2021
Джозеф Сміт—мій пророк
Січень 2021


“Джозеф Сміт—мій пророк”, Заради зміцнення молоді, січ. 2021, сс. 8–11.

За Мною йдіть

Джозеф Сміт—мій пророк

Він також і ваш пророк. Ви можете вивчати цього року його вчення, щоб він ще більше став таким.

Зображення
Джозеф Сміт

Дещо із сказаного Президентом Расселом М. Нельсоном на квітневій генеральній конференції 2020 року глибоко торкнулося мене: “Де б ви не жили чи якими б не були ваші обставини, Господь Ісус Христос є вашим Спасителем, а Божий пророк, Джозеф Сміт, є вашим пророком” (“Слухайте Його” [Ensign або Ліягона, трав. 2020, с. 88]).

Навіть із самого свого дитинства я відчував, що Джозеф Сміт—мій пророк. Більше ніж будь-хто інший, цей Пророк Відновлення допоміг мені прийти до пізнання Ісуса Христа і Його євангелії. Я вивчав одкровення, що містяться в Ученні і Завітах. Коли я був підлітком, мій тато дав мені книгу вчень пророка Джозефа Сміта і я буквально поглинув її. Вивчення тих учень стало важливою складовою зміцнення мого свідчення про відновлену євангелію.

З тих пір я запитував себе: що в ученні Джозефа Сміта так сильно мене вразило? Чому Дух так переконливо свідчив мені про їхню істинність? Я б сказав, що причин було три: (1) він знав, що він знав, і сміливо про це заявляв; (2) він зумів зрозумілою мовою донести істини, отримані через одкровення; і (3) в усьому цьому яскраво проявлялися його характер та індивідуальність.

Він знав, що він знав, і сміливо про це заявляв

З часів Першого видіння Джозефа Сміта переслідували за те, що він ділився істинами, отриманими через одкровення. Але він знав, що не можна було відмовлятися робити це: “Чому переслідувати мене за те, що я кажу правду? Я дійсно бачив видіння, і хто я такий, щоб протистояти Богові? Чому ж увесь світ хоче, щоб я зрікся того, що дійсно бачив? Бо я бачив видіння, я знаю це і я знаю, що Бог це знає, і я не можу та й не смію зрікатися цього” (Джозеф Сміт—Історія 1:25).

Хоча Джозеф Сміт знав, що такі його дії викличуть ще більші переслідування і ненависть, він решту свого життя сміливо проголошував отримані від Бога істини.

Приклад:

Хоча більшість християн вірила, що Бог створив людину з порожнечі, Джозеф Сміт впевнено навчав чогось іншого:

“Людина була також з Богом спочатку. Розум, або світло істини, не було ні створено, ні зроблено; його справді не можна ні створити, ні зробити” (Учення і Завіти 93:29).

“Душ[а]—розу[м] людини—безсмертн[ий] ду[х]. Звідки він узявся? Всі вчені мужі й богослови кажуть, що Бог створив його на початку, але це не так. На мій погляд, сама ця ідея принижує людину. Я не вірю в це вчення, я знаю краще вчення. Почуйте його, ви, всі кінці землі, бо так мені сказав Бог, і якщо ви не вірите мені, це не зробить істину неістинною” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 210).

Зображення
Джозеф Сміт навчає

Він доносив істини зрозумілою мовою

Джозеф Сміт іноді натякав, що знав набагато більше таємниць Бога ніж ті, які він міг розкрити світу. Але коли він навчав, він знаходив спосіб зробити істини Бога ясними і простими.

Приклад:

З моменту Першого видіння і надалі Джозеф Сміт дізнався багато істин щодо природи Бога, Вічного Батька. І коли він навчав, то пояснював важливість цих істин. Наприклад, він сказав:

“Якщо люди не розуміють характер Бога, вони не розуміють себе” (Учення: Джозеф Сміт, с. 42). Це досить зрозуміле твердження, яке пояснює суть того, Хто Такий Бог, хто такі ми, які у нас із Ним стосунки і яким є наш потенціал.

Після цього він сказав наступне: “Сам Бог колись був таким, якими ми є зараз, і Він є піднесеною людиною” (Учення: Джозеф Сміт, с. 43). Навіть ще зрозуміліше.

Потім він навчав наступного: “Сам Бог, опинившись посеред духів і слави, будучи більш розумним, відчув за належне запровадити закони, завдяки яким інші зможуть мати привілей розвинутися до Його рівня” (Учення: Джозеф Сміт, с. 211). Джозеф Сміт тут висловлює фундаментальну істину стосовно плану Небесного Батька: Небесний Батько хоче, аби ми стали такими, як Він.

Зображення
Джозеф Сміт розмовляє

В усьому було видно його індивідуальність

Те, як Джозеф Сміт висловлювався, допомагає нам зрозуміти, ким він був, якою був людиною, а також яким пророком. Це важливо, оскільки чомусь нам легше сприймати ідеї тоді, коли ми добре сприймаємо людину, яка їх доносить. Характер Джозефа проявляється в його вченнях.

Приклад:

Хоча Джозеф Сміт, в основному, мав веселу вдачу (див. Джозеф Сміт—Історія 1:28), коли справа доходила до повелінь Господа, він не ставився до них легковажно. Він на власному досвіді переконався, якими можуть бути наслідки відходу від таких настанов (див., наприклад, Учення і Завіти 3:4–9). Я в захопленні від такого поєднання веселої вдачі і серйозного учнівства—і особисто я можу це зрозуміти.

Зображення
Джозеф Сміт під час гри

І, як Пророк Відновлення, Джозеф Сміт отримав заповідь навчати відкритих Богом істин, багато з яких були для всіх новими. Джозефу треба було докладати зусилля, аби допомогти людям зрозуміти ці нові істини. Але іноді це було нелегко. Якось він сказав:

“Надзвичайно важко донести щось до розуму цього покоління. Це все одне, що колоти закам’янілий сучок кукурудзяним коржем замість клину і гарбузом замість кувалди. Навіть святі повільні у сприйнятті” (Учення: Джозеф Сміт, с. 525).

Це було важливим для Джозефа Сміта. Вірогідно, було дуже багато такого, що він би хотів, аби люди знали і розуміли, прийняли і жили за цим—та вони не сприймали цього. Але невеличке порівняння з предметами побуту жителів крайніх територій США у ХІХ столітті малює комічну картину і дозволяє трохи краще зрозуміти характер Джозефа Сміта.

Багато інших сторін характеру Джозефа Сміта проявляються у його вченнях. Наприклад, його любов до друзів: “Моє серце любитиме їх, а мої руки працюватимуть для тих, хто любить мене і старається для мене, і вони завжди будуть відданими моїм друзям” (Учення: Джозеф Сміт, с. 468).

Або його доброта і щедрість: Якось, коли чоловіки казали, як їм шкода було іншого чоловіка, чий дім згорів, Джозеф відразу ж сказав: “Мені шкода цього брата на 5 доларів; а на скільки вам усім його шкода?” (Учення: Джозеф Сміт, с. 466).

Так само проявлялися його любов до сім’ї, його цілісність, смирення, впевненість, справедливість, віра посеред випробувань і страждань. Це все там є і висловлено поряд з вічними істинами і принципами, яких слід дотримуватися.

Він мій Пророк

Звичайно ж, і сьогодні Джозеф Сміт зазнає нападок і критики. Але, як він сказав: “Я ніколи не казав вам, що я досконалий; але в одкровеннях, яких я навчав, немає помилок” (Учення: Джозеф Сміт, с. 527). Ми можемо сміливо свідчити про той факт, що він був Пророком. Мені легко свідчити про Джозефа Сміта—не тому, що є легка відповідь на всі запитання, які люди можуть поставити про нього, а тому, що я вивчав його одкровення і пророчі вчення та відчув свідчення Святого Духа, що вони істинні. Це схоже на те, що колись сказав сам Джозеф:

“Я можу скуштувати принципи вічного життя, і ви також. Вони дані мені через одкровення Ісуса Христа; і я знаю, що коли я даю вам ці слова вічного життя, як вони дані мені, ви куштуєте їх, і я знаю, що ви вірите їм. Ви кажете, що мед солодкий, і я так кажу. Я також можу скуштувати дух вічного життя. Я знаю, що він хороший; і коли я кажу вам про те, що було дано мені через одкровення від Святого Духа, ви маєте прийняти це як солодке, і все більше і більше радіти” (Учення: Джозеф Сміт, с. 530).

Я скуштував це солодке. Цим поділився зі мною мій пророк, Джозеф Сміт. І, як сказав Президент Нельсон, він і ваш пророк також. Ви можете старанно вивчати його життя і вчення цього року за програмою За Мною йдіть. Тоді ви зможете свідчити про приємні істини, які він допоміг вам скуштувати.

Роздрукувати