Семінарія
2 Петра 1


2 Петра 1

Ставати схожими на Ісуса Христа

Зображення
Христос з маленькими дітьми.

Петро писав учням Ісуса Христа, які були сильні у своїй вірі. Наближаючись до кінця свого життя, Петро хотів допомогти цим святим згадати про великі благословення, обіцяні віруючим. Він закликав святих розвивати характерні риси Ісуса Христа. Цей урок призначений допомогти вам виконати кроки, щоб стати більше схожими на Ісуса Христа.

Покрокові досягнення

  • Якої значущої мети ви хотіли б досягти?

  • Що саме ви робите для здійснення цієї мети?

Старійшина Скотт Д. Уайтінг, сімдесятник, поділився уроком, який він і його дружина засвоїли під час сходження на гору Фудзі в Японії. Можливо, засвоєний ними урок допоможе вам у роботі над вашими цілями. Ви можете переглянути відео виступу “Як стати схожими на Нього”, розміщене на сайті ChurchofJesusChrist.org, з часового коду 2:35 до 3:09, або прочитати наведене далі висловлювання:

Зображення
Гора Фудзі в Японії велично височіє на задньому плані пізнього осіннього вечора. Останні проблиски сонячного світла видно на західній частині засніжених схилів. Озеро Каваґуті знаходиться на передньому плані з містом Фудзі-Каваґутіко, розташованим між озером і горою. Містечко і дерева поблизу вкриті легким снігом.
Зображення
Офіційний портрет старійшини Скотта Д. Уайтінга. Фотографію зроблено у березні 2017 р.

Кілька років тому ми з дружиною стояли на початку стежки, щоб зійти на найвищу гору Японії, гору Фудзі. Почавши сходження, ми дивилися на далеку вершину й гадали, чи ми зможемо дійти туди.

Просуваючись, ми відчували втому, біль у м’язах та зміну атмосферного тиску. Психологічно для нас стало важливим просто зосередитися на наступному кроці. Ми ніби говорили: “Можливо, я не скоро дістануся вершини, але зараз я можу зробити наступний крок”. Через деякий час це складне завдання нарешті було виконане, крок за кроком.

(Скотт Д. Уайтінг, “Як стати схожими на Нього”, Ліягона, лист. 2020, с. 12.)

  • Цей приклад можна застосовувати для досягнення багатьох різних цілей. Що це може допомогти нам зрозуміти про ціль cтавати схожими на Ісуса Христа?

Знайдіть хвилинку, щоб обміркувати, що ви зробили й робите, щоб cтавати схожими на Ісуса Христа.

  • Що складного у прагненні cтавати більш схожими на Ісуса Христа?

  • Що допомогло вам досягти прогресу в тому, щоб стати більш схожими на Ісуса Христа?

Пам’ятайте, важливо, щоб ви бачили свій прогрес у тому, щоб cтавати більш схожими на Ісуса Христа як поступовий, покроковий процес. Вивчаючи цей урок, подумайте, що ви могли б виконати з допомогою Спасителя, щоб зробити наступний крок.

Божественна природа

У листі до членів Церкви, які вже увірували в Ісуса Христа, апостол Петро висловив своє бажання, щоб вони отримали благословення пізнання Небесного Батька та Ісуса Христа і Їхньої божественної природи.

Прочитайте 2 Петра 1:2–4 і зверніть увагу на благословення, які можуть прийти до нас через це знання.

  • Що, на вашу думку, означає “ста[ти] учасниками Божої Істоти”? (2 Петра 1:4).

Кожен із нас має божественну природу, тому що кожен з нас “є улюбленим духовним сином або улюбленою духовною дочкою небесних батьків” (“Сім’я: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org). Ісус Христос може допомогти нам розвинути й вдосконалити риси Христового характеру, коли ми будемо прагнути слідувати Його досконалому прикладу й покладатися на Нього для допомоги нам у процесі зміни.

1. Виконайте запропоноване далі завдання у своєму щоденнику для навчання. Додавайте до нього записи протягом усього уроку.

У своєму щоденнику для навчання намалюйте простий контур гори Фудзі або іншої гори на ваш вибір. На своїй горі напишіть кілька рис характеру Ісуса Христа.

  • Якими рисами Ісуса Христа ви найбільше захоплюєтеся? Чому?

Прочитайте 2 Петра 1:5–7 у пошуках рис Христового характеру, згаданих Петром. Додайте ці риси до тих, які ви написали на горі у своєму щоденнику.

Знайдіть хвилинку, щоб подумати про те, що Петро міг мати на увазі під фразою “докладіть до цього всю пильність” (вірш 5).

  • Як ви могли б відобразити це на вашій горі-діаграмі?

Прочитайте 2 Петра 1:8–11 і знайдіть, що, за словами Петра, станеться зі святими, якщо вони розвинуть у собі ці риси.

  • Про яку істину ви дізналися з цих віршів?

Подумайте про те, що ви могли б додати до своєї таблиці з того, що ви вивчаєте. Можливо, ви захочете додати заголовок над своєю горою, який підсумовує важливу істину, яку ви вивчаєте про те, як пізнати Ісуса Христа.

Ви можете порівняти свою таблицю з указаним далі прикладом і додати будь-які деталі, які, на вашу думку, будуть корисні.

Зображення
Божественні риси, гора-діаграма
  • Що ми можемо робити, щоб розвивати в собі Христові риси?

  • Як, на вашу думку, розвиток божественних рис допомагає нам пізнати Ісуса Христа й стати більше схожими на Нього?

Розвивайте в собі Христові риси

Подорож із розвитку рис Христа може початися з простого першого кроку — вибору однієї з рис і глибшого її вивчення. Почніть цю подорож сьогодні, вибравши одну з рис, згаданих у 2 Петра 1:5–7 і записаних на вашій горі-діаграмі.

Один із способів дізнатися більше про обрану вами рису — скористатися “Путівником по Писаннях” або функцією пошуку в Євангельській бібліотеці, щоб знайти вірші з Писань або висловлювання, пов’язані з цією рисою.

Робіть нотатки у своєму щоденнику для навчання й розгляньте можливість відмічати важливі фрази в Писаннях, які ви читаєте.

2. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на наведені далі запитання.

  • Яку рису ви обрали, щоб на ній зосередитися?

  • Що ви дізналися про Ісуса Христа й цю рису зі своїх досліджень?

  • Як ви можете покращити своє життя, розвиваючи в собі цю рису Христового характеру?

  • Які зусилля ви готові докласти, щоб стати більше схожими на Спасителя, розвиваючи цю рису?

Додатково. Бажаєте дізнатися більше?

Що мені потрібно, щоб розвинути в собі риси Христового характеру?

Старійшина Скотт Д. Уайтінг, сімдесятник, пояснив:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Скотта Д. Уайтінга. Фотографію зроблено у березні 2017 р.

Для того, щоб досягти реального прогресу, вам буде необхідно продовжувати докладати зусилля. Як сходження на гору вимагає попередньої підготовки, терпіння і наполегливості під час сходження, так і ця подорож вимагатиме справжніх зусиль і жертви. Справжнє життя за євангелією Христа, коли ми намагаємося стати схожими на нашого Вчителя, завжди вимагало наших найбільших зусиль…

Я знаю, що завдяки Його божественній допомозі та силі можливо ставати схожими на Нього, крок за кроком. Якби це було не так, Він би не дав нам цієї заповіді (див. 1 Нефій 3:7).

(Скотт Д. Уайтінг, “Як стати схожими на Нього”, Ліягона, лист. 2020, с. 14.)

Що відбувається, коли я намагаюся розвивати риси характеру, подібні Христовим?

Старійшина Роберт Д. Хейлз (1932–2017), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Роберта Д. Хейлза, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, 2003 р.

Якості Спасителя, як ми їх розуміємо, — це не просто сценарій, якого треба дотримуватися, чи список справ, виконання яких треба позначати галочкою. Це переплетені характеристики, додані одна до одної, які розвиваються в нас інтерактивно. Іншими словами, ми не можемо отримати одну рису, подібну до Христової, не отримуючи інших і не впливаючи на них. Коли одна характеристика стає сильною, те саме відбувається й з іншими.

(Роберт Д. Хейлз, “Стати учнем нашого Господа Ісуса Христа”, Ліягона, трав. 2017, с. 46.)

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, офіційний портрет, 2020 р.

Допомога Спасителя доступна впродовж усієї подорожі смертним життям — від поганого до хорошого й до кращого та до зміни всієї нашої натури.

(Девід А. Беднар, “Спокута й подорож земним життям”, Ліягона, квіт. 2012, с. 14.)

Роздрукувати