2021
Як один хлопчик врятував село
Квітень 2021


“Як один хлопчик врятував село”, Заради зміцнення молоді, квіт. 2021, сс. 10–11.

Як один хлопчик врятував село

Тому Фанене було лише 12 років, але коли жахлива хвороба охопила його село в Самоа. На його плечі лягла велика відповідальність.

Зображення
Острів у Самоа

Фотографія від Getty Images

Як сказано у темі цього року для молоді, ви “закладаєте основи великої роботи” (Учення і Завіти 64:33). В історії Церкви молодь часто відігравала важливу роль у критичні моменти побудови царства Бога. Ось один приклад:

Епідемія на острові

Понад 100 років тому на островах Самоа у Тихому океані юнак на ім’я Том Фанене надав важливу допомогу під час критичної ситуації, в яку потрапили члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

Том жив у селі, яке називалося Сауніату. Воно було засноване святими останніх днів цієї території, як місце для збирання і проживання громади. Так само як і у святих Бога в інших місцях і в інші часи, у них були випробування, а також чудеса у спільній роботі із побудови царства Бога. Одне випробування прийшло у 1918 році, коли пандемія грипу досягла села.

Щойно прийшла ця хвороба, вона була спустошуючою і швидко розповсюджувалася. Через це майже кожен із приблизно 400 мешканців села був прикутий до ліжка. Лише двоє почувалися достатньо добре, аби мати змогу пересуватися. Це був літній чоловік і 12-річний Том.

Віра і наполеглива праця

Сім’я Тома виявляла віру під час хвороб раніше і бачила як це приводило до чудес. Молодший брат Тома, Аілама, хворів за кілька років до того. Їхньому батьку, Елісалу, приснився сон, в якому він отримав настанови щодо того, як саме потрібно було лікувати Аіламу: знайти дерево еритрини, зчистити кору і зібрати його сік. Елісала зробив це і приніс сік Аіламі, який випив його і невдовзі одужав. Отже Том бачив, як сповнені віри дії можуть допомагати долати хворобу.

Під час пандемії грипу 1918 року Том виявляв віру, коли наполегливо працював, піклуючись про жителів села. “Щоранку я ходив від будинку до будинку, аби годувати людей, мити їх і дізнаватися, хто помер”,—сказав він.

Він відрами приносив воду із струмка до кожного будинку. Він залазив на кокосові пальми, зривав кокосові горіхи, лущив їх і відкривав, щоб зібрати сік і принести його хворим. Він також убив усіх кур у селі, аби готувати суп для кожної сім’ї.

Зображення
Самоанський хлопчик допомагає хворим жителям села

12-річний Том Фанене допомагав доглядати жителів свого села під час пандемії.

Ілюстрація Джеймса Медсена

Змінювати життя

Під час тієї пандемії близько чверті усіх жителів Самоа померли від грипу. Дехто у селі Тома також помер. Том допомагав копати могили для понад 20 чоловік, серед яких був і його батько Елісала, і поховати їх.

Але завдяки наполегливій праці Тома і його сповненій любові турботі, багато хто з його села вижив. Він мав величезний вплив на тих людей і на побудову царства Господа в Самоа. Він “заклада[в] основи великої роботи”.

І у певному сенсі ви робите те саме.

Вас можуть не покликати робити те, що робив Том, але ви дійсно виявляєте віру у різні способи, які матимуть великий вплив на вас, на інших і на роботу побудови царства Бога.

Ви показуєте приклад вашій сім’ї, друзям та іншим, виявляючи доброчесність, терпіння, доброту і любов. Ви служите людям. Ви вивчаєте Писання і молитеся. Ви ділитеся істинами відновленої євангелії Ісуса Христа.

Протягом минулого року багато хто з вас робив усе це, коли переживали вплив пандемії. Можливо, ви і не носили воду і кокосові горіхи і не доглядали 400 чоловік, допомагаючи їм одужати, але ви дійсно приносили людям утішення, надію, радість і мир багатьма іншими способами.

Не так важливий ваш вік, як ваші віра і готовність працювати і служити іншим. Приклади з минулого, такі як приклад Тома Фанене, можуть допомогти вам зрозуміти, наскільки ви потрібні у закладанні основ великої роботи Бога.

Роздрукувати