Семінарія
Ефесянам 5:21–33; 6:1–4


Ефесянам 5:21–33; 6:1–4

Стосунки, подібні до Христових

Зображення
Сім’я проводить час разом на майданчику перед Оклендським храмом.

Сімейні стосунки є одними з найкращих, які у нас можуть бути в смертному житті. Стосунки з батьками, братами, сестрами та подружжям можуть приносити велику радість, але також можуть стати випробуванням. Павло навчав, що ми можемо дивитися на Ісуса Христа як на приклад, наслідуючи який ми матимемо здорові і щасливі стосунки з членами сім’ї. Цей урок може допомогти вам наслідувати приклад Спасителя, щоб покращити свої стосунки з іншими.

Ваша сім’я

Запишіть імена ваших близьких родичів і щось одне, що вам подобається в кожному з них.

Обдумайте таке твердження щодо членів сім’ї: “Я ставлюся до цього члена сім’ї так, як, на мою думку, Спаситель хотів би, щоб я ставився/лася до нього/неї”. Потім оцініть, як ви ставитеся до кожного члена сім’ї, використовуючи наведену далі шкалу.

Зображення
Новий Завіт. Посібник для вчителя семінарії (2023)

Під час сьогоднішнього навчання подумайте про свої стосунки з членами вашої сім’ї та про те, як ви можете наслідувати приклад Спасителя, люблячи їх і допомагаючи їм.

Павло дав пораду щодо сімейних стосунків

Важливо звернути увагу на те, що слова Павла в Eфесянам 5:22–24 були написані в контексті соціальних порядків його часу. Пророки та апостоли в наш час навчають, що чоловіки не є кращими за жінок і що подружжя мають співпрацювати, як “рівноправні партнери” (“Сім’я: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org). Хоча звичаї за часів Павла були іншими, ви все ще можете знайти доречну пораду в його вченнях. Одна з істин, на якій наголошував Павло: ми можемо наслідувати приклад Спасителя в тому, як ми ставимося до членів нашої сім’ї.

Прочитайте Ефесянам 5:21–27; 6:1–4 і знайдіть докази цієї істини. Під час вивчення може бути корисно знати, що “корячися один одному” (Ефесянам 5:21) означає бажання працювати разом, любити одне одного та піклуватися одне про одного, а “ Христовий страх” (Ефесянам 5:21) означає любов і повагу до Бога.

1. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на два з наведених далі запитань:

  • Як Спаситель виявив Свою любов до Церкви й віддав Себе за неї?

  • Які почуття до Христа викликає у вас знання про те, що Він віддав Себе за Церкву?

  • Як чоловік має ставитися до своєї дружини, якщо він наслідує приклад того, як Спаситель ставиться до Своєї Церкви?

  • Яка з даних Павлом порад може однаково стосуватися як чоловіків, так і дружин? Інших членів сім’ї?

  • Що ви можете зробити зараз, щоб підготуватися до того, щоб одного дня ставитися до свого подружжя так, як би це робив Спаситель?

  • Як те, що ви слухаєтеся і шануєте своїх батьків, може допомогти вам стати більш схожими на Ісуса Христа?

Подивіться на наведені далі зображення і знайдіть відповідну для них історію з Писань: Лука 2:51–52, Іван 2:1–11 і Лука 22:39–42. Подумайте про те, як Спаситель був прикладом любові, послуху та шанування Своїх земних і Небесних Батьків.

Зображення
Ісус сказав Своїй матері, Марії: “Хіба ви не знали, що повинно Мені бути в тому, що належить Моєму Отцеві?”
Зображення
Ісус говорить з Марією на весільному бенкеті.
Зображення
Христос на колінах у Гефсиманії. У кадрах з відео показано Спасителя зі спини, Який стоїть навколішки у високій траві; крупним планом показано Його обличчя, на якому вираз страху; Він вдалині, з кров’ю на обличчі й руках біля річки; ангел втішає Його; портрет у профіль а також сяючий ангел наближається до Христа, що припав до землі.
  • Як Спаситель виявляв любов, послух і шану до Своїх батьків? Як, на вашу думку, Його дії вплинули на Його стосунки з батьками?

  • Як ви шануєте своїх батьків і слухаєтесь їх?

  • Як наслідування прикладу Спасителя благословило вас і допомогло вам зміцнити сімейні стосунки, або як, на вашу думку, воно могло б це зробити?

Практикуйтесь у тому, щоб бути схожими на Спасителя

2. У своєму щоденнику для навчання виконайте таке завдання.

Опишіть типову ситуацію стосунків підлітка з іншим членом сім’ї, коли може бути важко ставитися до іншого члена сім’ї так, як це робив би Спаситель. Після того, як ви придумали ситуацію, напишіть, як, на вашу думку, міг би відреагувати Спаситель і чому. Згадайте, що Спаситель відчував до інших людей і як поводився з ними.

Приклади можуть містити:

  • Батьки несхвально ставляться до того, як дитина проводить вільний час.

  • Брат/сестра, не запитуючи, бере щось у брата/сестри й обманює, що не брав/ла.

Наслідуйте приклад Спасителя

Подумайте про свої стосунки з членами вашої сім’ї. Згадайте моменти, коли ви наслідували приклад Спасителя і ставилися до інших так, як це робив би Христос. Крім того, дозвольте Святому Духу допомогти вам дізнатися, що ви можете робити, щоб наслідувати приклад любові Спасителя до інших.

Запишіть, що, на вашу думку, ви могли б робити, щоб наслідувати Спасителя у ваших сімейних стосунках. Можна поділитися тим, що ви написали, зі своїм учителем чи батьками, щоб вони допомогли вам виконати те, що ви відчули спонукання зробити.

Додатково. Бажаєте дізнатися більше?

Ефесянам 5:22–24. Що ми повинні зрозуміти стосовно вчень Павла в цих віршах?

Павло навчав, що всі члени Церкви повинні коритися одне одному, або іншими словами, ставити інших поперед себе (див. Ефесянам 5:21). Потім він пояснював, як принцип самоопанування застосовується в сімейних та побутових стосунках. Вірші 22–24 легко можна неправильно зрозуміти й неправильно застосовувати в наші дні. Пророки останніх днів чітко навчали, що чоловіки й дружини, матері й батьки повинні виконувати свої священні обов’язки як “рівноправні партнери” (“Сім’я: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org). Якщо подружжя справді об’єднані, то будь-яка жертва, принесена заради когось із подружжя, неминуче приносить благословення тому, хто її приніс; отже, “хто любить дружину свою, той любить самого себе” (Ефесянам 5:28).

Як чоловік чи дружина можуть поводитися зі своїм подружжям, як це робив би Спаситель?

Президент Гордон Б. Хінклі (1910–2008) сказав:

Зображення
Портрет Президента Гордона Б. Хінклі напівзросту. Президент Хінклі спирається руками на спинку крісла. Це офіційний церковний портрет Президента Хінклі від 1995 року. Це був останній офіційний портрет Президента Хінклі. Президент Хінклі помер 27 січня 2008 року.

Щастя в шлюбі — це не стільки романтика, скільки постійне піклування про комфорт і благополуччя свого подружжя. Будь-який чоловік, який зробить комфорт своєї дружини своєю найважливішою турботою, залишиться закоханим у неї протягом усього їхнього життя та всієї вічності, яка попереду. (Анкорідж, штат Аляска, регіональна конференція, 18 червня 1995 р.)

(“Speaking Today: Excerpts from Recent Addresses of President Gordon B. Hinckley”, Ensign, Apr. 1996, 72.)

Старійшина Л. Уітні Клейтон, з кворуму сімдесятників сказав:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Л. Уітні Клейтона. Фотографію було зроблено у березні 2017 року.

Я помітив, що у щасливих шлюбах і чоловік, і дружина вважають свої стосунки дорогоцінною перлиною, скарбом, який не має ціни. Вони обоє залишили своїх батьків і матерів та вирішили побудувати шлюб, який буде щасливим у вічності. Вони розуміють, що йдуть шляхом, висвяченим небесами. Вони знають, що жодні інші стосунки не принесуть такої радості, не зроблять так багато добра й не сприятимуть особистому вдосконаленню з такою силою. Дивіться і навчайтеся: найкращі партнери у шлюбі вважають свій шлюб безцінним

(Л. Уітні Клейтон, “Шлюб: дивіться і навчайтеся”, Ліягона, трав. 2013, с. 83).

Що я можу зробити, щоб зміцнити стосунки в моїй сім’ї?

“Шануйте ваших батьків, виявляючи до них любов і повагу. Слухайтеся їх, коли вони скеровують вас у праведності. З готовністю допомагайте в домашніх справах. Беріть участь у корисних сімейних заходах і традиціях. Разом зі своєю сім’єю моліться, вивчайте Писання і беріть участь у домашніх сімейних вечорах. Дотримання цих заповідей зміцнює і об’єднує сім’ї” (Заради зміцнення молоді [буклет, 2011], сс. 14–15).

Ви можете прочитати статтю, яка пропонує способи побудови та зміцнення стосунків: “Принципи служіння: Як розвивати осмислені стосунки”, Ліягона, серп. 2018, сс. 6–9.

Можна переглянути одне чи більше з наведених далі відео, доступних на ChurchofJesusChrist.org, в яких показані приклади людей, які намагаються наслідувати приклад Спасителя у своєму ставленні до інших людей.

У відео “Ви — Мої руки” (часовий код 10:26–12:39) президент Дітер Ф. Ухтдорф, на той час член Першого Президентства, говорить про те, як ми можемо бути руками Спасителя.

У відео “Любов до кінця” (4:16) чоловік і дружина люблять одне одного і служать одне одному, навіть незважаючи на виснажливі фізичні труднощі, які їм доводиться долати.

У відео “Дім і сім’я — через малі справи” (3:33) єпископ дає завдання трьом підліткам дізнатися, що робить їхній дім святим місцем.

У відео “Матері і дочки” (5:06) молоді жінки з провінції Альберта, Канада, розповідають, чому їхні матері є для них таким чудовим прикладом.

У відео “Батьки та сини” (6:02) молодий чоловік розповідає, як він працював над тим, щоб покращити свої стосунки зі своїм батьком.

Роздрукувати