Старий Завіт 2022
29 серпня–4 вересня. Приповісті 1–4; 15–16; 22; 31; Екклезіяст 1–3; 11–12: “Страх Господній—початок премудрости”


“29 серпня–4 вересня. Приповісті 1–4; 15–16; 22; 31; Екклезіяст 1–3; 11–12: “Страх Господній—початок премудрости”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Старий Завіт. 2022 (2021)

“29 серпня–4 вересня. Приповісті 1–4; 15–16; 22; 31; Екклезіяст 1–3; 11–12”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2022

Зображення
чоловік вивчає Писання

29 серпня–4 вересня

Приповісті 1–4; 15–16; 22; 31; Екклезіяст 1–3; 11–12

“Страх Господній—початок премудрости”

Як послання у Приповістях та книзі Екклезіяста можуть бути благословенням для тих, кого ви навчаєте? Дійте згідно зі спонуканнями і враженнями, які ви отримуєте під час вивчення і підготовки до навчання.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

У Приповістях та книзі Екклезіяста міститься багато чудових і сильних послань. Перед обговоренням конкретних уривків, що запропоновані нижче, попросіть членів класу поділитися своїми улюбленими віршами, які вони знайшли під час свого особистого або сімейного вивчення Писань цього тижня.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Приповісті 1–4; 15–16; Екклезіяст 1–3; 11–12

“Щоб слухало мудрости вухо твоє”.

  • Запрошення шукати мудрості і розуміння повторюється скрізь у Приповістях. Як ви можете допомогти членам класу поділитися тим, що вони дізналися про мудрість під час свого вивчення? Один із способів—написати слово мудрість на дошці і попросити членів класу додати номери віршів або фрази з Приповістей або книги Екклезіяста, які, як вони відчувають, містять натхненні думки про мудрість. (Якщо буде корисно, ви можете запропонувати членам класу опрацювати Приповісті 1–4; 15–16; Екклезіяст 1–3; 11–12). Що ми дізнаємося про мудрість з цих уривків з Писань? Які благословення ми отримуємо, коли просимо Бога про мудрість?

Приповісті 1:7; 2:5; 3:7; 8:13; 15:33; 16:6; 31:30; Екклезіяст 12:13

“Не будь мудрий у власних очах,—бійся Господа”.

  • Ще одна тема, яку можна знайти в Приповістях та книзі Екклезіяста,—це “страх Господній” (Приповісті 1:7; див. також Приповісті 2:5; 3:7; 8:13; 15:33; 16:6; 31:30; Екклезіяст 12:13). Можливо, члени класу можуть прочитати деякі з цих віршів і поділитися тим, що, як вони відчувають, означає боятися Господа. Чим страх Господній відрізняється від інших страхів? Ви можете поділитися натхненними думками з пояснення старійшини Девіда А. Беднара, наведеного в “Додаткових джерелах”.

Зображення
жінка з квіткою

Learning to Trust the Lord [Вчитися довіряти Господу], художниця Кетлін Пітерсон

Приповісті 3:5–7

“Надійся на Господа всім своїм серцем”.

  • Членам класу може сподобатися наочний урок, який допоможе їм зрозуміти, що означає “наді[яти]ся на Господа” і “на розум свій не поклада[ти]ся” (Приповісті 3:5). Наприклад, ви можете попросити одного члена класу притулитися до чогось твердого і стійкого, як-от стіна. Після цього ця людина може притулитися до того, що не твердо стоїть, як-от мітла. Як ці дії допомагають нам зрозуміти Приповісті 3:5? Чого ми навчаємося з Приповісті 3:5–7 про те, що означає надіятися на Господа? Чому нерозумно покладатися на наш власний розум? Як ми відчували, що Господь скеровує наш шлях, коли ми довіряли Йому?

Приповісті 15:1–2, 4, 18, 28; 16:24–32

“Лагідна відповідь гнів відвертає”.

  • Щоб допомогти членам класу обговорити, як вони можуть відчувати більше миру і мати менше суперечок у своєму житті, ви можете попросити їх прочитати Приповісті 15:1–2, 18; 16:32. Після цього вони можуть поділитися своїм досвідом, який ілюструє істини з цих віршів. Наприклад, коли “лагідна відповідь” допомогла їм “гнів відвер[нути]”? (Приповісті 15:1). Або ж вони можуть подумати про часи, коли Спаситель був прикладом того, про що йшлося в цих віршах (див. Іван 8:1–11; 18:1–11). Як ми можемо наслідувати Його приклад у наших стосунках з іншими?

  • Хоч автори Приповістей не знали про багато різноманітних способів спілкування, які існують у наші дні, порада у Приповісті 15 і 16 може стосуватися усіх форм спілкування. Щоб допомогти членам класу зрозуміти це, ви можете попросити кожну людину вибрати і прочитати один з наведених далі уривків з Писань: Приповісті 15:1–2, 4, 18, 28; 16:24, 27–30. Після цього члени класу можуть перефразувати свою приповість у формі поради про стосунки з іншими у соціальних медіа, через текстові повідомлення або онлайн. Вони можуть знайти додаткову корисну пораду у розділі “Мова” у брошурі Заради зміцнення молоді (2011), сс. 20–21.

Зображення
піктограма “Додаткові джерела”

Додаткові джерела

“Мати страх Божий—це любити Його і довіряти Йому”.

Старійшина Девід А. Беднар пояснив:

“Страх Божий витікає з праведного розуміння божественної природи і місії Господа Ісуса Христа, бажання підкорити нашу волю Його волі і знання, що кожен чоловік і кожна жінка будуть звітувати про його чи її власні гріхи у день суду. …

Мати страх Божий—це любити Його і довіряти Йому. Чим більш повно ми боїмося Бога, тим досконаліше любимо Його. І “досконала любов нехтує всяким страхом” (Мороній 8:16). Я обіцяю, що яскраве світло страху Божого прожене темні тіні страхів смертного життя (див. Учення і Завіти 50:25), якщо ми будемо сподіватися на Спасителя, будувати на Ньому як на нашому фундаменті і просуватися вперед шляхом Його завітів з повною відданістю” (“Тому вони усмирили свій страх”, Ensign або Ліягона, трав. 2015, с. 49).

Як покращити наше навчання

Зосереджуйтеся на Ісусі Христі. Немає кращого способу зміцнити віру тих, кого ви навчаєте, ніж зосередивши свій урок на Спасителі. Навчаючи, попросіть членів класу будувати “на камені нашого Викупителя, Який є Христос, Син Бога” (Геламан 5:12).

Роздрукувати