Старий Завіт 2022
28 березня--3 квітня. Вихід 7--13: “Пам’ятайте той день, коли ви вийшли з Єгипту”


“28 березня--3 квітня. Вихід 7--13: “Пам’ятайте той день, коли ви вийшли з Єгипту”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Старий Завіт. 2022 (2021)

“28 березня--3 квітня. Вихід 7--13”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2022

Зображення
Мойсей, Аарон і фараон

Зображення Мойсея та Аарона біля трону фараона, художник Роберт Т. Баррет

28 березня--3 квітня

Вихід 7--13

“Пам’ятайте той день, коли ви вийшли з Єгипту”

Дух зможе набагато більше направляти вас у вашому викладанні, якщо ви отримуватимете свій власний духовний досвід, вивчаючи Вихід 7--13.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Придумайте одне-два запитання, які заохотять членів класу ділитися натхненними ідеями і досвідом, який вони отримали, коли вивчали Вихід 7--13 особисто і разом з їхніми сім’ями. Наприклад, ви можете запитати: “Що з прочитаного цього тижня зміцнило вашу віру в Ісуса Христа?” або “Що з прочитаного стало благословенням для вашої сім’ї?”

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Вихід 7--12

Ми можемо вибирати пом’якшити наші серця.

  • Щоб допомогти членам класу подумати про їхнє бажання підкорити своє серце Богу, ви можете попросити кожного з них прочитати один з наведених далі уривків з Писань: Вихід 7:14--25; 8:5--15; 8:16--19; 8:20--32; 9:1--7; 9:8--12; 9:22--26; 10:12--15; 10:21--29; 12:29--33. Після цього вони можуть написати на дошці слова або фрази, якими описано, як фараон відреагував на десять ураз, посланих Богом на єгиптян. (Ви також можете звернути увагу на те, що в Перекладі Джозефа Сміта вказано, що фараон зробив запеклим своє серце). Чому фараон відреагував саме так? Чому іноді важко підкорити своє серце і волю Богу? Як Небесний Батько та Ісус Христос допомагають нам долати ці труднощі?

  • Якщо ви принесете в клас твердий і м’який предмет, то зможете допомогти членам класу зрозуміти, що означає мати тверде або м’яке серце. Ви можете передавати ці два предмети учням класу, поки хтось читатиме одне з описань серця фараона, яке знаходиться у Вихід 7--10 (наприклад, Вихід 9:22--35). Чому слово “запекле” відповідає описанням серця фараона? Чого навчається у цих віршах про те, що означає мати м’яке серце? (Якщо це допоможе, члени класу можуть знайти ідеї в одному або кількох з цих уривків з Писань: 1 Нефій 2:16; Мосія 3:19; Алма 24:7--8; 62:41; Етер 12:27). Як Спаситель допомагає нам пом’якшити наші серця?  

  • Щоб допомогти членам класу обдумати, чому Господь послав урази на Єгипет, ви можете попросити кожного члена класу вибрати одне посилання з наведеного далі переліку і знайти можливі причини: Вихід 3:20; 7:5, 17; 9:14--16; 10:1--2. Ви також можете попросити членів класу розповісти про те, як вони дізналися, що “немає на всій землі Так[их], як [Небесний Батько та Ісус Христос]!” (Вихід 9:14).

Вихід 12

Пасха і причастя навчають про визволення через Ісуса Христа.

  • Святкування Пасхи допомогло дітям Ізраїля пам’ятати, що Господь визволив їх з полону. Щоб допомогти членам класу зрозуміти символізм Пасхи, ви можете накреслити дві колонки на дошці з назвами Символ та Можливе значення і помістити зображення Ісуса Христа згори над колонками. Члени класу можуть опрацювати Вихід 12:1--13 і написати на дошці все, що у цих віршах може символізувати наше визволення через Ісуса Христа. Після цього вони можуть обговорити, що ми дізнаємося завдяки цим символам про Спокуту Спасителя (див. таблицю у “Додаткових джерелах”, щоб знайти кілька ідей).  

    Зображення
    people taking the sacrament

    Як і Пасхальна їжа, причастя допомагає нам пам’ятати про нашого Визволителя, Ісуса Христа.

  • Для декого причастя не завжди є настільки духовним, наскільки б могло бути. Подумайте, як обговорення Вихід 12 може допомогти всім членам класу зрозуміти глибше значення причастя. Наприклад, після того, як члени класу розглянуть Вихід 12, ви можете попросити їх обговорити те, що могли ізраїльтяни того часу казати синові або дочці, коли ті запитували їх про значення Пасхи для них. Після цього члени класу можуть обговорити, що вони могли б сказати, якщо хтось запитає, що причастя означає для них, використовуючи будь-які ідеї, отримані під час вивчення свята Пасхи. Ви можете виділити членам класу час для обдумування того, що вони можуть робити, аби щодня пам’ятати про Спасителя.  

Зображення
additional resources icon

Додаткові джерела

Пасха навчає про Спасителя.

Символ

Можливе значення

Символ

Агнець (Вихід 12:3--5)

Можливе значення

Ісус Христос

Символ

Кров на одвірках (Вихід 12:7)

Можливе значення

Спокутна кров Ісуса Христа, який спасає нас

Символ

Їсти ягня (Вихід 12:8)

Можливе значення

Зробити Спасителя частиною нашого життя

Символ

Гіркі трави (Вихід 12:8)

Можливе значення

Гіркота полону (гріх)

Як покращити наше навчання

Слухайте. “Вислуховування є виразом любові. … Попросіть Небесного Батька допомогти вам зрозуміти, що кажуть члени вашого класу. Коли ви дбайливо звертаєте увагу на їхні висловлені та не висловлені повідомлення, ви краще зрозумієте їхні потреби, їхні проблеми та їхні бажання” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 34).

Роздрукувати