Старий Завіт 2022
19–25 вересня, Ісая 40–49: “Втішайте народа Мого”


“19–25 вересня, Ісая 40–49: “Втішайте народа Мого”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Старий Завіт. 2022 (2021)

“19–25 вересня, Ісая 40–49”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2022

Зображення
Ісус зцілює сліпого чоловіка

Healing the Blind Man [Зцілення сліпого], художник Карл Генріх Блох

19–25 вересня

Ісая 40–49

“Втішайте народа Мого”

Деякі люди можуть вагатися, ділитися чи ні своїми думками у класі, бо відчувають, що не знають добре Писань. Як ви можете допомогти усім членам класу відчувати, що їхні духовні думки цінні?

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Напишіть таке запитання на дошці: Чого навчав вас Дух, коли ви вивчали Ісая 40–49? Члени класу можуть обдумати це запитання і записати відповіді, а кілька з них можуть поділитися своїми думками.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Ісая 40–49

Ісус Христос може втішати нас і давати нам надію.

  • У навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей пропонується знайти послання втішення і надії в Ісая 40–49 і він містить перелік уривків, з яких можна почати. Ви можете попросити членів класу поділитися будь-якими знайденими ними посланнями. Заохотьте їх обговорити, чому ці послання могли допомогти юдеям у полоні і як вони допомагають нам сьогодні. Ви також можете звернути їхню увагу на уривки, знайдені вами під час вашого особистого вивчення. Що Господь хоче, щоб ми знали про Нього? Як Він втішає нас? Ви можете нагадати членам класу, що слово “Господь” у Старому Завіті стосується Єгови, або Ісуса Христа.

  • Основою тексту для гімну “Святі, вашій вірі не буде кінця” (Гімни, № 36) є слова Ісаї в Ісая 41:10; 43:2–5; 46:4. Після читання цих уривків з Писань і співу відповідних куплетів гімну члени класу можуть розповісти про випадки, коли вони відчували, що Господь був з ними, і про те, як їхній досвід допоміг їм “не б[оятися]”.

Зображення
Ісус сидить на землі і навчає людей

“Він отару Свою буде пасти, як Пастир” (Ісая 40:11).

Ісая 40:1–3, 9–11; 43:8–13; 48:20–21; 49:1–9

“Ви свідки Мої”.

  • Що означає бути Господніми “свідк[ам]и”? Члени класу можуть обдумати це запитання, коли читатимуть один або кілька з наведених далі уривків: Ісая 40:1–3, 9–11; 48:20–21; 49:1–9. Цитата, наведена в “Додаткових джерелах”, також може містити деякі відповіді. Якими “благими вістями” ділимося ми, Господні свідки? Що у цих віршах допомагає нам “не боятися” свідчити? (Див. Ісая 40:9). Члени класу можуть розказати про можливості бути Господніми свідками, які вони мали, і про те, як їхні свідчення можуть благословляти інших.

  • Щоб допомогти членам класу застосувати вчення з Ісая 43:8–13, ви можете попросити їх уявити, що їх було запрошено свідчити у залі суду. Під час цього суду Ісуса Христа було звинувачено у тому, що Він сказав те, що записано в Ісая 43:11. Якби нас було запрошено свідчити на підтримку сказаного Ісусом (див. вірш 10), про що б ми свідчили? Які докази з нашого життя ми б представили?

Ісая 48:10; 49:13–16

Господь може перетопити (очистити) нас через наші страждання.

  • Можливо, члени класу можуть обговорити, як ці слова старійшини Квентіна Л. Кука допомагають нам зрозуміти Ісая 48:10: “Риси характеру та праведність, загартовані у горнилі страждань, вдосконалюють і очищують нас” (“Пісні, які вони не змогли проспівати”, Ensign або Ліягона, лист. 2011, с. 106). Вони також можуть розказати, як їхнє власне “горнило недолі” допомогло їм перетопитися (очиститися) духовно. Як Ісая 49:13–16 допомагає нам, коли ми страждаємо?

Зображення
піктограма “Додаткові джерела”

Додаткові джерела

Бути свідками.

Президент Маргарет Д. Надалд пояснила, що означає “бути свідками Бога в усі часи і в усьому, і в усіх місцях” (Moсія 18:9):

“Щоб бути свідками в усі часи, ми обіцяємо любити Господа, завжди шанувати Його—вдень і вночі, влітку і взимку, в добрий час і скрутний—любити Господа й виявляти цю любов тим, як ми живемо. …

Бути свідком у всьому означає бути свідком у великому й малому, в усіх розмовах і жартах, під час ігор, читання книг та слухання музики, у наданні підтримки, у служінні, в одязі, який ми носимо, і в товаришуванні. …

Зрештою, ми говоримо, що будемо свідками в усіх місцях. Це означає не лише бути такими в людних місцях, але й наодинці, у таємних, темних чи освітлених місцях; у церкві, школі, вдома чи в машині; у горах чи на пляжі; на вулиці чи в парку. …

Думаючи про величність [Спасителевого] дару для нас, яку маленьку річ могли б зробити ми для Нього та нашого Небесного Батька, Який послав Його? Ми могли б бути свідками Їхньої любові й учень у всі часи і в усьому, і в усіх місцях” (“Stand as a Witness”, Ensign, May 2000, 93, 95).

Як покращити наше навчання

Запрошуйте старанно навчатися. “Учні несуть повну відповідальність за своє власне навчання. Подумайте про те, як ви можете допомогти учням прийняти та виконати цю відповідальність” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 29).

Роздрукувати