Семінарія
2 Коринтянам 2


2 Коринтянам 2

“Краще простити”

Зображення
Молода жінка втішає іншу молоду жінку

Прощати іншим може бути дуже важко. Павло писав до коринтських святих стосовно прощення в їхній громаді людини, яка згрішила. Павло закликав їх прощати як для блага людини, якій прощається, так і для їхнього власного блага. Навчаючись, намагайтеся розширити своє розуміння важливості прощення та посилити ваше бажання прощати інших.

Як би ви відреагували?

Уявіть, як ви та інші люди навколо вас могли б прореагувати в таких ситуаціях:

  • Стає відомо, що член вашого приходу чи вашої філії вчинив серйозний гріх, наприклад, порушив закон цнотливості.

  • Хтось із вашого приходу чи вашої філії відкрито виступає проти провідників Церкви.

Дайте відповіді на такі запитання:

  • Навіть якби ті люди в цих ситуаціях зустрічалися з провідниками Церкви і намагалися покаятися, що інші люди можуть говорити про них і як ставитися до них?

  • Чому деяким людям може бути важко ставитися до них з любов’ю та прощенням?

У 2 Коринтянам 2 Павло писав про подібну ситуацію в Коринті, коли хтось згрішив, і його карали члени Церкви.

Подумайте, як ви ставитеся до тих з оточуючих вас людей, хто, можливо, згрішив. Обміркуйте наведені далі слова старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Джеффрі Р. Холланда. Фотографію зроблено в січні 2018 р.

“Чи є у вашому житті людина, яка, можливо, потребує прощення? Чи є хтось у вашому домі, сім’ї, по сусідству, хто вчинив несправедливо, не по-доброму, не по-християнськи? Хто з нас без гріха? Тож неодмінно має бути людина, яка потребує вашого прощення”.

(Jeffrey R. Holland, “I Stand All Amazed”, Ensign, Aug. 1986, 72.)

Вивчаючи цей урок, прагніть допомоги Святого Духа, щоб краще зрозуміти важливість прощення, подібного до того, яке виявляв Христос, і як ви можете прощати інших.

Павло навчав про прощення

1. Скопіюйте у свої щоденники для навчання наведену далі таблицю та заповніть її.

Прочитайте 2 Коринтянам 2:5–11 і подивіться, які істини ви можете знайти за запропонованими далі категоріями.

Як ми маємо поводитися з людиною, яка заподіяла нам шкоду?

Чому ми маємо ставитися до людей саме так?

  • Про що ви дізнались після вивчення цього уривка?

Два принципи, які ви, можливо, знайшли, полягають у тому, що завдяки Спасителю Ісусу Христу ми можемо прощати інших і виявляти любов до них, і якщо ми не пробачаємо іншим, Сатана матиме перевагу над нами.

  • Які є приклади того, як ви можете пробачати, утішати чи підтверджувати свою любов до того, хто згрішив чи не був добрим у чомусь іншому?

  • Виходячи з того, що ви знаєте про Спасителя Ісуса Христа, чому Він може хотіти, щоб ми прощали і виявляли любов одне до одного? Як Він може допомагати нам у цьому?

Старійшина Массімо Де Фео, сімдесятник, навчав:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Массімо Де Фео, зроблений у березні 2017 р.

“Істинні учні люблять прощати. Вони знають, що Спокута Спасителя покриває всі гріхи і помилки кожного з нас. Вони знають, що ціна, яку Він сплатив, є ціною, в яку “все включено”. Духовні податки, вартість, комісії та збори, пов’язані з гріхами, помилками чи провинами — все дійсно покрито. Істинні учні швидко прощають і швидко просять прощення.

Мої дорогі брати і сестри, якщо вам важко знайти силу простити, не думайте про те, що зробили вам інші, але думайте про те, що Спаситель зробив для вас. І ви знайдете мир у викупительних благословеннях Його Спокути”.

(Массімо Де Фео, “Чиста любов: істинна ознака кожного істинного учня Ісуса Христа”, Ліягона, трав. 2018, с. 82.)

  • Наведіть приклад того, коли ви бачили, як якась людина простила іншу, а потім з любов’ю допомагала цій людині.

  • Як відмова від прощення дає змогу “сатані перехитрувати” нас? (2 Коринтянам 2:11.)

2. Виконайте вказане далі завдання у своєму щоденнику для навчання:

Уявіть собі, що, як і коринтянам, людям у вашому приході потрібно більше любити тих, хто грішив, і простити їх. Через це ваш єпископ запрошує вас поділитися короткою думкою про прощення на початку вашого уроку або зборів кворуму. Приділіть кілька хвилин, щоб скласти план свого виступу. Пояснення має містити:

  1. принаймні один вірш або рядок з уривка 2 Коринтянам 2:7–11;

  2. iнший уривок з Писань або вислів провідника Церкви; (Ви можете використати наведене нижче висловлювання старійшини Кевіна Р. Дункана, один із уривків з Писань, які він згадує, або один із уривків з Писань, вказаних після його слів.)

  3. ваші власні думки та свідчення про виявлення любові до інших та прощення інших і про те, як це може допомогти нам наблизитися до Спасителя.

Вчення про прощення

Старійшина Кевін Р. Дункан, сімдесятник, сказав:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Кевіна Р. Дункана. Фотографію зроблено у березні 2017 р.

“Я переконаний, що більшість з нас воліє прощати, однак нам дуже важко це зробити. Коли до нас поставилися несправедливо, ми можемо швидко сказати: “Та людина вчинила неправильно. Її слід покарати. Де справедливість?” Ми помилково думаємо, що, якщо ми прощаємо, справедливість не настане і покарання не буде.

Так просто не може бути. Бог призначить справедливе покарання, бо милість не може пограбувати справедливість (див. Алма 42:25). Бог з любов’ю запевняє і вас, і мене: “Залиште суд тільки Мені, бо він Мій, і Я відплачу. [Однак,] мир вам” [Учення й Завіти 82:23].

(Кевін Р. Дункан, “Цілюще миро прощення”, Ліягона, трав. 2016, сс. 33–34.)

  • Що ви дізналися, що могло б допомогти членам вашого приходу краще розуміти й прощати?

  • Як прощення інших може наблизити їх до Ісуса Христа?

Поміркуйте, як ви ставитеся до тих, хто згрішив. Прагніть натхнення від Небесного Батька, аби знати, що ви можете зробити, щоб “простити й… зміцн[ити] до [них] любов” (2 Коринтянам 2:7–8). Ви можете записати свої враження та думки у щоденник для навчання, зокрема й про будь-які дії, які ви відчули натхнення зробити.

Додатково. Бажаєте дізнатися більше?

Як прощення може благословити вас особисто?

Президент Джеймс Е. Фауст (1920–2007), з Першого Президентства, навчав:

Зображення
Останній офіційний портрет президента Джеймса Е. Фауста, другого радника у Першому Президентстві, 2001 р. Помер 10 серпня 2007 року.

“Якщо ми знайдемо прощення у своїх серцях для тих, хто завдав нам болю і скривдив нас, то зможемо піднятися на вищий рівень самоповаги і благополуччя”.

(Джеймс E. Фауст, “Цілюща сила прощення”, Ліягона, трав. 2007, с. 68.)

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Джеффрі Р. Холланда. Фотографію зроблено в січні 2018 р.

“Апостольським повноваженням, дарованим мені Спасителем світу, я свідчу про спокій душі, який принесе примирення з Богом та одне з одним, якщо ми достатньо лагідні і сміливі, щоб прагнути його”.

(Джеффрі Р. Холланд, “Служіння примирення”, Ліягона, лист. 2018, с. 79.)

Як Ісус Христос може допомогти вам прощати?

Старійшина Кевін Р. Дункан, сімдесятник, навчав:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Кевіна Р. Дункана. Фотографію зроблено у березні 2017 р.

“Прощення і є тією причиною, чому Бог послав Свого Сина, тож давайте радіти Його приношенню заради зцілення всіх нас. Спокута Спасителя існує не лише для тих, кому треба покаятися; вона також і для тих, кому потрібно простити. Якщо вам важко простити іншу людину або навіть себе, попросіть Бога допомогти вам. Прощення — це славетний, цілющий принцип. Нам не потрібно ставати жертвою двічі. Ми можемо прощати”.

(Кевін Р. Дункан, “Цілюще миро прощення”, Ліягона, трав. 2016, с. 35.)

Перегляньте відео “Principles of Peace: Forgiveness”, (Принципи миру: Прощення), 1:49, доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, яке показує приклад того, як завдяки Ісусу Христу жінка змогла пробачити свого батька.

Як я можу краще зрозуміти, що таке прощення?

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Джеффрі Р. Холланда. Фотографію зроблено в січні 2018 р.

“[Ісус Христос] не казав: “Вам не можна відчувати справжній біль або смуток через руйнівні події, які ви пережили від руки іншої людини”. Не сказав Він і такого: “Аби повністю простити, ви маєте поновити неприємні стосунки або повернутися в образливі, деструктивні обставини”. Але, незважаючи на навіть найжахливіші образи, які можуть спіткати нас, ми можемо піднятися над нашим болем лише тоді, коли стаємо на шлях справжнього зцілення”.

(Джеффрі Р. Холланд, “Служіння примирення”, Ліягона, лист. 2018, с. 79.)

Роздрукувати