2021
Застрягнути в грязюці: урок про покаяння
Лютий 2021


“Застрягнути в грязюці: урок про покаяння”, Заради зміцнення молоді, лют. 2021, сс. 14–15.

За Мною йдіть

Застрягнути в грязюці

Урок про покаяння

Коли ми вибираємо повернутися до Небесного Батька та Ісуса Христа, то бачимо, що Вони завжди готові допомогти нам вибратися із будь-якої неприємної ситуації.

Зображення
дівчинка в грязюці

Ілюстрації Діна Мак-Адама

Іноді про покаяння важко говорити. Ми можемо навіть не розуміти, що означає покаятися. Ми можемо вважати, що пробачити можна лише когось іншого, або що каятися треба лише у великих гріхах. Не вірте цим думкам.

Небесний Батько хоче, щоб ви знали, що насправді означає покаятися. Він хоче, щоб ви знали, що це не покарання, але благословення. Покаяння—це зміна нас самих, наших думок, бажань, дій, самої нашої природи. Це складова того процесу, в якому ми стаємо більше схожими на Христа. Покаяння допомагає вам відчувати більше радості саме зараз.

Радісне покаяння

Як покаяння може принести радість?

Ісус Христос сказав: “Поверн[іться] … до Мене, і пока[йтеся] у ваших гріхах, … щоб Я міг зцілити вас” (3 Нефій 9:13). Покаяння дозволяє нам “відчувати радість від того, що [ми] маємо допомогу Спасителя”*.

Сатана хоче, щоб ми вважали, що залишаємося самі, коли робимо помилки. Це зовсім не так! Покаяння допомагає нам бачити, що Небесний Батько та Ісус Христос не відвертаються від нас. Але від нас залежить, чи повернемо ми до Них наші серця. Якщо ми це зробимо, то відчуємо любов, утішення і радість від знання, що нас може бути прощено і ми можемо знову намагатися зробити все краще.

Пригода у грязюці

Я згадала цей урок про покаяння, коли одного дня спостерігала за сестрою. Подвір’я позаду нашого будинку виходило на поле, розчищене перед новим будівництвом. Під час зливи те поле перетворювалося на грязюку. Але там була не проста грязюка. Та грязюка була гидка, липка і глибока. Якщо ви застрявали, вам здавалося, що ви намагаєтеся бігти в арахісовому маслі.

Одного дня моя молодша сестра вирішила погратися на подвір’ї. Моя мама нагадала їй про необхідність залишатися на цементованій ділянці дворика поблизу будинку. Натомість моя сестра забрела на те поле.

Минув деякий час, і, почувши чийсь плач, я визирнула у вікно. Я не могла повірити побаченому! Моя сестра сиділа посеред грязюки, повністю замурзана, а по її обличчю текли сльози. Вона намагалася вилізти, але це було неможливо. Після кожної спроби поворухнутися вона загрузала все глибше і глибше у ту бридку грязюку. Звичайно ж, ми швидко побігли її витягати.

Я допомагала моїй мамі прокладати дошки, щоб по ним дістатися до моєї сестри і не застрягти самим. Грязюка була така густа, що поки ми витягали сестру, багно засмоктало її черевики і шкарпетки.

Очищені через Христа

Життя може бути схожим на те поле грязюки. Якщо ми не обережні, нас може затягувати гріх, мирський вплив або неправильні рішення. Все це подібне до духовної грязюки, яка прилипає до нашого духа і викликає у нас жахливі почуття.

Коли ми вибираємо повернутися до Небесного Батька та Ісуса Христа, то бачимо, що Вони завжди готові допомогти нам вибратися із будь-якої неприємної ситуації. Саме завдяки спокутній жертві Спасителя Ісуса Христа ми можемо бути прощеними і знову стати чистими. Ви завжди знайдете “рад[ість] від рішення покаятися”*.

Роздрукувати