Семінарія
1 Петра 1–5


1 Петра 1–5

“Дорогоцінніше за золото”

Зображення
Після того як були побиті, Петро та Іван продовжують проповідувати людям у Христове ім’я.

Можливо, ви пам’ятаєте вчення про віру й старанність апостола Петра, про яке ви дізналися, коли вивчали першу половину Нового Завіту. Перше послання Петра було написано ближче до кінця життя Петра, через багато років після того, як він ходив і розмовляв з Ісусом Христом під час священнослужіння Спасителя на землі. У своєму першому посланні Петро, який був головним апостолом, зосередився на тому, як святі могли зміцнитися в тих значних випробуваннях, яких вони зазнали від рук римлян. Цей урок може допомогти вам краще зрозуміти цілі Бога, що передбачають проходження вами випробувань, і може зміцнити вашу рішучість з вірою переносити їх.

Чому ми відчуваємо труднощі в житті?

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, як усі ми матимемо досвід, який здається несправедливим. Перегляньте відео “Обурлива несправедливість”, розміщене на сайті ChurchofJesusChrist.org, з часового коду 3:19 до 4:12, або прочитайте наведене далі твердження:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Дейла Г. Ренлунда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, січень 2016 р.

Деякі види несправедливості неможливо пояснити; непояснима несправедливість — це обурливо. Несправедливість відчувається, коли людина має тіло, яке є недосконалим, травмованим чи враженим хворобою. Смертне життя за своєю суттю є несправедливим. Деякі люди народжуються в розкоші, а інші — ні. У когось є люблячі батьки, в інших їх немає. Чиєсь життя триває багато років, а в когось — лише кілька. І так далі, і так далі. Деякі люди припускаються травмуючих помилок, навіть коли намагаються чинити добро. Дехто вирішує не виправляти несправедливість, коли в змозі це зробити. На жаль, деякі люди користуються своєю Богом даною свободою волі, щоб ображати інших, хоча ніколи не мали б цього робити.

(Дейл Г. Ренлунд, “Обурлива несправедливість”, Ліягона, трав. 2021, с. 42.)

  • Як ви думаєте, чому старійшина Ренлунд використав слово “обурення”, щоб описати деякі несправедливі речі, з якими ми стикаємося в житті?

  • Хто з ваших знайомих переживає або пережив випробування, яке здається обурливо несправедливим? Як ви думаєте, чому Господь дозволяє цьому відбуватися?

У 64 році від Р. Х. велика частина міста Рима була знищена пожежею. Видатні римляни звинуватили членів Церкви в розпалюванні пожежі, що призвело до великих переслідувань християн у всій Римській імперії. Петро, ймовірно, написав своє перше послання через деякий час після цієї події, щоб зміцнити віру святих і нагадати їм про вічну нагороду за те, що вони з вірою переносили випробування. Під час навчання звертайте увагу на спонукання Святого Духа, які можуть допомогти вам зрозуміти деякі причини ваших власних випробувань і те, як ви можете покластися на Ісуса Христа, Який допоможе вам з вірою переносити їх.

Вогонь плавильника

Прочитайте 1 Петра 1:3–9 і знайдіть, чого навчав апостол Петро про благословення, які очікують тих, хто з вірою переносить свої випробування. Слово випробовування у вірші 6 стосується важких часів і скорбот.

  • Які слова чи фрази з цих віршів, на вашу думку, може бути корисно згадувати, коли ви або інші проходите випробування? Чому?

  • Як ви думаєте, чому Петро порівняв випробування віри святих із золотом, очищеним вогнем?

Нижче наведено зображення горнила. Горнило — це ємність, у якій очищуються метали, як-от золото. Коли метали очищуються, їх нагрівають і плавлять, щоб видалити домішки й поліпшити кінцевий продукт.

Зображення
Ілюстрація горнила з розплавленим металом, який заливається у форму.
  • Яким чином випробувана або перевірена віра може бути “дорогоцінніше за… золото”? (1 Петра 1:7).

Одна з істин, яку можна визначити з нещодавно вивчених вами віршів, полягає в тому, що в міру того як ми з вірою переносимо випробування, наша віра в Ісуса Христа вдосконалюється й зміцнюється. Ви можете записати цю істину у свої примірники Писань або щоденники для навчання.

  • Що означає пережити важкі випробування, які можуть зміцнити нашу віру в Ісуса Христа?

Хоча переживання негараздів може духовно очистити багатьох людей, є й інші, які озлоблюються або черствіють своїми серцями після важкого випробування (див. Алма 62:41).

  • Як ви думаєте, що може допомогти нам перетворити наші випробування на благословення, а не на переживання, які послаблюють нашу віру?

  • Чи був у вас чи вашого знайомого досвід, коли ваша віра або віра іншої людини зміцнювалася завдяки тому, що ви з вірою переносили важкі випробування?

  • Чого цей досвід навчає вас про Господа?

Подивіться відео “The Refiner’s Fire” (“Вогонь плавильника”) (5:02), доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, щоб побачити приклад людини, яка зміцнилася з допомогою Спасителя, коли вірно переносила свої випробування.

Петро дає поради святим

Основна думка, що зустрічається у всьому першому посланні Петра, полягає в тому, як учні Ісуса Христа можуть з вірою переносити страждання й переслідування. Порада Петра може дати надію, підбадьорення й силу будь-кому, хто переживає випробування смертним життям.

1. Виконайте вказане далі завдання у своєму щоденнику для навчання.

Намалюйте просте зображення горнила, схоже на те, яке ви бачили раніше на уроці. Усередині горнила перерахуйте деякі випробування й страждання, які ви пережили або переживаєте зараз.

У міру того, як ви вивчатимете слова Петра, шукайте вчення, які можуть допомогти вам у випробуваннях, перерахованих на вашому малюнку. Запишіть ці вчення зовні вашого зображення горнила.

Виберіть принаймні два з указаних далі наборів віршів для вивчення в пошуках принципів, які ви могли б додати до свого малюнка. При цьому обміркуйте таке запитання: як ці вчення можуть допомогти мені або комусь ще, хто переживає важке випробування?

  • 1 Петра 2:20–25 — приклад Ісуса Христа в перенесенні випробувань

  • 1 Петра 4:12–19 — причини радіти нашим випробуванням

  • 1 Петра 5:6–11 — отримання сили Господа, щоб витерпіти наші випробування

Додатково. Бажаєте дізнатися більше?

1 Петра 2:20. Чому Петро вчив, що ми повинні терпляче переносити наші страждання?

Старійшина Ніл А. Максвелл (1926–2004), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Останній офіційний портрет старійшини Ніла А. Максвелла, 1992 р.

Терпіння дуже тісно пов’язане з вірою в нашого Небесного Батька. Насправді, коли ми надто нетерпеливі, то пропонуємо те, що, на нашу думку, є найліпшим — кращим, ніж пропонує Бог. Або принаймні ми стверджуємо, що наш графік є кращим за Його… Таким чином, як уже зазначалося, терпіння є життєво важливою чеснотою смертного життя, щодо нашої віри, нашої свободи волі, нашого ставлення до життя, нашого смирення і наших страждань… Іншого шляху для істинного зростання просто немає.

(Neal A. Maxwell, “Patience” [Brigham Young University devotional, Nov. 27, 1979], 1, 4, speeches.byu.edu.)

Як подолати випробування, які постають переді мною?

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, серпень 2010 р.

У горнилі земних випробувань терпеливо просуваймося вперед, і Спасителева зцілююча сила принесе нам світло, розуміння, мир і надію. Моліться всім своїм серцем. Зміцнюйте свою віру в Ісуса Христа, у Його реальність, у Його благодать… Дивіться вперед. Ваші біди й печалі — дуже реальні, але вони не триватимуть вічно. Ваша темна ніч пройде, бо Син… [воскрес] зі спасінням на крилах Своїх.

(Ніл Л. Андерсен, “Поранені”, Ліягона, лист. 2018, с. 85.)

Як знайти щастя, страждаючи від випробувань?

Старійшина Джозеф Б. Віртлін (1917‒2008), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, говорив про те, як знайти щастя під час негараздів, і згадав пораду своєї матері: “Хай станеться, що станеться, і радій цьому”.

Зображення
Останній офіційний портрет старійшини Джозефа Б. Віртліна, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, 2004 р. Помер 1 грудня 2008 р.

Як можна радіти дням смутку? Ніяк, принаймні не відразу. Не думаю, що моя мама мала на увазі те, щоб придушувати розчарування або заперечувати реальність болю. Не думаю, що вона радила ховати неприємну правду під маскою удаваної радості. Але я вважаю, що те, як ми реагуємо на лихо, може бути основним фактором нашої радості й успіху в житті. Якщо ми будемо сприймати проблеми з мудрістю, навіть найгірші часи можуть стати часом найбільшого зростання, що, у свою чергу, принесе часи великої радості…

Якщо ми будемо в доброму гуморі, будемо шукати вічну перспективу, розуміти принцип відшкодування і наближатися до Небесного Батька, то зможемо витерпіти труднощі й випробування. Ми можемо сказати, як казала моя мама: “Хай станеться, що станеться, і радій цьому”.

(Джозеф Б. Віртлін, “Хай станеться, що станеться, і радій цьому”, Ліягона, лист. 2008, сс. 26–28.)

Роздрукувати