Старий Завіт 2022
5–11 вересня. Ісая 1–12: “Бог спасіння моє!”


“5–11 вересня. Ісая 1–12: “Бог спасіння моє!”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Старий Завіт. 2022 (2021)

“5–11 вересня. Ісая 1–12”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2022

Зображення
давній пророк пише

The Prophet Isaiah Foretells Christ’s Birth [Пророк Ісая передрікає народження Христа], художник Гаррі Андерсон

5–11 вересня

Ісая 1–12

“Бог спасіння моє!”

Подумайте про способи, як заохочувати членів класу ділитися враженнями і розумінням, які вони отримали під час свого особистого і сімейного вивчення.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

У навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей містяться ідеї для розуміння писань Ісаї. Ви можете попросити членів класу поділитися тим, як з допомогою однієї з цих ідей або якоїсь іншої вони вивчали Ісая 1–12.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Ісая 1–12

Усі слова Ісаї будуть збуватися.

  • Говорячи про Ісаю, Спаситель навчав, що “все, що він казав, було і буде, саме згідно зі словами, які він говорив” (3 Нефій 23:3). Ви можете почати обговорення про Ісаю, поділившись цим уривком з Писань і цитатою, наведеною у “Додаткових джерелах”. Після цього ви можете написати на дошці: Дні Ісаї, Земне служіння Спасителя і Останні дні. Члени класу можуть знайти уривки в Ісая 1–12, які можуть стосуватися однієї або кількох фраз на дошці (наприклад, Ісая 2:1–5; 7:1–7; 7:10–14; 9:1–6; 10:20; 11:10; 12:1). Чому це є благословенням, що ці пророцтва доступні для нас сьогодні?

Ісая 1; 3; 5

“Перестаньте чинити лихе!”

  • Ви можете попросити членів класу поділитися тим, що вони дізналися зі свого особистого і сімейного вивчення Ісая 1, 3, 5 про духовний стан Юдейського царства у дні Ісаї. Можливо, вони можуть проглянути ці розділи і скласти перелік віршів та умов, які в них описані. Які послання надії ми знайшли в цих розділах? (За потреби, ви можете звернути увагу членів класу на Ісая 1:16–20, 25–27; 3:10). Якби стародавня Юдея мала для нас послання, що б то було за послання?

  • Члени класу могли б уявити, що живуть в Єрусалимі, коли пророкував Ісая. Ви можете провести з кількома з них співбесіди і запитати, що сказав Ісая і що вони стосовно цього відчувають. Наприклад, ви можете попросити членів класу поговорити про слова Ісаї, які знаходяться в Ісая 1:16–20; 3:16–26; 5:20–23. Що із сказаного Ісаєю надихає нас каятися?

Ісая 2; 4; 11–12

Бог виконуватиме велику роботу в останні дні.

  • Щоб допомогти членам класу обдумати, як здійснюються пророцтва Ісаї про останні дні, ви можете вибрати деякі вірші з Ісая 2; 4; 11–12 (як-от: Ісая 2:2–3; 4:5–6). Після цього попросіть членів класу знайти у цих віршах дієслова у формі майбутнього часу (як-от: “буде”, “станеться” або “підуть”, “підемо”). Попросіть їх замінити деякі з цих слів дієсловами у формі теперішнього часу (як-от: “є”, “стається” або “ідуть”, “ідемо”). Як ці пророцтва здійснюються у нашому житті? Чому важливо знати про ці пророцтва?

  • Ви можете звернути увагу на те, що, коли Мороній відвідав Джозефа Сміта у 1823 році, він цитував Ісая 11 і сказав, що написане там скоро має здійснитися (див. Джозеф Сміт—Історія 1:40; див. також Учення і Завіти 113:1–6). Члени класу можуть прочитати кілька віршів з Ісая 11 (як-от: вірші 6–12) і підсумувати власними словами те, що передрікав Ісая. Якою є наша роль у здійсненні цих пророцтв?

Зображення
жінка тримає немовля

“Бо Дитя народилося нам, даний нам Син” (Ісая 9:5).

Ісая 7–9

Ісая пророкував про Ісуса Христа.

  • Ви можете запитати членів класу, що вони дізналися про Ісуса Христа з цих уривків: Ісая 7:14; 8:13–14; 9:1, 5–6. Наприклад, чому Еммануїл є належним титулом для Спасителя? (Див. Матвій 1:23). Як саме Ісус Христос був для нас “Порадником” або “Князем миру”? Члени класу також можуть поділитися іншими уривками, які вони знайшли в Ісая 1–12, що нагадують їм про Ісуса Христа. Чого ми можемо навчитися про Нього з цих уривків?

  • До уроку ви можете попросити членів класу принести ілюстрацію із зображенням Христа, яка, як вони відчувають, відповідає одному з описань Спасителя, що знаходяться в Ісая 7–9. Протягом уроку виділіть час, щоб вони могли показати принесену ними ілюстрацію і пояснити, як вона стосується слів Ісаї.

Зображення
піктограма “Додаткові джерела”

Додаткові джерела

Пророцтва Ісаї часто можуть здійснюватися багаторазово.

Президент Даллін Х. Оукс навчав: “Книга Ісаї містить численні пророцтва, які, схоже, багаторазово здійснювалися. Одне з них, здається, стосується людей Ісаєвої доби або обставин наступного покоління. Інше значення, часто символічне, здається, стосується подій у середині часів, коли Єрусалим був зруйнований і його народ розсіяний після розп’яття Сина Божого. А ще інше значення або виконання того ж самого пророцтва, здається, стосується подій, які настануть під час Другого пришестя Спасителя. Той факт, що багато з цих пророцтв можуть мати багато значень, вказує на важливість того, щоб ми прагнули одкровення від Святого Духа, аби отримати допомогу в їх тлумаченні” (“Scripture Reading and Revelation”, Ensign, Jan. 1995, 8).

Як покращити наше навчання

Запрошуйте Духа. “Священна музика, Писання, слова пророків останніх днів, вияви любові і свідчення та моменти спокійного обмірковування можуть запросити присутність Духа” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 10).

Роздрукувати