Семінарія
2 Коринтянам 7


2 Коринтянам 7

“Засмутились для Бога”

Зображення
Молода жінка стоїть навколішки біля ліжка і молиться.

Може бути складно зрозуміти, чи повністю ми покаялися. Вам коли-небудь було важко зрозуміти, чи повністю ви покаялися в чомусь? У своєму першому посланні до коринтян апостол Павло докоряв деяким із коринтських святих за їхню гріховність. На свою радість і задоволення, Павло пізніше отримав повідомлення, що коринтські святі по-справжньому розкаялися. Цей урок може допомогти вам зрозуміти важливу складову справжнього покаяння та наблизитися до Ісуса Христа.

Смуток для Бога

Прочитайте наведений далі сценарій. Під час співбесіди для отримання храмової рекомендації для укладання шлюбу молода жінка зізнається своєму єпископу в деяких минулих гріхах. Після подальшого обговорення єпископ розуміє, що насправді молода жінка не покаялася у своїх гріхах, які є достатньо серйозними, і вона не є гідною, щоб отримати храмову рекомендацію. Єпископ пояснює, що молодій жінці потрібно чекати на отримання рекомендації, доки вона повністю не покається. Вона стривожена і стверджує, що покаялася, бо давно не чинила повторно жодного з цих гріхів. Єпископ пояснює, що просто припинити грішити не є повним покаянням, і запрошує її щиро розпочати процес справжнього покаяння.

Молода жінка пояснює своєму єпископу, що дуже засмучена, бо вже оголосила про шлюб і запланувала весілля. Вона збентежена через те, що їй соромно відкладати своє весілля і повідомити про це своєму нареченому та батькам. Вона запитує, чи є для неї якийсь спосіб не затримувати весілля й продовжити процес покаяння вже після нього.

  • Як видно з відповіді цієї молодої жінки єпископу, що її хвилює найбільше?

  • Чому те, на чому вона зосередилася, може ускладнити повне покаяння?

Поміркуйте, що саме у покаянні не зовсім розуміє ця молода жінка. Продовжуючи цей урок, пошукайте принцип, дотримання якого допомогло б цій молодій жінці. Також подумайте, чи потрібно вам дотримуватися цього принципу у вашому покаянні.

Смуток для Бога

Однією з цілей Павла у написанні свого попереднього листа до коринтян було заохотити деяких людей до покаяння. У своєму наступному листі Павло похвалив тих, кому він зробив зауваження, за їхнє щире покаяння й навчав про важливу складову покаяння.

Прочитайте 2 Коринтянам 7:8–11 і знайдіть наведені Павлом вчення про покаяння, які можуть допомогти жінці в цій навчальній ситуації. (Зверніть увагу, що слово каюся, як воно використане у 8-му вірші, означає жалкування.) Ви також можете переглянути біблійний відеосюжет “Godly Sorrow Worketh Repentance” (Смуток для Бога чинить каяття) (1:40), доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, і паралельно читати вірші з Писань.

Щоб дізнатися з Книги Мормона про смуток для Бога, прочитайте Алма 36:12–13; 42:29.

  • Про які ідеї ви дізналися, що були б корисними для жінки в цьому сценарії?

  • Як ці вчення можуть бути корисними для вас?

Одна істина, яку ви, можливо, визначили, полягає в тому, що смуток для Бога веде до щирого покаяння.

  • Про який інший тип смутку Павло згадував у вірші 10?

  • Що в цьому сценарії свідчить про те, який саме смуток відчувала молода жінка?

Зробіть у своєму щоденнику для вивчення два стовпчики, провівши вертикальну лінію посередині сторінки. Один стовпчик назвіть Смуток для Бога, а інший — Світський смуток.

Додайте свої думки до наведених далі запитань під кожним заголовком.

  • Що каже Павло у віршах 8–10 про різницю між смутком для Бога і світським смутком?

  • Які додаткові відмінності, на вашу думку, існують між цими двома видами смутку?

Прочитайте наведені нижче твердження та знайдіть додаткові описання смутку для Бога і світського смутку. Додайте цю інформацію до своєї схеми.

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, дав таке визначення смутку для Бога:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, серпень 2010 р.

“[Смуток для Бога означає] відчувати глибокий смуток і каяття за поведінку, яка додала болю й страждань Спасителю, оскільки наша душа відкидає будь-яке заперечення чи виправдання…

Можливо, найбільше пробудження цього життя для духовно чутливих сина чи дочки Бога — це унікальне особисте усвідомлення того, що плата Ісуса Христа за гріх є дуже реальною і що Його страждання не лише для всіх інших, але й для вас і мене… Коли ми духовно розуміємо, що Він постраждав за наші гріхи, ми відчуваємо сум через нашу частку Його болю. Ми усвідомлюємо, що це є частиною плану нашого Батька, але ми вражені даром, який Він пропонує нам. Це диво, ця вдячність, це поклоніння Спасителю, Який зробив це для нас, ставить нас на коліна, оскільки наш дух сповнений смутком для Бога”.

(Neil L. Andersen, The Divine Gift of Forgiveness [2019], 149, 150.)

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тодішній член Першого Президентства, сказав таке про смуток для Бога:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, 2006 р. Покликаний другим радником у Першому Президентстві 3 лютого 2008 р. Офіційний портрет, зроблений у 2008 р., який замінив портрет 2004 р.

Смуток для Бога надихає на зміни й надію через Спокуту Ісуса Христа. Світський смуток пригнічує нас, гасить надію й переконує ще глибше поринути у спокусу.

Смуток для Бога веде до навернення й зміни серця. Він спонукає нас ненавидіти гріх і любити чесноту. Він заохочує нас підвестися і йти у світлі Христової любові. Справжнє покаяння — це трансформація, а не тортури чи мука. Так, щире жалкування й справжні докори сумління через непослушність часто є болісними й дуже важливими кроками у священному процесі покаяння. Але коли провина веде до ненависті до самого себе або перешкоджає нам піднятися знову, вона скоріше заважає нашому покаянню, ніж сприяє йому”.

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Ви можете зробити це зараз!”, Ліягона, лист. 2013, с. 56.)

Подивіться відео “Repentance Is a Process That Brings Peace” (Покаяння — це процес, що приносить мир), з часовим кодом з 0:00 до 1:39, щоб побачити, як одна людина описала, коли мала смуток для Бога і як це благословило її життя.

1. Використовуючи засвоєне, дайте відповідь на наведені далі запитання.

  • Що таке смуток для Бога?

  • Що таке світський смуток?

2. Обміркуйте, розглядану раніше навчальну ситуацію про молоду жінку та її єпископа, а потім дайте відповідь на таке запитання.

  • Що ви могли б сказати молодій жінці про Ісуса Христа та смуток для Бога, що могло б допомогти їй отримати благословення покаяння?

Подумайте на мить про свої власні зусилля покаятися. Подумайте, що відчув і пережив Спаситель, страждаючи за ваші гріхи. Що ви можете зробити, аби більш повно відкрити своє серце, щоб відчути смуток для Бога й запросити цілющу силу Спасителя у своє життя? Запишіть свою відповідь на це запитання в особистий щоденник чи блокнот.

Додатково. Бажаєте дізнатися більше?

Як я можу краще зрозуміти різницю між смутком для Бога та світським смутком?

Служачи територіальним сімдесятником, старійшина Д.Чад Річардсон заявив:

Зображення
Останній офіційний портрет старійшини Д. Чада Річардсона з шостого кворуму сімдесятників, 2002 р. Відкликаний на квітневій генеральній конференції 2010 р., відкликання набуло чинності 1 травня 2010 р.

“Основна відмінність між [смутком для Бога і світським смутком] полягає в їх джерелі. Світський смуток викликає Сатана. Це смуток від того, що вас спіймали, від того, що ви не можете продовжувати грішити або почали ставитися до себе з ненавистю чи зневагою.

З іншого боку, смуток для Бога — це смуток, даний як дар від Бога тим, хто бажає його прийняти. Смуток для Бога веде нас до повного визнання масштабів наших гріхів, але зі знанням того, що ми можемо від них звільнитися”.

(D. Chad Richardson, “Forgiving Oneself”, Ensign, Mar. 2007, 32.)

У вересні 2019 року журнал New Era надрукував інфографіку, основану на вченнях старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, які можуть допомогти вам краще розрізняти божественний і світський смуток. Знайдіть це тут: Dieter F. Uchtdorf, “Godly Sorrow”, New Era, Sept. 2019, 32–33.

Роздрукувати