Семінарія
Лука 5:1–11


Лука 5:1–11

Слідування за Господом і досягнення наших божественних цілей

Зображення
Christ standing on a seashore. He is beckoning to two men who stand near Him. The two men are holding a fishing net over a small fire. Fishing boats and fishermen are visible in the background. The painting depicts Christ calling some of His Apostles or disciples.

Коли Симон Петро, Андрій, Яків та Іван дивовижним чином зловили “безліч риби” після запрошення Спасителя “закин[ути] на полов свій невід” (Лука 5:4, 6), вони побачили, чого можуть досягнути з допомогою Спасителя. Потім ці рибалки вирішили залишити все, щоб слідувати за Ісусом Христом. Цей урок має допомогти вам відчути бажання слідувати за Ісусом Христом і досягнути з Його допомогою значно більшого, ніж ви коли-небудь змогли б досягнути без Нього.

Досягнення більш значущої мети

Виділіть хвилину, щоб пригадати людей, які чинили великі справи завдяки тому, що Бог допоміг їм зрозуміти їхню мету.

1.

  • Чому для когось може бути важливо розуміти свою найважливішу мету?

  • Яку різницю ви помітили у житті тих, хто розуміє мету, Бога щодо них, і тих, хто її не розуміє?

Цей урок буде зосереджено на тому, як Ісус Христос допоміг Симону Петру (відомого також як Петро) зрозуміти, що Він має більш значущу мету для нього. Вивчаючи, шукайте доказів наступного принципу: коли ми робимо вибір іти за Ісусом Христом, Він може допомогти нам зрозуміти та досягти більш значущої мети у нашому житті.

Ісус Христос покликає Симона Петра слідувати за Ним

Після того, як Спаситель здійснив кілька чудес у Юдеї, зокрема зцілення тещі Симона Петра (див. Лука 4:38–39), Він пішов до берегів Генісаретського озера (інша назва Галілейського моря). Він увійшов до рибацького човна Симона Петра, сів та навчав численну групу людей на березі (див. Лука 5:1–3). Коли Ісус закінчив навчати, Він запросив Симона Петра йти за Ним.

Прочитайте Лука 5:4–11 . Читаючи, намагайтесь уявити, що ви—досвідчений рибалка Симон Петро. Можливо, корисно буде знати, що слово полов означає вилов риби (див. вірш 4 ).

  • Які деталі, на вашу думку, є важливими у цій розповіді? Чому?

  • Про що, на вашу думку, міг думати Петро й що міг відчувати?

Знайдіть час, щоб відшукати в цій розповіді докази того, як Ісус Христос допоміг Петру зрозуміти, що Господь має важливішу мету для нього.

  • Що Петро міг дізнатися про себе під час зустрічі зі Спасителем?

  • Чому, на вашу думку, Господь хоче розширити наше бачення того, ким ми є та що можемо робити?

Застосування до себе досвіду Симона Петра

Ми можемо почерпнути значно більше з цієї розповіді, порівнявши досвід Симона Петра зі своїм власним. Нефій згадує про навички вивчення Писань у Книзі Мормона, коли говорить, що “застосовував усі писання до [себе]” ( 1 Нефій 19:23). Застосування Писань до наших власних ситуацій може допомогти “більше переконати [нас] вірити в Господа, Викупителя [нашого]”, і це “буде нам на користь і в науку” ( 1 Нефій 19:23).Виділіть хвилинку для порівняння власного досвіду з досвідом Петра, зробивши наступне:Поділіть сторінку у щоденнику для навчання навпіл так, щоб на одній половині ви могли перерахувати подробиці досвіду Петра, а на іншій—розглянути свою власну ситуацію. При потребі, зверніться до Писань та будь-яких доступних вам засобів (наприклад, Путівник по Писаннях, “ Петро ”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org), які зможуть допомогти вам знайти відповіді на наступні запитання.

Застосування досвіду Петра в нашому власному житті

Як міг Петро описати себе до зустрічі з Ісусом?

Як я описую себе?

Петро був готовий іти за Ісусом Христом та покинути рибальство (див. Лука 5:11). Як, на вашу думку, відрізнялося б життя Петра, якби він не вирішив слідувати за Спасителем?

Від чого мені, можливо, доведеться відмовитися, щоб слідувати за Ісусом Христом?

Як вплине на моє життя вибір не слідувати за Ісусом Христом?

Яким чином Петро досяг більш значущих цілей, запланованих Господом для нього у його житті?

Подумайте про Писання, план спасіння, благословення священства та, якщо доречно, ваше патріарше благословення.

Що я знаю про більш значущі цілі, які Господь запланував для мене?

Які у мене є запитання стосовно моєї мети?

2. Дайте відповіді на три з наведених далі питань у своєму щоденнику для навчання:

  • Як застосування Писань до себе допомогло вам більше дізнатися про Ісуса Христа або сильніше вірити у Нього?

  • Які ви знайшли докази того, що ми можемо досягнути більш значущої цілі у своєму житті, якщо вирішимо слідувати за Ісусом Христом?

  • Чи бачили ви, як на когось позитивно вплинуло розуміння власної мети?

  • Якими будуть ваші кроки завдяки тому, що ви сьогодні відчули або дізналися?

Додатково: бажаєте дізнатися більше?

Лука 5:8.

Чому Петро називав себе “грішн[ою] людин[ою]”?

Коли Петро вперше зустрів Спасителя та побачив Його дивовижну силу, то зрозумів, що він—“грішна людина”, яка дуже потребує викупительної сили Спасителя ( Лука 5:8). Слова Петра показують, що наближаючись до Бога ми усвідомлюємо свою гріховність і недостойність, та бажаємо отримати Його допомогу, щоб стати більш схожими на Нього.

(New Testament Student Manual [2018], ChurchofJesusChrist.org)

Що Господь може зробити для нас, коли ми слідуємо за Ним?

Президент Езра Тефт Бенсон (1899–1994) навчав:

Зображення
Photograph of President Ezra Taft Benson. He is seated in a leather chair in front of a fireplace. His hands are clasped in front of him and he is wearing a large turquoise ring on one finger. Official portrait. 1986

[Ті люди], які спрямовують своє життя до Бога, виявлять, що Він може зробити набагато більше в їхньому житті, ніж здатні вони самі. Він поглиблюватиме їхню радість, розширюватиме їхнє бачення, стимулюватиме їхній розум, зміцнюватиме їхні м’язи, підніматиме їхній дух, збільшуватиме їхні благословення, примножуватиме їхні можливості, втішатиме їхню душу, даватиме їм друзів та огортатиме їх спокоєм. Той, хто загубить своє життя у служінні Богу, знайде життя вічне.

(Ezra Taft Benson, “Jesus Christ—Gifts and Expectations”, Ensign, Dec. 1988, 4)

Роздрукувати