Семінарія
Опанування доктрини: Матвій 22:36–39


Опанування доктрини: Матвій 22:36–39

Дві великі заповіді

Зображення
Jesus is shown with a group of people speaking to a scribe about the two great commandments. Outtakes: include close ups of people in the crowd. (Scene filmed at ext. the temple court of the Women)

У Матвій 22:36–39, Спаситель навчає двом великим заповідям. Цей урок допоможе вам потренуватися в застосуванні як учення, викладеного в цьому уривку, так і принципу набуття духовного знання, та зрозуміти, як виконувати обидві заповіді: любити Бога та любити ближнього.

Запам’ятайте і поясніть

Попрактикуйтесь у запам’ятовуванні ключової фрази “Люби Господа Бога свого. … Люби свого ближнього” для посилання Матвій 22:36–39 .

Намалюйте серце та запишіть під ним цифру 1 та 2. Поруч з цифрою 1 запишіть “Люби Господа Бога свого”; а поруч з цифрою 2 напишіть “Люби свого ближнього”. Вкажіть на серце та промовте посилання. Потім вкажіть на кожен номер. Роблячи це, промовляйте частину ключової фрази, яка асоціюється з номером. Повторіть цей процес кілька разів.

Прочитайте Матвій 22:36–39 та пригадайте своє попереднє вивчення цих віршів.

1. Запишіть свої відповіді на наступні запитання у щоденнику для навчання:

  • Як саме ми можемо любити Бога усім своїм серцем? Як ми можемо любити ближніх, як себе?

  • Чому, на вашу думку, ці дві заповіді були дані в такому порядку?

Практичне застосування

Якщо необхідно, перегляньте абзаци 5–12 розділу “Набуття духовного знання” в посібнику Опанування доктрини. Базовий документ (2022).У деяких ситуаціях нам буває складно зрозуміти, як виконувати Божі заповіді та проявляти любов до тих, хто цього не робить.

Старійшина Лінн Г. Роббінс, сімдесятник, навчав:

Зображення
Former Official Portrait of Elder Lynn G. Robbins. Photographed March 2017. Replaced October 2019 (with Telescope ID: 2298123)

Коли ми намагаємося догодити іншим перш, ніж догодити Богові—це перекручування першої і другої великих заповідей (див. Матвій 22:37–39). Це означає забути, в якому напрямку ми дивимося. І все ж, усі ми помиляємося через страх перед людьми. …

Рішення, які зміцнюють характер, ми приймаємо тоді, коли пам’ятаємо про правильний порядок першої та другої великих заповідей. …

Спаситель, наш величний Взірець, завжди дивився в напрямку Свого Батька. Він любив Його і служив Своїм ближнім, але казав: “Від людей не приймаю Я слави” ( Іван 5:41).

(Лінн Г. Роббінс, “В якому напрямку ви дивитеся?”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, сс. 9, 11)

Поміркуйте над цими запитаннями, перш ніж виконувати наступне завдання.

  • Чи ви коли-небудь боялися з любов’ю виправити друга чи дати йому пораду, бо не хотіли його образити?

  • Чи ви коли-небудь відчували, що доводиться обирати між тим, чого від вас очікують інші та тим, чого очікує від вас Господь?

2. У своєму щоденнику для навчання зробіть наступне:

Опишіть ситуацію, в якій комусь важко любити Бога та виконувати Його заповіді, а також виявляти любов до інших. (Примітка: не моделюйте ситуацію, в учасниках якої можна розпізнати конкретних осіб або однокласників).

Розглядати поняття і питання з точки зору вічної перспективи

Відповідаючи на наведені далі запитання, думайте про людину, яка є учасником навчальної ситуації.

  • Які припущення можуть підштовхнути людину вибрати догоджати іншим, а не Богу?

  • Як розуміння плану спасіння Небесного Батька та інших вчень євангелії може допомогти позбутися цих хибних припущень?

  • Які істини про Небесного Батька та Ісуса Христа можуть допомогти цій людині бачити інших з Їхньої точки зору?

Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел

  • Як істини у Матвій 22:36–39 можуть допомогти направити цю людину?

Прочитайте наведені далі висловлювання пророків останніх днів, щоб зрозуміти, які ідеї можуть допомогти людині у вашій навчальній ситуації.Президент Рассел М. Нельсон навчав:

Зображення
Former Official Portrait of Elder Lynn G. Robbins. Photographed March 2017. Replaced October 2019 (with Telescope ID: 2298123)

Іноді нас критикують як провідників Церкви за те, що ми твердо дотримуємося законів Бога, захищаючи вчення Спасителя і протидіючи соціальному тиску сьогодення. …

Але чи не було б більшою байдужістю з нашого боку, якби ми не казали істини—не навчали того, що Бог відкрив?

(Рассел М. Нельсон, “The Love and Laws of God” [духовний вечір Університету Бригама Янга, 17 вересня, 2019], 3, speeches.byu.edu)

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, сказав:

Зображення
Former Official Portrait of Elder Lynn G. Robbins. Photographed March 2017. Replaced October 2019 (with Telescope ID: 2298123)

Ми повинні намагатися виконувати обидві великі заповіді. Для цього ми ходимо тонкою лінією між законом і любов’ю—виконуючи заповіді і йдучи шляхом завіту, виявляючи любов до наших ближніх. Цей шлях завіту вимагає від нас прагнення божественного натхнення щодо того, що підтримувати, а чому протистояти, та як любити і слухати з повагою та навчати в цьому процесі.

(Даллін Х. Оукс, “{1}Дві великі заповіді”, Ensign або Ліягона, лист. 2019, с. 75)

  • Як знання істин, викладених у цих висловлюваннях, може допомогти людині у вашій навчальній ситуації?

Діяти з вірою

  • Що людина з вашої навчальної ситуації могла б зробити, щоб отримати допомогу Небесного Батька, яка б підказала їй, як діяти?

  • Як вона могла б діяти так, щоб виконувати обидві великі заповіді?

3. Використовуючи навчальну ситуацію, яку ви створили, напишіть відповідь, яка відповідає на те, як ця людина може виявити любов і до Бога, і до ближнього свого.

Перевірка опанування доктрини

Роздрукувати