2019
Євангелія: лайфхак для вічного життя
Січень 2019


Євангелія: лайфхак для вічного життя

Лорі Фуллер є редактором журналу Друг. Вона любить знаходити нові музичні групи, слухати по радіо новини і готувати національні страви різних країн. Іноді вона пише статті.

Чи замислювалися ви над тим, наскільки дотримання заповідей спрощує життя?

Зображення
life icons

Минулого місяця ми з кількома друзями говорили про те, як пройшов тиждень кожного з нас. Один друг розповів, що взяв на себе відповідальність допомагати своїй мамі долати алкоголізм. Він був ненабагато молодший за мене, і це здавалося найважчим завданням на світі.

Пізніше ввечері розмова торкнулася того, як дорого коштує паління і як одна наша знайома викурювала по пачці цигарок за день. (Підрахуйте, це досить багато!) Вона намагалася кинути це і переживала синдром відвикання. Але її син був дуже щасливий через те, що вона кидала цю звичку. Його тато помер через передозування наркотиками, і, завдяки цьому, в його очах вживання будь-яких наркотиків виглядало набагато страшнішим.

Зрештою, наша розмова зупинилася на каві—скільки людей вживали її щоранку (ввечері й іноді вночі) і як їм було важко без латте тепер, коли їм не вистачало на це коштів щодня.

Коли я їхала додому й обмірковувала всі ці розмови, то подумала: “Слово мудрості—це, по суті, найбільший у світі лайфхак”. (Якщо ви не знаєте, “лайфхак”—це спосіб покращити ваше життя, жити ефективніше, і т. і. Як хтось пояснив це он-лайн—лайфхак—це те, що колись називалося “хороша ідея”). Це наче Бог каже: “Ось хороший спосіб зекономити кошти, допомогти вам залишатися здоровими, захистити ваших дітей й уникнути дійсно важких емоційних тягарів, включаючи ваші власні залежності й залежності інших”. Це наче Бог передбачав усі ті проблеми, які нам треба буде розв’язати, і надав нам можливість уникнути половини з них. …

Стосовно будь-яких заповідей Бога у нас є вибір—дотримуватися їх чи ігнорувати. Але коли я подивилася на Слово мудрості як на набір настанов від Бога, які запобігають багатьом випробуванням і захищають нас від них, то подумала: “А що як так працюють усі заповіді Бога?” Що як люблячий Небесний Батько, Який отримав досвід цього життя і його випробувань, надав скерування, аби допомогти нам жити у цьому світі з якомога меншим болем? І що як Він дав це нам, оскільки любить нас і хоче захистити?

Ви бажаєте бути задоволеними тим, що маєте, бути щасливими і вдячними? “Не жадай дому ближнього свого” (Вихід 20:17).

Бажаєте уникнути почуття провини, ув’язнення, збитків та судових зборів? Бажаєте зберегти довіру, повагу людей і свою роботу? “Не кради” (Вихід 20:15).

Бажаєте залишатися близько до Бога, щоб Він міг наставляти і скеровувати вас і допомагати нести ваші тягарі? “Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою” (Матвій 22:37).

Список можна продовжувати і продовжувати. Кожна заповідь може захистити нас від сердечного болю, полегшити наші життя, захистити нас від проблем чи допомогти знайти мир. І все це має таку маленьку особисту ціну чи незручність. (І не містить прихованих витрат!).

Я точно не хочу звести заповіді Бога до рівня простих настанов чи корисних лайфхаків. Вони набагато більші за це. Але вони дійсно настільки прості. Небесний Батько може захистити нас від усього. Але, як люблячий батько, Він хотів би підготувати нас і захистити від наслідків нашого вибору—скеровуючи нас до кращого вибору.

Звичайно ж, ми можемо виконувати заповіді, і, попри це, з нами може статися щось погане. Тоді навіщо старатися?

Тому, що ми ніколи не дізнаємося, від чого нас захистили завдяки нашій слухняності. Тому що це допомагає звільнити нас від шкоди, яку ми могли завдати самі собі. Тому що слухняність допомагає нам залишатися близько до Бога. Тому що вона спонукає нас каятися, якщо ми робимо неправильний вибір. Тому що ми довіряємо Богу, бо Він знає, як благословляти і захищати нас.

Цей список можна продовжувати і продовжувати. Він набагато довший, ніж список причин не виконувати заповіді.

Як би там не було, Бог дозволяє мені вибирати, наскільки слухняною я хочу бути. Я можу вибирати, наскільки відкритися Його благословенням для мене. То чому ж слід виконувати заповіді? Тому що я хочу, щоб моє життя було всебічно відкрите для допомоги, яку Бог намагається надати.

Роздрукувати