Старий Завіт 2022
14–20 листопада. Амос; Овдій: “Наверніться до Господа, і будете жити”


“14–20 листопада. Амос; Овдій: “Наверніться до Господа, і будете жити”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Старий Завіт. 2022 (2021)

“14–20 листопада. Амос; Овдій”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2022

Зображення
обличчя Ісуса освітлюють свічки у темній кімнаті

Bread of Life [Хліб життя], художник Кріс Янг

14–20 листопада

Амос; Овдій

“Наверніться до Господа, і будете жити”

Вивчаючи книги Амоса і Овдія, будьте сприйнятливими до відчуття, чого вам слід навчати членів вашого класу. Записуйте ці думки і шукайте можливостей ділитися ними в неділю на уроці.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Подібно до того, як Амос і Овдій застерігали людей у свої дні, їхні слова також є застереженнями й для нас сьогодні. Ви можете попросити членів класу поділитися вченнями з книг Амоса і Овдія, які стосуються нас.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Амос 3:7–8; 7:10–15

Господь відкриває істину через Своїх пророків.

  • Попросіть членів класу поділитися істинами про пророків, які вони знайшли під час свого особистого або сімейного вивчення Амос 3 і Амос 7. Ви можете перелічити їхні відповіді на дошці. Які ще істини про пророків ми знаємо? Запропонуйте кільком членам класу поділитися тим, як вони отримали своє свідчення про важливу роль, яку відіграють пророки у Божому плані.

  • Як ми могли б розповісти другу про те, чому важливо, щоб у наші дні був пророк? Ви можете перелічити на дошці запитання, які не член Церкви міг би поставити про пророків. Як ми можемо відповісти на деякі з цих запитань, посилаючись на Амос 3:7–8 і 7:10–15?

  • Як пророки останніх днів допомогли нам наблизитися до Ісуса Христа?

Амос 5; 8:11–12

Відступницто—це наче голод на слова Господа.

  • Щоб почати розмову про голод, який Амос описав в Амос 8:11–12, було б корисно коротко ознайомитися з духовним станом людей, яким він проповідував. У чому ізраїльтяни відвернулися від Господа? (Див., наприклад, Амос 2:6–8; 5:11–12). Чому корисно знати про їхнє відступництво? Після цього члени класу можуть прочитати Амос 8:11–12 і обговорити, чому слова “голод” і “спраг[а]” добре описують стан тих, хто відвернувся від Господа. Члени класу також можуть опрацювати Амос 5 і знайти вірші, які можуть допомогти нам уникати відступництва у нашому житті (див., наприклад, вірші 4, 11–12, 14–15, 25–26).

  • Розуміння духовного голоду, який супроводжує відступництво, допомагає нам розуміти, що таке духовний бенкет, яким ми насолоджуємося завдяки Відновленню. Ви можете написати на дошці кілька запитань про відступництво і Відновлення, як-от: Чому сталося відступництво? Який вплив мало відступництво на Божих дітей? Який вплив мало Відновлення? Заохочуйте членів класу знайти відповіді на ці та інші запитання, використовуючи наведені далі джерела: “Послання про Відновлення євангелії Ісуса Христа” у розділі 3 путівника Проповідуйте Мою євангелію ([2004], сс. 35–38); відео “Велике відступництво” (ChurchofJesusChrist.org) і цитата в “Додаткових джерелах.” Попросіть членів класу обговорити істини, відновлені у наші дні, які є особливо значущими для них.

Зображення
група молоді стоїть перед храмом

Ми можемо стати спасителями на горі Сіон, виконуючи храмову та сімейно-історичну роботу.

Овдій 1:21

“Спасителі прийдуть на гору Сіон”.

  • Чому фраза “спасителі … на гор[і] Сіон” (Овдій 1:21) добре описує нас, коли ми виконуємо храмову та сімейно-історичну роботу? Як робота, яку ми виконуємо для наших предків у храмі, допомагає нам почуватися ближче до Спасителя Ісуса Христа? Члени класу можуть поділитися нещодавнім досвідом, який отримали, виконуючи храмову та сімейно-історичну роботу.

Зображення
піктограма “Додаткові джерела”

Додаткові джерела

Уроки з минулого.

Президент М. Рассел Баллард навчав:

“У відносно короткий період часу, описаний в Новому Завіті, … люди повернулися проти Христа і Його апостолів. Це падіння було таким великим, що ми його знаємо як Велике відступництво, яке призвело до століть духовного застою і невігластва, що називаються Темні віки.

… Наш Небесний Батько любить усіх Своїх дітей і хоче, щоб усі вони мали благословення євангелії в своєму житті. Духовне світло втрачається не тому, що Бог повертається спиною до Своїх дітей. Навпаки, духовна темрява приходить тоді, коли Його діти колективно розвертаються до Нього спиною. Це є прямим наслідком неправильного вибору, зробленого індивідуально чи групами людей, країнами чи цілими цивілізаціями. Час доводив це знову й знову. Одним із важливих уроків подібного історичного циклу є те, що наш вибір, як індивідуальний, так і колективний, дійсно має духовні наслідки і для нас, і для нашого потомства” (“Засвоєння уроків минулого”, Ensign або Ліягона, трав. 2009, с. 32).

Як покращити наше навчання

Допомагайте учням розпізнавати Святого Духа. “Коли Святий Дух вас надихає, запитуйте в учнів про їхні почуття і спонукання щось робити. Допоможіть їм асоціювати їхні духовні почуття з впливом Святого Духа” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 11).

Роздрукувати