Семінарія
Опанування доктрини: Якова 2:17–18


Опанування доктрини: Якова 2:17–18

“Віра, коли діл не має, — мертва”

Зображення
двоє молодих чоловіків діляться Книгою Мормона

На попередньому уроці ви дізналися, що ми виявляємо віру в Ісуса Христа своїми праведними вчинками. Цей урок може допомогти вам запам’ятати посилання на доктринальний уривок для опанування та ключову фразу з Писань для Якова 2:17–18, пояснити вчення та застосувати принципи набуття духовного знання в реальних життєвих ситуаціях.

Запам’ятайте й поясніть

Напишіть Якова 2:17–18: Віра, коли діл не має, — мертва на аркуші паперу з невеликим пробілом між кожним словом. Промовте посилання та ключову фразу з Писань. Потім виріжте кожне слово й цифру, змішайте їх і розкладіть знову по порядку. Повторіть вірші з Писань й посилання ще раз. Повторюйте цей процес, доки не зможете вимовити посилання на Писання й ключову фразу з Писань по пам’яті без допомоги будь-яких аркушів паперу.

Читаючи Якова 2:17–18, згадайте з попереднього уроку принцип, згідно з яким істинна віра в Ісуса Христа вимагає праведних справ.

  • Як ви могли б пояснити цю істину так, щоб спонукати когось іншого діяти відповідно до його або її віри?

Застосування на практиці

1. У своєму щоденнику для навчання виконайте запропоновані далі завдання.

Розгляньте зазначені далі три принципи набуття духовного знання. Потім для кожного принципу напишіть одне речення, яке підсумовує його значення, вашими власними словами. Якщо необхідно, перегляньте абзаци 5–12 розділу “Набуття духовного знання” в посібнику Опанування доктрини. Базовий документ (2022).

  1. Діяти з вірою.

  2. Розглядати поняття і запитання з погляду на вічну перспективу

  3. Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел.

Діяти відповідно до наших вірувань може бути непросто. Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Те, що ми знаємо, не завжди відображається в тому, що ми робимо” (“Бути більш старанними і турботливими вдома”, Ліягона, лист. 2009,с. 17). Читаючи наведені далі навчальні ситуації, подумайте про причини, через які ми не завжди можемо діяти відповідно до відомих нам євангельських принципів.

  • Молода жінка хоче читати Писання щодня. Іноді вона втрачає мотивацію, коли не розуміє або не знаходить сенсу в тому, що читає.

  • Молода жінка в дитинстві чесно платила десятину. Тепер, коли вона стала старшою і має постійну роботу, очікувана від неї сума десятини більша, ніж вона коли-небудь давала, і платити її важче.

  • Молодий чоловік роками дізнавався про Ісуса Христа і Його Спокуту. Він вірить, що Ісус постраждав за гріхи людства й що його гріхи можуть бути прощені. У минулому він мав значний досвід покаяння. Однак він виявляє, що вже давно не думає про покаяння.

2. Виконайте вказане далі завдання у своєму щоденнику для навчання.

Виберіть одну з описаних вище ситуацій або подумайте про інший євангельський принцип, у який вірите, але вам важко за ним діяти. Напишіть як ви або людина в обраній вами ситуації могли б використовувати три принципи набуття духовного знання для вирішення цієї ситуації.

Якщо вам потрібна допомога в застосуванні цих принципів до обраної вами ситуації, подумайте про те, щоб відповісти на деякі або всі вказані далі запитання.

Принцип 1. Діяти з вірою

  • За яким євангельським принципом ви діяли з вірою в минулому?

  • Що ви дізналися про Ісуса Христа з цього досвіду, що може допомогти вам у цій ситуації?

Принцип 2. Розглядати поняття й запитання з огляду на вічну перспективу

  • Як, на вашу думку, Небесний Батько бачить цю ситуацію? Яким чином Він міг би допомогти?

  • Як дії, засновані на цьому принципі, можуть привести до благословень зараз і вічно?

Принцип 3. Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел

  • Як можуть істини з Якова 2:17–18 допомогти в цій ситуації? Які інші Писання або виступи на генеральній конференції могли б допомогти вам краще зрозуміти й відчути мотивацію жити за цим принципом? (Наприклад, див. Алма 32:27–28.)

  • Часто корисно обговорювати ці запитання з другом, якому довіряєте, членом сім’ї або церковним провідником. З ким Господь може хотіти, щоб ви обговорили цю ситуацію?

Знайдіть хвилинку, щоб обміркувати те, що ви дізналися з цього уроку. Якщо ви визначили євангельську істину, відповідно до якої вам особисто важко діяти, чесно оцініть, чи плануєте ви діяти відповідно до неї зараз. Якщо ви не плануєте діяти зараз, подумайте про перешкоди, які стоять на вашому шляху, і про те, як Господь може вам допомогти.

Роздрукувати