2022 р.
Віддати перевагу вірі, а не сумнівам
Квітень 2022


Дорослій молоді

Віддати перевагу вірі, а не сумнівам

Коли у нас з’являються питання, на які немає відповіді, ми можемо обирати віру.

Зображення
молода жінка читає Писання на вулиці

Фотографія Джудіт Енн Бек

Кілька років тому я вперше в житті стала на коліна помолитися. Раніше того ж дня у мене відбулася моя перша зустріч з місіонерами. Вони поділилися посланням Відновлення євангелії Ісуса Христа й вручили мені Книгу Мормона.

Під час цієї першої можливості поставити Небесному Батькові будь-яке запитання, я не запитувала, чи будь-що з того, що я чула або читала, є правдою. Я також не запитувала Його про бентежні й тривожні чутки, які ходили про Церкву в мирському оточенні.

Натомість я благала Небесного Батька благословити мене бажанням знати, що сказане місіонерами є істиною.

І завдяки тій молитві я пізнала істину—що євангелія та Церква Ісуса Христа дійсно були відновлені на землі.

Поглиблювати віру

Президент Рассел М. Нельсон сказав, що віра є “найбільшою силою, доступною в цьому житті” 1 . Незалежно від того, коли ми приєдналися до Церкви Ісуса Христа, найвірогідніше ми мали запитання або певні сумніви, які впливали на нашу здатність отримувати доступ до сили віри, про яку казав Президент Нельсон.

Втім запитання не обмежують нашу віру. Запитання можуть стати чудовими духовними будівельними цеглинами, які зміцнюють наші свідчення, якщо ми вбачаємо в них можливості поглиблювати і виявляти свою віру.

Ось п’ять кроків, які допомогли мені віддавати перевагу вірі, а не сумнівам, коли виникають запитання:

1. Починайте з бажання

Молитва, яку я промовила після зустрічі з місіонерами, була першою, але, звичайно ж, не останньою. Запитання, яке я поставила, було визначальним у моїх пошуках віри—воно починалося з простого бажання повірити. Молитва про бажання повірити зміцнює нашу віру в те, що на наші запитання може прийти відповідь і вона надійде (див. Aлма 32:27).

2. Зрозумійте свою сутність

Найважливіша істина, яку ми повинні знати, коли шукаємо відповіді й намагаємося зміцнити віру, полягає в тому, що ми є дітьми, яких надзвичайно люблять небесні батьки. Бог переймається всім, що є для нас важливим. Він бажає вести нас. Завдяки розумінню наших стосунків з Небесним Батьком та Ісусом Христом у нас виникає бажання поєднати свою волю з Їхньою волею і ми можемо знати, які запитання поставити.

3. Будьте терплячими

Я ставила багато запитань у молитві, і я отримувала відповіді на кожне з них—навіть якщо відповіді були простим втішаючим посланням від Духа про те, що слід бути терплячою. Ми можемо не отримувати прямих відповідей відразу або навіть у цьому житті. Іноді нам потрібен час для зростання, перш ніж ми будемо готові почути відповіді. Але “нам не потрібно знаходити відповіді на всі запитання, щоб отримати свідчення і бути свідком істини” 2 . Небесний Батько дасть нам відповіді у досконало вибраний Ним час.

4. Покладайтеся на віру, а не на сумніви

У наступні місяці після першої зустрічі з місіонерами мені доводилося долати спротив і шукати відповіді на запитання, які загрожували моєму ще дуже хиткому свідченню. Я молилася, щоб мати бажання не лише повірити в Бога, але й вірити Йому. Замість того, щоб зосереджуватися на своїх сумнівах або запитаннях, ми можемо зосереджуватися на можливостях, даних Небесним Батьком, “скорист[атися] принаймні частинкою віри” (Aлма 32:27). Ці можливості можуть наставати лише тоді, коли ми маємо віру і бажання довіряти Йому замість того, щоб шукати причини для сумнівів у Ньому. Як навчав старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів: “Ставте під сумнів свої сумніви, перш ніж сумніватися у своїй вірі” 3 .

5. Вибирайте вірити

Якщо у вас є запитання, які вас турбують, не відкладайте свої занепокоєння на полицю і не давайте їм отруїти вас. Дійте з вірою. Активно шукайте відповіді. Президент Нельсон радив: “Якщо ви маєте сумніви… виберіть вірити і залишатися вірними. Зверніться зі своїм запитанням до Господа і до інших надійних джерел. Навчайтеся з бажанням повірити. … Перестаньте плекати свої сумніви, постійно їх обговорюючи разом з тими, хто також сумнівається. Дайте Господу вести вас у подорожі духовних відкриттів” 4 .

З готовністю дозвольте Йому вас вести. Вам, можливо, доведеться почекати на відповідь або прийняти відповідь від Небесного Батька, яка не зовсім відповідає вашим очікуванням. Але де б ви не були на вашому шляху віри, Небесний Батько скерує вас і сповнить радістю, якщо ваше рішення вірити залишиться незмінним.

Роздрукувати