2021
Опанування мови Духа
Січень 2021


“Опанування мови Духа”, Заради зміцнення молоді, січ. 2021, сс. 16–18.

За Мною йдіть

Опанування мови Духа

Одкровення—це як мова, яку слід опанувати кожному з нас.

Зображення
мова

Ілюстрація Майкла Муллана

Вивчати нову мову буває важко. Якщо ви коли-небудь вивчали нову мову в школі або намагалися опанувати її самотужки, ви, вірогідно, знаєте це з власного досвіду! Це вимагає старанної праці і наполегливості. На місії я вивчала іспанську, і спочатку це було важко, але, зрештою, з допомогою Духа я її опанувала.

Мені подобається думати про одкровення як про певний вид мови—мови Духа, яку нам усім слід вивчати протягом життя. Президент Рассел М. Нельсон сказав: “У майбутньому буде неможливо вижити духовно без скеровуючого, спрямовуючого, втішаючого й постійного впливу Святого Духа”1.

Якщо подумати, то у вивченні нової мови і вивченні мови Духа є багато спільного. Зверніть увагу на наступні подібності—вони можуть дійсно допомогти вам краще зрозуміти, як отримувати одкровення мовою Духа.

Способи вивчення

Коли починають вивчати нову мову, різні люди використовують різні методи для кращого запам’ятовування. Мені дуже допомогло вивчення граматики і занотовування. Інші місіонери віддавали перевагу розмовній практиці з напарниками. Якісь підходи можуть виявитися більш дієвими. Знайдіть те, що підійде вам.

Те ж саме стосується й Духа. Ми всі відчуваємо Його по-різному. Візьмімо, наприклад, мою маму. Зростаючи, я певний час непокоїлася, що не здатна відчувати Духа, оскільки ніколи не отримувала підказок у спосіб, яким вони приходили до неї. Вона завжди описувала їх як слова, які виникали в її свідомості. Зі мною ніколи такого не бувало, тому я вважала, що просто не відчуваю Духа. Але з часом я зрозуміла, що Дух промовляє до мене не словами, а переважно через почуття або враження. Отримуючи одкровення, я, зазвичай, відчувала мир, любов та радість.

Як і з різними методами навчання, неможливо назвати один спосіб сприйняття Духа кращим за інший. Ми всі унікальні, тому Дух спілкується з нами по-різному. В Ученні і Завітах ми можемо дізнатися про всі різні способи, якими Дух може промовляти до нас. Він може “просвіти[ти наш] розум”, “промов[ляти] мир [нашому] розуму”, “[казати нам у нашому] розумі і [нашому] серці” або “жити у [нашому] серці”, або ми можемо відчувати, наче наші груди запалали зсередини або “відчу[ти], що це правильно”, а також відчувати його багатьма іншими способами (див. Учення і Завіти 6:15, 23; 8:2; 9:8).

Якщо ми будемо вивчати Писання і продовжувати прислухатися до Духа, то зможемо розпізнати, як Він промовляє до нас.

Просіть про допомогу

Зображення
руки

Під час вивчення мови вам буде корисно звернутися по допомогу до людей, які її вже знають. Книги та інші джерела безсумнівно допомагають, але якщо ви поговорите з людиною, яка розмовляє цією мовою, це прискорить процес.

Бажаючи дізнатися більше про Духа, ми можемо отримати допомогу, якщо запитаємо у тих, кому довіряємо, як Його чують вони—члени сім’ї, провідники або друзі. Але найважливіше—це попросити про допомогу Небесного Батька. Ми можемо попросити у Нього дати нам більше можливостей почути Духа або допомогти розпізнати підказки, коли ми їх отримуємо. Якщо ми смиренні, просимо Його про допомогу і маємо віру, що Він допоможе нам навчитися відчувати Духа, Він це зробить.

Занотовуйте

Зображення
записник

Коли ви вивчаєте мову, може бути дуже корисним записувати вивчене. Я носила з собою цілий день маленький записничок, в якому записувала нові почуті слова, і намагалася щовечора робити записи у щоденник іспанською, заради практики. Наша пам’ять недосконала, тому записування допомагає нам повертатися і перечитувати записи.

Наші провідники запрошують нас записувати духовні враження, щоб ми їх не забували2. Таке занотовування може бути корисним для нас з двох причин: (1) воно може допомогти нам пам’ятати підказки і почуття після того, як пройде певний час. Можливо, підказка з минулого допоможе вам у майбутньому або вона може нагадати вам про те, що до вас дійсно промовляв Дух. (2) Занотовування це також чудовий спосіб прослідкувати, як ви відчували Духа у минулому, щоб ви могли краще Його розпізнати у майбутньому. В такий спосіб ви можете почати більш чітко розпізнавати Духа.

Не припиняйте докладати зусилля

Зображення
читання Писань

І останнє, але не менш важливе,—не здавайтесь. Навіть маючи дар мов, ви, найвірогідніше, не зможете опанувати якусь мову за добу. Якщо ви будете продовжувати практикуватись і наполегливо працювати, у вас все вийде, але вам слід мати віру і постійно докладати зусилля.

Справді, ми все життя вчимося отримувати одкровення і бути більше налаштованими на Духа. Я переконана, що якщо ви запитаєте ваших батьків або церковних провідників, вони скажуть, що й досі працюють над цим. Тому не падайте духом, якщо вам здається, що не все виходить відразу—так буває з усіма! Нам усім потрібен час для вивчення нової мови. Тому будьте терплячими, продовжуйте докладати зусилля, і Господь буде з вами і допоможе вам у вивченні мови Духа.

Роздрукувати