Семінарія
Матвій 23


Матвій 23

Спаситель засуджує лицемірство

Зображення
Jesus talking to Pharisees in Jerusalem. Movie still from The Life of Jesus Christ Bible Videos.

Протягом останнього тижня Свого земного служіння Спаситель засудив лицемірство книжників та фарисеїв. Цей урок може допомогти вам уникнути лицемірства та бути смиренним послідовником Ісуса Христа.

Що таке лицемірство?

Зображення
Photo of three cups. One that is dirty on the inside, one that is dirty on the outside, and one that is clean

Уявіть, що є три чашки, і ви маєте вирішити, з якої із них пити. Перша чашка брудна ззовні, друга—всередині, а третя чашка чиста.

  • Яким чином брудні чашки можуть символізувати лицемірство?

Слово лицемір являє собою переклад грецького слова “актор” та стосується того, хто прикидається, перебільшує або оманливо непослідовний у своїх діях. Воно “загалом вказує на людину, яка прикидається, що вона віруюча, тоді як це не відповідає дійсності” (Bible Dictionary, “ Hypocrite ”). Воно також може стосуватися людини, яка прикидається, що не є віруючою, хоча насправді це не так.

Вивчаючи Матвій 23 , звертайте увагу на істини, які допоможуть вам уникнути лицемірства та стати більш схожими на Ісуса Христа.

У заключному публічному посланні під час останнього тижня Свого земного служіння, Він засудив лицемірство книжників та фарисеїв. Він вказав на те, що книжники та фарисеї “[усілися] на сидінні Мойсеєвім” ( Матвій 23:2), це означає, що вони зайняли позицію, що надає владу навчати доктрині, тлумачити закони й стежити за їх виконанням. Вони вважали себе більш достойними, аніж будь-хто інший у синагозі.

Прочитайте Матвій 23:3–7 та дізнайтесь, що Спаситель сказав про те, як книжники та фарисеї виявляли лицемірство. Перш ніж ви почнете читати, може бути корисним дізнатися, що “філактерії” ( вірш 5) являли собою невеличкі шкіряні коробочки, які юдеї прив’язували до чола та лівої руки. Усередині філактерій знаходилися невеликі згортки літопису, де містилися окремі вірші зі Старого Завіту. Юдеї носили філактерії, щоб вони допомагали їм пам’ятати про необхідність слідувати Божим заповідям.

Зображення
Combined image of two men wearing phylacteries and an image of the wailing wall in Jerusalem
Зображення
Combined image of two men wearing phylacteries and an image of the wailing wall in Jerusalem
  • Відповідно до вірша 5 , навіщо книжники та фарисеї збільшували свої філактерії та “китиці”?

Господь не засуджував тих, хто носив філактерії, Він засуджував тих, хто використовував їх лицемірно або ж збільшував їх, аби інші люди помічали їх або допомагали їм виглядати важливішими.

1. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

  • У чому криються небезпеки зовнішніх дій поклоніння Богу з метою стати помітнішими для інших?

  • Як ви думаєте, чому Бог бажає, аби ви поклонялися Йому зі щирим та праведним наміром?

Спаситель не лише попередив людей не наслідувати поведінку книжників та фарисеїв, але й звернувся безпосередньо до самих книжників та фарисеїв. Він проголосив, яке горе зійде на них через їхнє лицемірство (див. Матвій 23:13–33).

Прочитайте Матвій 23:23–28 та дізнайтеся, що Спаситель сказав книжникам та фарисеям.

2. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

  • Як ці вірші допомагають вам краще зрозуміти лицемірство?

  • Що б ви сказали людині, яка хвилюється, що лицемірить, коли робить помилки, стараючись жити за євангелією?

Як ми можемо уникнути лицемірства та побороти його

На відміну від книжників та фарисеїв, Спаситель ніколи не діяв лицемірно. Він навчав людей не вважати себе кращими за інших, адже всі вони Божі діти, рівні в Його очах. Він засвідчив, що Небесний Батько є нашим Творцем і що Він, Христос, був посланий Батьком і є нашим істинним Учителем, який дарує життя (див. Переклад Джозефа Сміта, Матвій 23:6 ; Матвій 23:8–10).

Прочитайте Матвій 23:11–12 та дізнайтесь, які вчення можуть допомогти нам побороти лицемірство та уникнути його.

  • Як ви думаєте, якого принципу Ісус Христос навчає нас у цих віршах?

Спаситель учить нас, що Господь піднесе нас, якщо ми будемо смиренними та служитимемо іншим. Він допоможе нам стати більш схожими на Нього і через послух Його заповідям та істинне покаяння Бог дарує нам піднесення у целестіальне царство.

3. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

  • Як Ісус Христос показує приклад смирення, служіння іншим та уникнення лицемірства?

  • Як смирення та служіння іншим може допомогти вам уникнути лицемірства та стати більш схожим на Спасителя?

Прочитайте наведені далі твердження та поміркуйте над ними. Визначте одне чи два твердження, які стосуються вас найбільше.

  • Я прикидаюся тим, ким я не є.

  • Я роблю добро, аби інші могли мене помітити.

  • Я часто вважаю себе кращим/ою за інших.

  • Хоча я й припускаюся помилок, я щиро намагаюся жити за євангелією.

  • Я стараюся служити іншим та робити добро, не прагнучи визнання.

  • Я стараюся бути смиренним/ою та не вважаю себе кращим/ою за інших.

Шукайте скерування від Святого Духа, визначаючи ті напрями, в яких ви можете стати краще. Пам’ятайте, що Небесний Батько та Ісус Христос люблять вас та помічають всі щирі зусилля, направлені на те, аби жити за євангелією. Якщо ви попросите Небесного Батька про допомогу, Він допоможе вам побороти будь-які слабкості та лицемірство.

Додатково: бажаєте дізнатися більше?

Як Спаситель дивився на лицемірних книжників та фарисеїв?

У своїй промові “Голос попередження”, старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав про те, як Ісус засуджував лицемірство книжників та фарисеїв (Ensign або Ліягона, трав. 2017, сс. 108–111).

Чи лицемірю я, коли роблю помилки, стараючисьжити за євангелією?

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Official Portrait of Elder Jeffrey R. Holland. Photographed January 2018.

Брати і сестри, кожен з нас прагне жити так, як жив Христос, кращим чином, ніж у нас часто виходить у житті. Якщо ми чесно визнаємо це і намагаємося вдосконалюватися, тоді ми не лицеміри, а люди.

(Джеффрі Р. Холланд, “Отож, будьте досконалі—зрештою”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, с. 42)

Роздрукувати