2022
Три поради для зменшення суперечок у вашій сім’ї
Березень 2022


“Три поради для зменшення суперечок у вашій сім’ї”, Заради зміцнення молоді, бер. 2022.

Допомога для життя

Три поради для зменшення суперечок у вашій сім’ї

Чи бувають у вашій сім’ї час від часу суперечки? Якщо так, то ви такі не одні.

Зображення
молода жінка
Зображення
молодий чоловік

Ілюстрації Алісси М. Гонасалес

  • “Так нечесно! Це моя черга!”

  • “Слухай, ти не питала у мене, чи можна тобі це брати!”

  • “Тату! Аніта показує мені язика!”

Якщо будь-який з цих коментарів звучить знайомо, ви, мабуть, просто живете у сім’ї. І жодна сім’я не захищена від певної долі конфліктів. Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, якось розповів, як його діти скаржилися: “[Мамо], він дихає моїм повітрям!”1

Це нормально, якщо в сім’ї виникають конфлікти. В дійсності є той, хто наполегливо працює над їх розпалюванням. Спаситель ясно навчав: “Той, в кому є дух суперечок, не від Мене, але від диявола, який є батьком суперечок, і він підбурює серця людей сперечатися із злістю, один з другим” (3 Нефій 11:29).

Але не бійтеся! Євангелія навчає нас, що ми можемо багато чого зробити, аби мінімізувати конфлікти у наших сім’ях—і відчути велику радість!

Порада 1: Не підливайте паливо у вогонь

Зображення
дівчинка з каністрою для бензину

Для підтримки полум’я потрібне паливо. Те саме відбувається з конфліктами. І ніщо так не запалює суперечку, як додаткове сперечання. Тому, що ви можете робити, якщо хтось починає з вами суперечку?

Ви можете просто відмовитися від сперечання. Спаситель є для нас досконалим взірцем у цьому. Протягом Його служіння Його ненавиділи, погано до Нього ставилися, Його зрадили і зрештою розп’яли. Але навіть коли Його відповіді були переконливі і недвозначні, Він ніколи не мав духу суперечки. І в кінці Він не захищався, навіть коли міг прикликати “більше дванадцяти легіонів Анголів” Собі на допомогу (Maтвій 26:53). Натомість Він молився за Своїх ворогів, навіть коли був на хресті (див. Лука 23:34).

Відмова від сперечання допоможе вам навчитися краще слухати. І коли ми краще слухаємо, ми вміємо краще спілкуватися і можемо стати миротворцями. Коли ми відмовляємося від сперечання, ми відповідаємо спокійним голосом і робимо усе можливе, аби тримати наші емоції під контролем.

Без додаткового палива більшість аргументів і суперечок затухають. Як сказано в Писаннях: “Лагідна відповідь гнів відвертає” (Приповісті 15:1).

Порада 2: Виявляйте любов

Зображення
сім’я

Виявляти любов членам вашої сім’ї—це один з найкращих способів уникати у себе вдома конфліктів. Якщо ми це робимо, то суперечці можна навіть не дати початися!

Але навіть, коли суперечка дійсно змогла прослизнути крізь наш захист, любов і доброта все ще можуть зупинити її.

Згадайте історію з Біблії про жінку, яку схопили в перелюбі. За законом Мойсея її слід було каменувати. Розлючений натовп вимагав, аби Ісус засудив її.

Але що на це відповів Спаситель? По-перше, Він не почав негайно відповідати на їхні вимоги. Він певний час, нахилившись, щось малював на піску перш, ніж промовляти. (Підказка: іноді краще не відповідати негайно, поки вами ще керують емоції).

Потім Він виявив любов і співчуття жінці, коли сказав натовпу: “Хто з вас без гріха,—нехай перший на неї той каменем кине!” (Іван 8:7).

Ісус поставився до жінки з любов’ю, а не засудженням. Він явив Cвою готовність пробачити її, коли сказав їй: “Іди, собі, але більш не гріши” (Іван 8:11).

Скажіть членам вашої сім’ї, що ви любите їх. Виявіть цю любов, пробачивши їм і дозволивши їм змінюватися—навіть якщо вони поводяться щодо вас із гнівом. Любов може все змінити!

Порада 3: Моліться

Зображення
молода жінка молиться

Молитва приносить у наше життя благословення Бога. У Книзі Мормона Амулек навчав: “Але це ще не все; ви повинні виливати душі ваші у ваших комірчинах, і ваших таємних місцях, і у вашій пустині.

Так, … нехай ваші серця будуть сповнені, спрямовані в молитві до Нього постійно за ваш добробут, а також за добробут тих, хто навколо вас” (Aлма 34:26–27).

Дійсно, серед “тих, хто навколо вас”, є ваша сім’я, навіть ті її члени, які зараз живуть не з вами. Тому моліться зі своєю сім’єю. Моліться за свою сім’ю. Моліться, щоб ви могли стримати свої емоції, коли хтось ображає вас. Моліться, щоб ви знали, як реагувати у складних ситуаціях, які виникають у вашій сім’ї. Моліться про допомогу небес. Моліться, щоб у вашу домівку увійшло більше сміху і любові. А потім робіть усе, щоб це могло статися.

Коли ви активніше намагаєтеся жити за євангелією Ісуса Христа, то побачите, що це також благословить вашу сім’ю. Суперечки зменшаться, а ваша радість зросте.

Роздрукувати