Старий Завіт 2022
7--13 березня. Буття 37--41: “Був Господь з Йосипом”


“7--13 березня. Буття 37--41: “Був Господь з Йосипом”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Старий Завіт. 2022 (2021)

“7--13 березня. Буття 37--41”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2022

Зображення
Йосип з Єгипту у в’язниці

Зображення Йосипа з Єгипту у в’язниці, художник Джефф Ворд

7--13 березня

Буття 37--41

“Був Господь з Йосипом”

Вам не потрібно виконувати всі вправи у цьому навчальному плані. Готуючись навчати, моліться, щоб Дух допомагав вам знати, які вправи (якщо такі є) у цьому навчальному плані найкраще задовольнятимуть потреби вашого класу.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Щоб заохотити членів класу поділитися тим, що вони дізналися під час особистого і сімейного вивчення, ви можете попросити їх знайти фразу в Буття 37--41, яка підсумовує урок або принцип, який здається їм важливим.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Буття 37:1--28; 39; 40:1--19; 41:9--45

“Був Господь з Йосипом” у скрутні для нього часи.

  • Як і Йосип, члени вашого класу можуть проходити через тяжкі випробування. Щоб допомогти класу отримати натхнення з прикладу Йосипа, ви можете розділити його на три групи і попросити кожну групу розглянути один з наведених далі уривків з Писань: Буття 39; 40:1--19 або 41:9--45. Після цього кожна група може розказати, яким чином Господь був з Йосипом під час його випробувань. Якщо доречно, члени класу можуть розповісти про випадки, коли Господь був з ними під час складного випробування. Як ми можемо навчитися краще бачити присутність Господа у нашому житті?

  • Цей наочний приклад може допомогти продемонструвати, як ми можемо подолати лихо: покладіть якийсь легенький предмет, наприклад, маленький пластиковий м’ячик на дно посудини, на половину наповненої сухим рисом або квасолею. Попросіть когось легенько трясти посудину, поки м’ячик не з’явиться на поверхні. Яким чином Йосип схожий на цей м’ячик? Члени класу можуть розповісти про приклади того, як Господь допомагав Йосипу подолати лихо з Буття 37:5--11; 39; 40:1--19; 41:9--45. Вони також можуть розповісти про те, як Господь допомагав їм подібним чином.

  • Ви можете попросити членів класу заспівати або прочитати слова гімну про те, як приймати праведні рішення, наприклад, “Правду чини!” (Гімни, № 142). Після цього члени класу можуть знайти натхненні ідеї або фрази в Буття 37:1--28; 39; 40:1--19; 41:9--45, які передають послання гімну. Яким чином Йосип був благословенний, незважаючи на його нещастя, коли робив те, що правильно? Коли Господь благословляв нас у часи лиха за те, що ми робили щось правильно?

Буття 37:5--11; 40; 41:1--38

Якщо ми вірні, Господь буде скеровувати і надихати нас.

  • Хоча не кожний отримує особисте одкровення у снах, ми дещо можемо дізнатися про одкровення з досвіду Йосипа, слуг фараона і самого фараона. Ви можете попросити членів класу розглянути Буття 37:5--11; 40:5--8; 41:14--25, 37--38 і поділитися тим, що вони дізналися про одкровення. Ви також можете попросити їх розповісти про те, що допомогло їм підготуватися отримати і зрозуміти одкровення та діяти згідно з ним.

    Зображення
    Йосип у в’язниці тлумачить сни

    Joseph Interpreting the Butler and Baker’s Dreams (Йосип тлумачить сни чашника та пекаря), художник Франсуа Жерар

Буття 39:1--20

З Господньою допомогою ми можемо уникнути спокуси.

  • Ви можете попросити членів класу поділитися тим, що вони дізналися про протистояння спокусі, коли читали Буття 39 цього тижня. Що робив Йосип, щоб подолати спокусу? (Див. вірші 7--12).   Попросіть членів класу скласти перелік того, що ми можемо робити, щоб скористатися силою Бога, коли стикаємося зі спокусами. (Члени класу можуть знайти ідеї у Матвій 4:1--11 або в уривках з Писань, перелічених у розділі “Спокушати, Спокуса” у Путівнику по Писаннях [scriptures.ChurchofJesusChrist.org]).

  • Як ви можете використати приклад Йосипа, щоб допомогти членам класу протистояти спокусі скоїти сексуальний гріх? Прочитавши Буття 39:1--20, члени класу також можуть розглянути розділ “Статева чистота” (у буклеті Заради зміцнення молоді [2011], сс. 35--37). Вони можуть поділитися тим, що дізналися про протистояння думкам, словам і вчинкам, які ведуть до сексуального гріха. Розгляд розділу “Покаяння” (у буклеті Заради зміцнення молоді, сс. 28--29) може допомогти членам класу зрозуміти можливість покаятися, яку пропонує нам Ісус Христос.

Буття 41:15--57

Нам потрібно готуватися до можливих труднощів.

  • Ви можете попросити одного члена класу описати сни фараона (див. Буття 41:15--24), а іншого---поділитися тлумаченням Йосипа (див. вірші 25--32). Що Йосип запропонував зробити? (Див. вірші 33--36, 47--49). Які уроки містяться у цій розповіді для наших днів? (Див. пораду Президента Гордона Б. Хінклі, що знаходиться у “Додаткових джерелах”).

Зображення
піктограма “Додаткові джерела”

Додаткові джерела

Підготовка до неспокійних часів.

Президент Гордон Б. Хінклі сказав: “Я наполягаю на тому, щоб ви були скромні у своїх видатках; дисциплінуйте себе, аби уникати боргу наскільки це можливо, сплачуйте борги відразу, як тільки зможете. … Ма[й]те якийсь запас, навіть якщо він і малий” (“Юнакам і чоловікам”, Ліягона, січ. 1999, с. 54).

Як покращити наше навчання

Вислуховування є виразом любові. “Попросіть Небесного Батька допомогти вам зрозуміти, що члени вашого класу кажуть. Коли ви дбайливо звертаєте увагу на їхні висловлені та не висловлені повідомлення, ви краще зрозумієте їхні потреби” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 34).

Роздрукувати