Семінарія
2 Коринтянам 5


2 Коринтянам 5

“Служіння примирення”

Зображення
Чоловіка, що був зцілений у суботу, обіймають його батьки, на задньому плані видно Ісуса. Він був сліпим із народження. У кадрі зображено зціленого чоловіка біля ніг Ісуса, який обіймає Його, і батьків зціленого. blind-man-healed-parents-rejoice

Чи відчували ви колись, ніби Бог віддалився від вас? Чи колись відчували це інші люди, яких ви знаєте? Павло нагадав святим у Коринті про милість, яку явив їм Ісус Христос. Павло навчав людей, що їх було відділено від Бога через гріх. На щастя, завдяки Спокуті Христа вони можуть примиритися з Богом й отримати Христову праведність (див. 2 Коринтянам 5:16–21). Цей урок може допомогти вам наблизитися до Бога й стати тими, ким Він хоче, щоб ви стали.

Ваші стосунки з Богом

Перегляньте наведені далі сценарії. Поміркуйте над тим, як ваша особиста ситуація схожа на ці сценарії або відрізняється від них.

  1. Юлія є відданою ученицею Ісуса Христа. Багато друзів дивляться на неї як на взірець. Однак, коли вона робить помилки, вона відчуває себе пригніченою й хвилюється, чи зможе колись повернутися до Небесного Батька.

  2. Андрій має деякі звички, які, як він знає, є поганими, і йому важко зрозуміти, як він може змінитися й заслужити прощення. Він замислюється, чи зможе він коли-небудь відчути близькість до Бога, і він не певен, що це варте зусиль. Він не бажає говорити про свої проблеми зі своїми батьками чи єпископом.

Обміркуйте свої стосунки з Небесним Батьком. У щоденнику для вивчення опишіть свою життєву ситуацію та свої стосунки з Ним. Ви можете вказати, коли відчуваєте близькість до Нього, а коли—віддаленість, а також які стосунки ви хочете мати з Ним у майбутньому.

Під час навчання шукайте істини, які можуть допомогти вам зрозуміти благословення від наближення до Бога й те, як ви можете наблизитися до Нього.

Примирення

У 2 Коринтянам 5 Павло писав, що, поки ми живемо на Землі, ми “зідхаємо” й почуваємося “під тягарем”, прагнучи повернутися до нашого Небесного Батька (див. 2 Коринтянам 5:1–5). Пригадайте моменти зі свого життя, коли ви відчували щось подібне до описаного Павлом.

Прочитайте 2 Коринтян 5:17–20 і знайдіть істини, які ви можете застосувати у своєму житті, коли відчуваєте себе віддаленими від Бога. Зауважте, що в цих віршах слова примиріться і примирення означають повернення до єдності з Богом та Його благовоління після того, як ви віддалилися від Нього.

1. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на наведені далі запитання.

  • Які слова та фрази в цих віршах (2 Коринтянам 5:17–20) найкраще описують те, що Спаситель зробив для вас?

  • Яка роль Небесного Батька в тому, щоб допомогти вам повернутися до Нього? (Див. 2 Коринтянам 5:18–19.)

  • Які благословення ми отримуємо, коли прагнемо жити “у Христі”? (2 Коринтянам 5:17.)

Одна з істин, якої навчає 2 Коринтянам 5:17–20, полягає в тому, що ми можемо примиритися з Богом і стати новими створіннями завдяки Спокуті Ісуса Христа.

Павло також навчав, чому ми можемо стати новими створіннями і що це означає.

Прочитайте 2 Коринтянам 5:21 і знайдіть, де згадується про Небесного Батька, Ісуса Христа і вас.

  • Що ви засвоїли з цього вірша?

Прочитайте наступний абзац і знайдіть додаткові ідеї, які мають для вас значення.

У 2 Коринтян 5:21 Павло навчає, що хоч Ісус ніколи не був винним у вчиненні гріха, у Гефсиманському саду та на Голгофському хресті, Він узяв на Себе тягар, важкість та наслідки наших гріхів. Якщо ми щиро прагнемо отримати прощення й перетворитися на “створіння нове”, то ми приймаємо пропозицію Ісуса Христа, зокрема, якщо ми будемо вірити в Нього й покаємося у своїх гріхах, Він забере наші гріхи і ми зможемо отримати Його праведність. Таким чином ми станемо такими ж чистими, як і Він (див. також Колосянам 2:13–14; 1 Петра 2:24).

  • Як вчення з 2 Коринтянам 5:21 допомагають вам краще зрозуміти, чому ми можемо стати новими створіннями у Христі та що це насправді означає?

  • Що міг думати і відчувати безгрішний Син Божий, коли Він за власним бажанням узяв на Себе ваші гріхи, щоб ви могли примиритися з Богом і змінитися? (Рекомендуємо прочитати Ісая 49:16 й Учення і Завіти 19:18, перш ніж відповідати на це запитання.)

Щоб побачити сучасний приклад людини, яка примиряється з Богом і стає “новим створінням” через Спокуту Ісуса Христа, подивіться відео “I Know His Grace Is There When I Fall” (Я знаю, що Його благодать буде поруч, коли я впаду) (6:24). Це відео можна знайти на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Подумайте про те, коли ви або хтось із ваших знайомих відчували зцілення та примирення, які Спаситель пропонує через Свою Спокуту.

Обмірковування принципів євангелії може допомогти нам краще зрозуміти їх і відчути їх важливість. Перечитайте опис вашої нинішньої життєвої ситуації та стосунків з Богом, який ви склали на початку уроку. Потім приділіть кілька хвилин, щоб обміркувати такі запитання:

  • На що може бути схоже і як може відчуватися примирення з Богом у вічності?

  • Як саме ви хотіли б стати новим створінням через Спокуту Ісуса Христа?

  • Який досвід у вашому житті є прикладом того, наскільки Ісус Христос готовий допомогти вам змінитися?

2. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

  • Наскільки корисним було обдумування?

  • Що ви дізналися на цьому уроці про почуття та бажання Небесного Батька та Ісуса Христа, що стосуються вас?

Навчайтеся, відчувайте і робіть

У своєму щоденнику для навчання запишіть те, що ви дізналися й відчули сьогодні, що було для вас найбільш значущим і чому. Запишіть, на які дії це вас надихає, що можуть допомогти вам примиритися з Богом і стати “створінням новим” у Христі. Які зміни ви можете очікувати в собі (через рік, два чи п’ять років) як людина, яка справді змінилася у Христі?

Додатково. Бажаєте дізнатися більше? 

Як це може допомогти мені жити за євангелією Христа й стати “створінням новим” у Ньому?

Старійшина Уліссес Соарес, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив:

Зображення
Старійшина Уліссес Соарес, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, офіційний портрет.

Більш міцні віра і навернення допоможуть нам укласти завіти з Богом і дотримуватися їх, таким чином зміцнюючи наше бажання йти за Ісусом і приводячи до щирого духовного перетворення в нас — іншими словами, перетворюючи нас на нові створіння, як сказано апостолом Павлом у посланні до коринтян (2 Коринтянам 5:17). Це перетворення приведе до більш щасливого, продуктивного й здорового життя, і не дасть втратити вічну перспективу.

(Уліссес Соарес, “Як я можу зрозуміти?”, Ліягона, трав. 2019, с. 6.)

2 Коринтянам 5:17–21. Як я можу краще зрозуміти, чого Павло навчав у цих віршах?

Наведене нижче пояснення може допомогти вам зрозуміти деякі слова та вислови в цих віршах:

У процесі того, як ми стаємо “створінням новим”, “наше серце, вираз нашого обличчя і наша природа будуть змінюватися, щоб ми ставали більш схожими на Спасителя” (Бенджамін М. З. Тай, “Сила Книги Мормона у наверненні”, Ліягона, трав. 2020, ст. 47).

Те, що Христос “не зважа[є] на їхні провини”, означає, що завдяки тому, що Христос зробив для нас, коли ми примиряємося з Богом, наші гріхи не зараховуються нам.

Роздрукувати