Старий Завіт 2022
17–23 жовтня. Єремія 30–33; 36; Плач 1; 3: “Я оберну їхню жалобу на радість”


“17–23 жовтня. Єремія 30–33; 36; Плач 1; 3: “Я оберну їхню жалобу на радість”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Старий Завіт. 2022 (2021)

“17–23 жовтня. Єремія 30–33; 36; Плач 1; 3”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2022

Зображення
пророк Єремія, гравюра

The Cry of Jeremiah the Prophet [Плач пророка Єремії], фрагмент гравюри, Назарейська школа

17–23 жовтня

Єремія 30–33; 36; Плач 1; 3

“Я оберну їхню жалобу на радість”

Обдумайте враження, отримані вами під час особистого вивчення книг Єремії і Плач Єремії. Які уривки з цих розділів, як ви відчуваєте, будуть значущими для тих, кого ви навчаєте?

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Щоб допомогти членам класу ділитися тим, про що вони дізналися під час свого вивчення Писань, ви можете написати на дошці такі фрази: Я дізнався/лась, що …, Я маю свідчення про те, що … або Я на власному досвіді відчув/ла …. Члени класу можуть назвати те з книг Єремії або Плач Єремії, чим можна закінчити ці речення.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Єремія 30–31; 33; Плач 1:1–7; 3:1–5

Господь визволить Ізраїль з полону і збере його.

  • Послання надії у пророцтвах Єремії можуть дати членам класу надію у їхніх власних обставинах. Можливо, ваш клас може обговорити обставини, які можуть змусити людей у наш час відчувати безнадію, яку відчували люди у часи Єремії (див. Єремія 30:5; 31:15; Плач 1:1–7; 3:1–5 і цитату в “Додаткових джерелах”). Після цього ви можете розділити членів класу на три групи і попросити кожну групу проглянути Єремія 30; 31 і 33 та знайти послання, які можуть принести надію людям сьогодні. Як надія на Господа допомагала нам долати випробування?

Єремія 31:31–34; 32:37–42

“Вони Мені стануть народом, а Я буду їм Богом!”

  • Розгляд Єремія 31:31–34; 32:37–42 може допомогти вашому класу задуматися над укладеними ними завітами. Один спосіб, як заохотити до обговорення цих віршів,—виділити членам класу кілька хвилин, щоб прочитати ці вірші, а потім написати на папірці запитання для класу, на яке б вони хотіли отримати відповідь стосовно прочитаного. Наприклад, вони можуть захотіти обговорити, що означає Божий закон, написаний на нашому серці (див. Єремія 31:33), або як завіти допомагають нам пізнати Господа (див. Єремія 31:34). Ви можете зібрати ці запитання і вибрати кілька з них для обговорення разом. Що ми дізнаємося з цих віршів, що надихає нас бути доблесними у дотриманні наших завітів?

Зображення
дівчина вивчає Писання

Писання можуть надихати нас покаятися і звернутися до Господа.

Єремія 36

Писання мають силу відвернути нас від гріха.

  • Члени вашого класу могли отримати натхненні думки про Писання, коли вивчали Єремія 36 вдома. Попросіть їх поділитися тим, про що вони дізналися. Ви також можете призначити членам класу ім’я особи з цього розділу і попросити їх прочитати про те, що робила ця особа зі словом Бога. Члени класу можуть опрацювати слова і вчинки Господа (див. вірші 1–3, 27–31); Єремії (див. вірші 4–7, 32); Баруха (див. вірші 4, 8–10, 14–18); Єгудія і царя Єгоякима (див. вірші 20–26) та Елнатана, Делаї і Ґемарії (див. вірш 25). Як наші слова і вчинки показують, з яким почуттям ми ставимося до Писань?

Зображення
піктограма “Додаткові джерела”

Додаткові джерела

Ви завжди можете мати надію.

Президент М. Рассел Баллард розповів про деякі ситуації, в яких можна втратити надію, і запропонував пораду стосовно того, де знайти надію:

“У декого з нас життя може бути сповнене розчаруванням, неприємностями і смутком. Багато людей почуваються безпорадними через хаос, який, начебто, домінує у світі. Інші люди страждають через те, що члени сім’ї пливуть вниз за течією у швидкому, бурхливому потоці послаблених цінностей і знецінених моральних норм. … Багато хто навіть змирився з тим, щоб прийняти злочестивість і жорстокість світу, який здається непоправним. Вони втратили надію. …

Дехто з нас втратив надію через гріх і провину. Людина може так глибоко зануритися у течію світу, що більше не бачить виходу і втрачає надію. Я благаю усіх, хто потрапив у цю пастку супротивника: ніколи не здавайтеся! Яким би безнадійним все не здавалося або яким би безнадійним все може ще бути, будь ласка, повірте мені: ви завжди можете мати надію. Завжди” (“The Joy of Hope Fulfilled”, Ensign, Nov. 1992, 31–32).

“Це досить просто, наша єдина надія на духовну безпеку в ці неспокійні часи—це спрямувати наш розум і наше серце до Ісуса Христа. … Віра в Бога і Його Сина, Ісуса Христа, є надзвичайно важливою для нас, щоб дотримуватися збалансованості у часи випробувань і труднощів” (“The Joy of Hope Fulfilled”, 32).

Як покращити наше навчання

Прислухайтеся до Духа. Ви не можете передбачити, як проходитиме кожний урок, але, якщо ви прислухатиметесь до спонукань Духа, Він скеровуватиме урок. Коли ви духовно підготовлені, Господь дасть вам “у ту саму мить, що вам слід казати” (Учення і Завіти 100:6; див. також Навчати, як навчав Спаситель, с. 10).

Роздрукувати