Старий Завіт 2022
21--27 березня. Вихід 1--6: “Згадав заповіта Свого”


“21--27 березня. Вихід 1--6: “Згадав заповіта Свого”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Старий Завіт. 2022 (2021)

“21--27 березня. Вихід 1--6”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2022

Зображення
Мойсей і полум’яний кущ

Moses and the Burning Bush (Мойсей і полум’яний кущ), художник Гаррі Андерсон

21--27 березня

Вихід 1--6

“Згадав заповіта Свого”

Читаючи Вихід 1--6, думайте про людей, яких ви навчаєте. Які істини у цих розділах, ймовірніше, будуть для них важливими? Як ви допоможете їм знайти ці істини?

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Ось одна з ідей, щоб заохочувати членів класу ділитися тим, що вони дізнаються---написати на дошці запитання на кшталт: Читаючи Вихід 1--6, що ви помітили такого, чого не помічали раніше? Попросіть членів класу поділитися своїми відповідями.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Вихід 1--2

Ісус Христос---наш Визволитель.

  • Хоча Спасителя й не називають на ім’я у Вихід 1--2, ця розповідь може допомогти членам класу розвивати віру в Його місію визволити нас з полону. Члени класу можуть знайти слова або фрази у Вихід 1--2, в яких описано труднощі, з якими стикалися ізраїльтяни. Як це описання схоже на духовний полон або інші труднощі, з якими ми стикаємося? Яким чином діти Ізраїля прагнули визволення і як Бог їм відповів? (Див. також Вихід 2:23--25; 3:7--8). Як ми можемо використовувати силу Бога, коли нам потрібне визволення? Як Бог відповідає на наші благання про допомогу? Члени класу можуть знайти додаткові натхненні ідеї у виступі Президента Рассела М. Нельсона “Прикликати силу Ісуса Христа в наше життя” (Ліягона, трав. 2017, сс. 39--42).

    Зображення
    маля Мойсей у кошику

    Moses in the Bulrushes (Мойсей в очереті), © Providence Collection/ліцензовано з goodsalt.com

Вихід 3--4

Коли ми виконуємо Господню роботу, то можемо отримати Господню силу.

  • У навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей пропонується опрацювати Вихід 3--4 і дізнатися, що Господь відповів на занепокоєння Мойсея стосовно завдання визволення ізраїльтян з неволі. Якщо члени вашого класу зробили цю вправу вдома, попросіть їх поділитися тим, що вони дізналися. Або ж ви можете виконати цю вправу класом. Зокрема, члени класу можуть опрацювати Вихід 3:11--18; 4:1--17 і знайти занепокоєння Мойсея і як Господь відповів на кожне з них. Як відповіді Господа можуть допомагати нам, коли ми маємо сумніви стосовно нашої здатності виконувати Його роботу?

Вихід 3:5

Нам слід виявляти благоговіння до священних речей і місць.

  • Як ви можете на прикладі Мойсея ініціювати обговорення про те, як нам слід ставитися до священних речей? Наприклад, прочитавши разом Вихід 3:5, ви можете показати священні предмети або зображення священних речей (зокрема, Писання або храми) і звичайні предмети або зображення звичайних речей (зокрема, мирські книги або звичайні будівлі). Члени класу можуть обговорити й інші речі, які вони вважають священними, і поділитися тим, як вони виявляють благоговіння до цих речей (див. також Левит 19:30; Учення і Завіти 6:10--12). Чому Спаситель хоче, щоб ми ставилися до священних речей з благоговінням?

Вихід 5:4--9, 20--23; 6:1--13

Господні цілі будуть виконані у Його власний час.

  • Це може засмучувати, коли здається, що наші щирі зусилля робити добро не приносять результату---можливо, друг не реагує на наше служіння або не приходять відповіді на наші молитви про заблукалу дитину. Щоб дізнатися про схожий досвід Мойсея, члени класу можуть прочитати Вихід 5:4--9, 20--23. Як Господь допоміг Мойсею подолати його почуття зневіри? (Див. Вихід 6:1--13). Члени класу можуть розповісти про те, коли вони не бачили негайних результатів докладених ними зусиль служити Господу. Чого нас навчає досвід Мойсея у цих розділах стосовно того, як ми можемо реагувати у подібних ситуаціях? (Див. також “Додаткові джерела”).

Зображення
піктограма “Додаткові джерела”

Додаткові джерела

Ми служимо іншим для Господа.

Президент Джой Д. Джоунс розповіла, як вони з чоловіком вірно служили, виконуючи доручення зі служіння, але не бачили успіху в докладених ними зусиллях. Пара обдумувала це і молилася про скерування. Пригадуючи відповідь на їхні молитви, президент Джоунс сказала:

“Ми усвідомили, що щиро намагалися служити цій сім’ї і служити єпископу, але нам слід було спитати себе, чи дійсно ми служили внаслідок відчуття любові до Господа. Цар Веніямин чітко вказав на цю відмінність, зазначивши: “Ось, я кажу вам, що сказавши вам про те, що я провів свої дні в служінні вам, я не хочу хвалитися, бо я був тільки на службі у Бога” [Мосія 2:16; курсив додано].

Тож кому цар Веніямин у дійсності служив? Небесному Батькові і Спасителю. Знання того, кому і чому в служінні іншим допомагає нам зрозуміти, що найвищим виявом любові є відданість Богові” (“Для Нього”, Ліягона, лист. 2018, с. 50).

Як покращити наше навчання

Діліться духовним досвідом. Один із способів запрошувати вплив Духа у ваш клас---це заохочувати членів класу ділитися тим, чого навчав їх Святий Дух, коли вони вивчали Писання цього тижня.

Роздрукувати