Старий Завіт 2022
31 жовтня–6 листопада. Даниїл 1–6: “Немає іншого Бога, що міг би так урятувати”


“31 жовтня–6 листопада. Даниїл 1–6: “Немає іншого Бога, що міг би так урятувати”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Старий Завіт. 2022 (2021)

“31 жовтня–6 листопада. Даниїл 1–6”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2022

Зображення
Даниїл тлумачить сон царя

Даниїл тлумачить сон Навуходоносора, художник Грант Ромні Клосон

31 жовтня–6 листопада

Даниїл 1–6

“Немає іншого Бога, що міг би так урятувати”

Багато членів класу знатимуть деякі історії з книги Даниїла. Коли ви будете вивчати і готуватися до навчання, шукайте скерування від Духа стосовно того, як ви можете допомогти членам класу знайти у цих розділах те, що має особисте значення для них.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Може бути корисним попросити членів класу поділитися тим, як проходить їхнє особисте або сімейне вивчення Писань. Коли члени класу діляться натхненною ідеєю про те, чого Дух навчав їх цього тижня, ви можете запитати їх, що саме вони робили, що привело їх до цих натхненних ідей.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Даниїл 1; 3:1–30; 6:2–29

Ми можемо довіряти Господу, коли випробовується наша віра.

  • Щоб почати обговорення про те, як Даниїл, Шадрах, Мешах і Авед-Неґо виявляли віру в Господа, ви можете попросити кількох членів класу стисло розказати про випробування, з якими стикалися ці чотири чоловіки, описані в Даниїл 1, 3:1–30 і 6:2–29. Чому було б важко бути вірним у цих ситуаціях? В яких ситуаціях випробовується наша віра? Члени класу можуть опрацювати Даниїл 1:10–13; 3:15–18; 6:11 і знайти, як ці чотири чоловіки реагували на їхні випробування. Як їхній приклад може допомогти нам, коли ми стараємося бути вірними учнями Ісуса Христа?

  • Багато хто з нас, як і Даниїл зі своїми друзями, відчували тиск, що змушував піти на компроміс і відмовитися від своїх норм. Що може бути причиною такого тиску в нашому житті? Щоб допомогти членам класу вчитися з прикладу Даниїла і його друзів, ви можете розділити клас на три групи і призначити кожній групі проглянути один з наведених далі розділів: Даниїл 1, 3:1–30 або 6:2–29. Як Господь благословив Даниїла, Шадраха, Мешаха і Авед-Неґо, коли вони вибрали бути вірними, незважаючи на тиск, який відчували? Кожна група може поділитися знайденим з класом. Після цього члени класу можуть порадитися разом, як залишатися вірними, незважаючи на соціальний тиск чи будь-який інший тиск. Вони також можуть обговорити, як важливо знаходити хороших друзів, які підтримуватимуть нас у дотриманні наших норм.

Даниїл 2

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є царством Бога на землі.

  • Обговорення написаного в Даниїл 2 може допомогти вашому класу зрозуміти, як Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів виконує своє призначення як пророкований камінь, що “з гори відірвався” (вірш 45). Щоб почати, ви можете класом проглянути описання і тлумачення Даниїла сну Навуходоносора, які знаходяться в Даниїл 2:31–45. Після цього ви можете показати зображення каменя (або намалювати його на дошці). Попросіть членів класу поділитися тим, що вони дізналися про царство Бога, порівнявши його з описанням каменя в Даниїл 2:34–35, 44–45. Можливо, члени класу знають дещо з історії Церкви у вашій місцевості, чим вони можуть поділитися. Як пророцтва Даниїла здійснювалися в нашому особистому житті?

Даниїл 2:1–30

Для отримання одкровення потрібна духовна підготовка.

  • Можливо, членам класу буде корисно дізнатися, як Даниїл готувався до отримання одкровення, яке було потрібне для того, щоб описати і тлумачити сон Навуходоносора. Ви можете почати, попросивши членів класу проглянути Даниїл 2:1–15, а потім поділитися тим, що б вони відчували, якби знаходилися на місці Даниїла. Попросіть їх опрацювати Даниїл 2:16–18, щоб дізнатися, що зробив Даниїл. Що ми дізнаємося з Даниїл 1:17 про те, як Бог готував Даниїла? Що ми можемо дізнатися від Даниїла, що може допомогти нам, коли ми прагнемо отримати особисте одкровення? Що ми можемо дізнатися зі слів і вчинків Даниїла після того, як він отримав Господню допомогу? (Див. Даниїл 2:20–30).

Зображення
чотири юнаки за столом відмовляються їсти м’ясо, запропоноване чоловіком

Зображення Даниїла з друзями, які відмовляються їсти царську їжу, художник Браян Колл

Даниїл 3:1–30

Коли кінцевий результат невідомий, ми все ще можемо вибирати віру.

  • Досвід Шадраха, Мешаха і Авед-Неґо, наведений в Даниїл 3:1–30, може допомогти членам вашого класу повніше розуміти, що означає мати віру в Ісуса Христа. Ви можете попросити членів класу стисло розповісти про випробування, з яким стикнулися Шадрах, Мешах і Авед-Неґо (див. Даниїл 3:1–12), а потім обговорити, як вони реагували на них (див. Даниїл 3:13–18). Що ми дізнаємося про віру з реакції цих чоловіків? Ви можете написати на дошці фрази: Наш Бог може … і А якщо ні, … з віршів 17–18. Члени класу можуть запропонувати, як вони можуть закінчити речення, беручи до уваги ситуації, в яких вони можуть опинитися. Наприклад, вони можуть запропонувати таке: “Наш Бог може відповісти на усі мої запитання” і “А якщо ні, то я терпеливо довірятиму Йому”. Коли члени класу наводять приклади, заохочуйте їх говорити про те, як Спаситель підтримує і зміцнює нас, навіть коли ми не знаємо, що зрештою станеться.

Як покращити наше навчання

Використовуйте наочні матеріали. “Мистецтво, включаючи картинки, відео та інсценування, може допомогти зайняти учнів—особливо тих, хто краще сприймає інформацію візуально,—і зробити історії з Писань кращими для запам’ятовування” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 22).

Роздрукувати