Старий Завіт 2022
26 вересня–2 жовтня. Ісая 50–57: “Він немочі наші узяв і наші болі поніс”


“26 вересня–2 жовтня. Ісая 50–57: “Він немочі наші узяв і наші болі поніс”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Старий Завіт. 2022 (2021)

“26 вересня–2 жовтня. Ісая 50–57”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2022

Зображення
Христос у терновому вінцю і солдат, що насміхається над ним

The Mocking of Christ [Висміювання Христа], художник Карл Генріх Блох

26 вересня–2 жовтня

Ісая 50–57

“Він немочі наші узяв і наші болі поніс”

Найважливіший спосіб підготуватися навчати—це читати й обдумувати Писання. Що ви відчуваєте і дізнаєтеся, коли читаєте Ісая 50–57?

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Щоб спонукати членів класу поділитися досвідом, який вони отримали, читаючи Ісая 50–57, ви можете написати на дошці таке речення: Моя віра в Ісуса Христа зміцнилася, коли я читав/ла …. Попросіть членів класу сказати, як би вони закінчили це речення.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Ісая 50–52

У Господнього народу є світле майбутнє.

  • Ми всі інколи відчуваємо себе слабкими. Щоб допомогти членам класу покладатися на Господню силу, ви можете призначити кожному з них прочитати кілька віршів з Ісая 51–52 і поділитися тим, що вони знайшли і що зміцнить людей, які відчувають слабкість або зневіру. Ви також можете зазначити, що воскреслий Спаситель повторив деякі зі слів Ісаї людям на американському континенті (див. 3 Нефій 20:32–45). Як слова Спасителя в 3 Нефій 20:30–34 допомагають нам краще зрозуміти, коли ці пророцтва здійсняться?

  • У навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб та сімей пропонується перелічити все, що Господь запрошує Свій народ зробити, в Ісая 50–52. Можливо, члени класу можуть поділитися знайденим і обговорити, що ці запрошення значать для них. Можливо, ви захочете зосередитися на тих запрошеннях, які знаходяться в Ісая 51:1–2, 6–8; 52:1–3, 9–11. Як ми можемо діяти відповідно до цих запрошень? Ви можете зазначити, що в Ученні і Завітах 113:7–10 міститься натхненне пояснення Ісая 52:1–2. Як ці слова допомагають нам краще їх розуміти?

Зображення
скульптура Христа, Який несе хрест

Because of Love [Завдяки любові], скульптор Анжела Джонсон

Ісая 52:13–15; 53

Ісус Христос взяв на Себе наші гріхи і печалі.

  • Щоб допомогти членам класу візуалізувати слова Ісаї з Ісая 53, ви можете показати кілька ілюстрацій до подій, що стосуються Спокути Ісуса Христа (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 56–60). Після цього ви можете попросити членів класу знайти фрази в Ісая 53, якими описано події на цих ілюстраціях. Чого навчають слова Ісаї про страждання Спасителя за нас? Що вони розповідають нам про те, чому Він страждав за нас? Що ці вчення надихають нас робити?

  • Щоб запросити Святого Духа свідчити про істини, викладені в Ісая 52:13–15; 53, ви можете попросити членів класу подумки прочитати ці вірші, а ви в цей час включіть запис гімну про Спокуту Ісуса Христа. Попросіть членів класу знайти слова або фрази в цих уривках з Писань, які, як вони відчувають, є особливо важливими. Після цього дозвольте їм поділитися знайденим і тим, що вони відчувають до Спасителя. Також попросіть членів класу прочитати Мосія 15:10–12, де Авінадій пояснював, що означає фраза “Його сíмʼя”. Як це допомагає нам зрозуміти Ісая 53:10?

Ісая 54

Ісус Христос хоче, щоб ми повернулись до Нього.

  • Вивчення Ісая 54 може надихнути членів класу, які занепали духом через свої гріхи або слабкості. Ви можете попросити членів класу опрацювати розділ 54 і знайти фрази або вірші, в яких сказано, що Спаситель відчуває до нас. Що Він хоче, щоб ми відчували до наших минулих гріхів і слабкостей? Що Він хоче, щоб ми відчували до Нього? Заохочуйте членів класу поділитися усім іншим, що вони дізналися про Ісуса Христа з цього розділу. Слова Дітера Ф. Ухтдорфа, наведені в “Додаткових джерелах”, можуть поглибити ваше обговорення.

Зображення
піктограма “Додаткові джерела”

Додаткові джерела

Завдяки Ісусу Христу ми можемо мати надію.

Президент Дітер Ф. Ухтдорф навчав:

“Не має значення, наскільки повно зруйнованим може здаватися наше життя. Не має значення, наскільки можуть бути червоними наші гріхи, пекучою—наша гіркота, наскільки самотнім, спустошеним або розбитим може бути наше серце. Навіть ті, хто не має надії, хто живе у відчаї, хто втратив довіру, перестав бути чесним або відвернувся від Бога, можуть бути відновлені. …

Ось вона, радісна новина євангелії: завдяки вічному плану щастя, наданому нашим люблячим Небесним Батьком, та безмежній жертві Ісуса Христа ми можемо не тільки бути викуплені від нашого занепалого стану й бути відновленими до чистоти, але й можемо також бути піднятими вище уявлень смертних людей і стати спадкоємцями вічного життя та причасниками Божої слави, яку неможливо описати” (“Він покладе вас на рамена Свої та й понесе вас додому”, Ліягона, трав. 2016, с. 102).

Як покращити наше навчання

Живіть гідно, щоб отримувати скерування від Духа. Коли ви гідно живете за євангелією, ви гідні Духа, Який є найкращим вчителем. Коли ви прагнете отримати підказки Святого Духа, Він пошле вам думки, враження і творчі ідеї, як задовольнити потреби тих, кого ви навчаєте. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 5).

Роздрукувати