Духовні вечори у 2023 році
Отримання особистого одкровення


Отримання особистого одкровення

Всесвітній духовний вечір для дорослої молоді

Неділя, 19 листопад 2023 р.

Дякуємо вам, старійшино і сестро Гілберт, за чудову пораду.

Останнє запитання є і доктринальним, і складним. Як ми благословенні особистим одкровенням і пророчим скеруванням?

Величне видіння, про яке ми дізнаємося на початку Книги Мормона, — це пророчий сон Легія про дерево життя1. У цьому видінні ясно описані випробування віри, які існують у наші дні, а також великий поділ на тих, хто любить Бога, поклоняється Йому й відчуває свою відповідальність перед Ним, і тих, хто цього не робить. Легій пояснює, що саме руйнує віру. Деякі люді горді, марнославні та нерозумні. Їх цікавить лише, так звана, “мудрість світу”2. Інші трохи цікавляться Богом, але губляться у мирській імлі темряви й гріха3. Хтось скуштував любові Божої та Його слова, однак соромиться глузіїв і сходить на заборонені дороги4.

Ми розуміємо, що є члени Церкви, які не дуже зацікавлені й не дуже вірні у дотриманні певних учень Спасителя. Ми б хотіли, щоб ці члени Церкви повністю пробудилися до віри, стали більш активними, відповідальними і старалися отримати особисте одкровення. Бог любить усіх Своїх дітей. Він хоче, аби всі вони повернулися до Нього. Він бажає, щоб кожен був налаштований на священну музику віри. Спасителева Спокута — це дар для кожного. Особисте одкровення доступне кожному.

Послання, священнослужіння і Спокута Ісуса Христа, нашого Спасителя, є нашим основним навчальним планом для отримання особистого одкровення. Жоден уривок з Писань не описує нашу віру [більше], ніж 2 Нефій 25:26: “І ми говоримо про Христа, ми втішаємося у Христі, ми проповідуємо Христа, ми пророкуємо про Христа, і ми записуємо наші пророцтва, щоб наші діти могли знати, до якого джерела їм звертатися за прощенням їхніх гріхів”.

Книга Мормона має надзвичайно важливе значення5. Вона відіграє значну роль в отриманні особистого одкровення. Звичайно ж, завжди є люди, які недооцінюють важливість цієї священної книги або навіть зневажливо висловлюються про неї. Дехто ставиться до неї з гумором. До мого служіння на місії один з викладачів університету процитував Марка Твена, який сказав, що якщо видалити з Книги Мормона всі фрази “І сталося”, то вона “стане просто брошурою”6.

Через кілька місяців, під час мого служіння на місії в Лондоні, Англія, видатний викладач, який отримав освіту в Оксфорді і викладав у Лондонському університеті, єгиптолог, знавець семітських мов, прочитав Книгу Мормона, написав листа тодішньому Президенту Церкви Девіду О. Мак-Кею і зустрівся з місіонерами. Він висловив свою переконаність у тому, що Книга Мормона дійсно містила в собі знання юдеїв і була перекладом з мови єгиптян у період, описаний у Книзі Мормона7. Одним з прикладів цього, серед багатьох інших, він навів сполучну фразу “І сталося”, яка, на його думку, співпадає з тим, як він би переклав стиль мови, якою написані семітські письмена8. Цьому викладачу сказали, що хоч йому й допоміг підхід, оснований на його професійних знаннях, усе ж ще необхідно мати духовне свідчення. Завдяки вивченню і молитві він здобув духовне свідчення і був охрищений. Тож у тому, що один видатний гуморист зробив предметом висміювань, вчений побачив важливий доказ істинності Книги Мормона. І він отримав підтвердження цього через Духа.

Важлива доктрина про свободу волі вимагає, щоб свідчення про відновлену євангелію основувалося на вірі, а не на зовнішніх чи наукових доказах. Зрештою, порада Моронія читати і розмірковувати, а потім просити Бога зі щирим серцем і справжнім наміром підтвердити духовні істини свідченням Духа і є відповіддю9. Зрозуміло, що лінією поділу між тими, хто чує музику віри, і тими, хто не має такого музичного слуху чи не розрізняє тонів, є активне вивчення Писань і виконання порад Господнього пророка.

Особисте одкровення — це велике благословення, яке отримується після хрищення, коли нас “освячено прийняттям Святого Духа”10. Святий Дух відкриває всю істину, особливо те, що стосується Спасителя, і свідчить про Нього. У наші дні це скерування через одкровення є вкрай важливим. Президент Нельсон навчав: “В майбутньому буде неможливо вижити духовно без скеровуючого, спрямовуючого, втішаючого й постійного впливу Святого Духа”11.

Будь ласка, зрозумійте, що віра в Господа Ісуса Христа і дотримання Його заповідей є і завжди буде визначальним тестом у земному житті. А понад усе, кожен з нас має усвідомити, що коли людина не розвинула слух до музики віри, то вона не налаштована почути голос Духа. Як навчав пророк Нефій: “Ви чули Його голос… і Він розмовляв з вами тихим, лагідним голосом, але ви були поза почуттям, так що не сприймали Його слова”12. У Писаннях чітко сказано, що Святий Дух може спілкуватися багатьма способами. Іноді Він промовляє мир вашому розуму13. Іноді Він підказує думки чи ідеї, які займають ваш розум14. Іноді Він просвітлює ваш розум15. Іноді Він сповнює ваше серце радістю16.

Я вдячний за відповіді в соціальних мережах на моє запитання про те, як ви отримуєте одкровення. Хтось написав, що нам потрібно бути смиренними і приймати духовні спонукання, які ми отримуємо. І тоді нам слід дослухатися до цих спонукань, а не до світу.

Президент Рассел М. Нельсон навчав: “Вам немає потреби гадати, що є істинним. Вам не потрібно гадати, кому можна без ризику довіритися. Через особисте одкровення ви можете отримати власне свідчення про те, що Книга Мормона є словом Бога, що Джозеф Сміт є пророком і що це Церква Господа”17.

Наша доктрина ясна; нам слід бути позитивно налаштованими і в доброму гуморі. Мені сподобалося, що минулого травня на всесвітньому духовному вечорі для дорослої молоді президент Даллін Х. Оукс і сестра Крістен М. Оукс наголосили на тому, що слід бути в доброму гуморі. Ми завжди наголошуємо на нашій вірі, а не на наших страхах. Нам приносить радість запевнення Господа, що Він стоятиме поруч з нами і забезпечить нам провід і вкаже напрямок18. Святий Дух свідчить нашим серцям, що ми маємо люблячого Небесного Батька, і кожен аспект Його милостивого плану для нашого викуплення буде здійснено завдяки спокутній жертві Ісуса Христа.

Посилання

  1. Див. 1 Нефій 8.

  2. Див. 1 Нефій 8:27; 11:35.

  3. Див. 1 Нефій 8:23; 1:17.

  4. Див. 1 Нефій 8:28.

  5. Див. Ezra Taft Benson, “The Book of Mormon — Keystone of Our Religion”, Ensign, Nov. 1986, 4.

  6. Див. Mark Twain, Roughing It (1913). Кожному новому поколінню представляють коментарі Марка Твена, ніби вони є якимось важливим новим відкриттям. Як правило, дуже мало згадують про те, що він так само зневажав християнство і взагалі будь-яку релігію. Коли таке зауваження зроблено з гумором, мабуть, найкраще буде разом посміятися з цього.

  7. Див. 1 Нефій 1:2.

  8. Доктор Ебейд Сарофім. Я познайомився з доктором Ебейдом Сарофімом у Лондоні, коли його навчали старійшини. Див. також N. Eldon Tanner, у Conference Report, Apr. 1962, 53. Багато вчених, які досліджували стародавні семітські і єгипетські писання, звертали увагу на багаторазове використання сполучної фрази “І сталося” на початку речень. Див. “It Came to Pass…”, в Hugh Nibley, Since Cumorah, 2nd ed., p.150 .

  9. Див. Мороній 10:4. Дуже небагато критиків щиро вдавалися до цього зі справжнім наміром.

  10. 3 Нефій 27:20.

  11. Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ліягона, трав. 2018, с. 96.

  12. 1 Нефій 17:45; див. також Ezra Taft Benson, “Seek the Spirit of the Lord”, Ensign, Apr. 1988, 2. Президент Езра Тефт Бенсон сказав: “Ми чуємо слова Господа переважно через почуття. Якщо ми смиренні й чутливі, Господь буде говорити з нами через наші почуття”.

  13. Див. Учення і Завіти 6:23.

  14. Див. Учення і Завіти 128:1.

  15. Див. Учення і Завіти 11:13.

  16. Див. Мосія 4:20.

  17. Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, с. 95.

  18. Див. Учення і Завіти 68:6.

Роздрукувати