його любов, яка є єдиною силою, що може підкорити супротивника і може відповісти нашим кривдникам, не ображаючи їх. Це не слабкість. Це---сміливість християнина” (“Сміливість християнина---ціна учнівства”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, с. 72).

Простити---не означає прийняти образу.

Старійшина Кевін Р. Дункан сказав: “Брати і сестри, будь ласка, зрозумійте це правильно. Простити---не означає прийняти образу. Ми не виправдовуємо погану поведінку і не дозволяємо іншим погано поводитися з нами лише через те, що у людини є проблеми, вона відчуває біль, чи має слабкості. Але ми можемо здобути краще розуміння й мир, коли дивимося, маючи ширше бачення. … Прощення---це славетний, цілющий принцип. Нам не потрібно ставати жертвою двічі. Ми можемо прощати” (“Цілюще миро прощення”, Ensign або Ліягона, трав. 2016, с. 35).

Як покращити наше навчання

Залучайте тих, у кого є проблеми. Інколи членам класу, які мають проблеми, просто потрібно бути залученими для того, щоб відчути любов. Можна попросити їх виконати якесь завдання на наступний урок, щоб запросити їх прийти в клас або переконатися, що у них є можливість приїхати до Церкви. Не здавайтеся, якщо вони спочатку не реагують на ваші зусилля (див. Навчати, як навчав Спаситель, сс. 8--9).

Роздрукувати