Різдвяні духовні вечори
Не лякайтесь


Не лякайтесь

Дорогі брати та сестри, ми зібралися сьогодні тут завдяки нашій спільній любові до Різдва і різдвяної пори. Чи є щось краще за чудову різдвяну музику і колядки, різдвяного зібрання сім’ї та друзів, усміхнені обличчя, і радісний ентузіазм дітей? Різдво має божественну здатність зводити нас разом з нашими сім’ями, друзями і громадами. Ми з нетерпінням чекаємо, щоб обмінятись подарунками і насолодитись святковою їжею.

У “Різдвяній пісні в прозі”, написаній англійським автором Чарльзом Діккенсом, племінник Скруджа описує магію цієї священної пори року таким чином: “Я завжди чекав цих днів як найкращих у році. Це радісний час---дні милосердя, доброти, всепрощення. Це єдині дні у всьому календарі, коли люди, наче за мовчазною згодою, вільно розкривають один перед одним свої серця і бачать у своїх ближніх таких же людей, як і вони самі. … А тому, … хоча це й правда, що на Різдво у мене ще жодного разу не додалося ні єдиної монетки в кишені, я все одно вірю, що воно приносить мені добро і буде приносити добро. Тож хай живе Різдво!” (“Різдвяна пісня в прозі” [1858], сс. 5--6).

Як батько, а тепер вже як і дід, я згадую про магію Різдва, спостерігаючи за тим, як мої діти, а тепер і їхні діти, святкують народження Спасителя і насолоджуються компанією одне одного, коли наша сім’я збирається разом. Я впевнений, що ви, так само як і я, спостерігали за радістю і невинністю, з якими діти чекають і насолоджуються цим особливим святом. Спостерігаючи за їхньою радістю кожен з нас згадує про щасливі минулі святкування Різдва. Той же Діккенс сказав: “Це ж так потішно---іноді бодай на часинку знову робитися дітьми! А особливо на Різдво, коли ми святкуємо народження Божого Дитяти” (“Різдвяна пісня в прозі”, с. 67).

Я виріс недалеко від Лос-Анджелесу, де наш дім був оточений апельсиновими гаями. Кожного Різдва в один з вечорів мої батьки запрошували сім’ю, друзів та сусідів до нас додому, щоб співати різдвяні колядки та насолодитися пригощенням. Це було чудовою традицією для всіх нас, й іноді здавалося, що ми співали годинами. Дітьми ми співали так довго, як на нашу думку треба було, а потім тікали надвір, щоб гратися в апельсиновому гаю.

Разом зі своєю дружиною Кеті ми також виховали наших дітей у Південній Каліфорнії, відносно недалеко від узбережжя. Різдво у тій місцевості характеризувалося пальмовими деревами, які погойдувалися на вітрі. Щороку наші діти з нетерпінням чекали щорічного Різдвяного параду кораблів, що проводився у гавані. Сотні чудових яхт, поблискуючи різними кольорами, плавали в гавані, а ми в захваті спостерігали за ними.

Зараз ми живемо у Солт-Лейк-Сіті, і ми з Кеті зробили традицією похід з нашими дітьми і онуками на місцевий спектакль “Різдвяна пісня у прозі”. Кожного року, спостерігаючи за дивовижним перетворенням Ебенезера Скруджа з безсердечного відлюдника в щасливого сусіда, сповненого різдвяної радості, ми відчуваємо натхнення відпустити Скруджа в нас. Ми відчуваємо спонукання трохи краще слідувати за прикладом Спасителевого милосердя до всіх.

Перетворюючий дух різдвяної пори оснований на викупній силі Ісуса Христа, щоб змінити наші життя на краще. Улюблена історія про народження Сина Бога більш ніж дві тисячі років тому у Віфлеємі записана у книзі Луки:

“І трапилося тими днями,---вийшов наказ царя Августа переписати всю землю. …

І всі йшли записатися, кожен у місто своє.

Пішов теж і Йосип із Галілеї, із міста Назарету, до Юдеї, до міста Давидового, що зветься Віфлеєм, …

щоб йому записатись із Марією, із ним зарученою, що була вагітна.

І сталось, як були вони там, то настав їй день породити.

І породила вона свого Первенця Сина, і Його сповила, і до ясел поклала Його,---бо в заїзді місця не стало для них…

А в тій стороні були пастухи, які пильнували на полі, і нічної пори вартували отару свою.

Аж ось Ангол Господній з’явивсь коло них, і слава Господня осяяла їх. І вони перестрашились страхом великим…

Та Ангол промовив до них: “Не лякайтесь, бо я ось благовіщу вам радість велику, що станеться людям усім.

Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь.

А ось вам ознака: Дитину сповиту ви знайдете, що в яслах лежатиме”.

І ось раптом з’явилася з Анголом сила велика небесного війська, що Бога хвалили й казали:

“Слава Богу на висоті, і на землі мир, у людях добра воля!” (Лука 2:1, 3--14).

Ангел відчув страх пастухів, коли він з’явився до них, сказавши їм: “Не лякайтесь”. Дивовижна слава Бога, що випромінювалася від неочікуваного небесного посланця, дійсно налякала їх. Але новина, якою ангел прийшов поділитися, зовсім не лякала. Він прийшов, щоб оголосити про диво, принести найкращу новину, щоб сказати їм, що буквальне викуплення людства почалося. Жоден посланець до того чи після того не приносив радісніших новин. Єдинонароджений від Батька почав Свою смертну подорож: “Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь”. Це насправді були хороші вісті великої радості.

Кожний з нас стикається з моментами в житті, коли велика радість, яку обіцяв нам ангел, може здаватися недосяжною. Кожний з нас є вразливим до слабкостей і труднощів життя---хвороби, невдачі, проблем, розчарування, і, в кінці кінців, смерті. В той час, як більшість людей благословенні життям у фізичній безпеці, інші---не мають її. Багато кому важко стикатися з вимогами життя, а також фізичними і емоційними навантаженнями, до яких вони призводять.

Але все ж таки, незважаючи на життєві труднощі, послання Господа до кожного з нас---те саме сьогодні, що й було до вартуючих пастухів дві тисячі років тому: “Не лякайтесь”. Можливо, слова ангела, щоб не лякатись, більше стосуються нас сьогодні, ніж заспокоєння страхів пастухів тієї першої різдвяної ночі. Чи мав він тоді на увазі, що ми повинні зрозуміти---завдяки Спасителю страх ніколи не переможе? Хотів затвердити, що найбільший страх ніколи не підтвердиться? Чи нагадати нам, що жодні земні проблеми не мають бути довготривалими, що кожного з нас буде викуплено?

Найвеличнішим подарунком на Різдво завжди буде той, що Спаситель Сам дав нам: Його досконалий мир. Він сказав: “Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається!” (Іван 14:27). Навіть у світі, що здається далеким від миру, дар миру Спасителя може жити в наших серцях, незважаючи на наші обставини. Якщо ми приймаємо запрошення Спасителя слідувати за Ним, стійкий страх назавжди вигнано. Наше майбутнє в безпеці. Це “радість велик[а], що станеться людям усім”. “Не бійся”,---пророк Ісая нагадує нам,---“з тобою-бо Я, і не озирайсь, бо Я Бог твій! Зміцню Я тебе, і тобі поможу, і правицею правди Своєї тебе Я підтримаю” (Ісая 41:10).

Завдяки народженню Спасителя дві тисячі років тому у Віфлеємі у нас є надія---і набагато більше. Є викуплення, звільнення, перемога і тріумф. “Минуться скоро дні лихі” (“Різдвяний двін”, Гімни, № 214). Не дивно, що хор ангелів раптово з’явився як небесний знак оклику до оголошення ангелом народження Спасителя, співаючи: “Слава Богу на висоті, і на землі мир, у людях добра воля!” Жодне послання не могло бути більш обнадійливим. Жодне інше послання не було настільки сповнене доброю волею людям.

Нехай ця пора буде порою спокою і радості для всіх нас, “бо [того дня] в Давидовім місті народився для [нас] Спаситель, Який є Христос Господь”. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Роздрукувати