2022
Бог може допомогти нам у важкі часи
Березень 2022


“Бог може допомогти нам у важкі часи”, Заради зміцнення молоді, бер. 2022.

Бог може допомогти нам у важкі часи

Ісус Христос знає, як допомогти кожному з нас, якими б не були наші випробування.

Зображення
Ісус Христос

The Savior Walked on Water [Спаситель ходив по воді], художник Уолтер Рейн

Пам’ятаю свої відчуття, як підлітка, що жив, як тоді здавалося, у важкі часи. У розпалі була світова війна. Юнаків трохи старших за мене вбивали під час бойових дій. По сусідству відбувалися бійки бандитських угруповань. Світова економічна депресія ще не завершилася, і багато людей бідували. Ми з сім’єю були єдиними святими останніх днів у нашому місті.

Але я був щасливим та сповненим оптимізму. Мене, як і вас, навчали, що наші випробування—це потенційні благословення, якщо вони спрямовують нас звертатися по допомогу до Небесного Батька та Спасителя.

Навіщо потрібні випробування?

Випробування дають нам цінну можливість вирішити застосувати віру. Ми можемо попросити в молитві про допомогу від Ісуса Христа, Який знає, як нас підтримати. Він переніс кожне випробування, яке у нас лише може бути. Він має досконале знання стосовно того, як допомогти кожному з нас. І Він любить нас.

Мета труднощів життя полягає у тому, аби подивитися, що ми вирішимо робити. Чи будемо ми застосовувати віру і дотримуватися даних Ним заповідей у будь-якому з наших випробувань? Люблячий Бог завжди робить те, що буде для нас найкращим. Він може забрати або зменшити наше випробування, якщо це зміцнить нашу віру. В інші часи Він цього не робитиме.

Під час вивчення у Старому Завіті юних років життя пророків, ви бачили, як Господь допомагає нам крок за кроком долати важкі випробування. Наприклад, те, як Господь допоміг Йосипу та Мойсею, навчив мене, як просити про допомогу й отримувати її у важкі часи.

Випробування Йосипа

Йосипа, улюбленого сина Якова, брати вкинули у яму, а потім продали у рабство в Єгипет. Своєму батькові його брати сказали, що він загинув. Коли Йосип був слугою-рабом, Господь дав йому здатність розтлумачити сни фараона. Він показав Йосипу, як Єгипет міг справитися під час майбутнього голоду. Він дав Йосипу моральну силу протистояти спокусі, вийти з в’язниці і у 32-річному віці піднятися на високу посаду при фараоні. Фараон сказав про Йосипа: “Чи знайдеться чоловік, як оцей, що Дух Божий у нім?”1

Урок для мене полягає у тому, що як Господь допоміг Йосипу, так Він може допомогти і нам у важкі часи. Коли Йосип продовжував робити правильний вибір, Господь зміцнював Йосипа, давав йому духовні сили і пом’якшував серця людей навколо нього.

Зображення
Господь являється Мойсею

Moses Seeing Jehovah [Мойсей бачить Єгову], художник Джозеф Брікі

Випробування Мойсея

Так само допомога Господа Мойсею у його випробуваннях була схожою на Його допомогу Йосипу. Випробування Мойсея також почалися в його юності. Мойсей був відокремлений від своїх батьків. Його перше випробування полягало у тому, що його виростила дочка фараона. Захищаючи ізраїльтянина, він убив єгиптянина і мав тікати у пустелю.

Мойсею явився Господь і покликав його звільнити дітей Ізраїлевих з єгипетського полону. Це, як здавалося, нездійсненне завдання було випробуванням, яке, за відчуттями Мойсея, було йому не під силу. Найважчі труднощі і випробування вашого життя можуть приходити, коли Господь дає вам завдання, яке вам здається непосильним, і ви відчуваєте, що потребуєте допомоги Бога.

Господь почав з того, що дав Мойсею таку допомогу, яка знадобиться й вам. Він сказав Мойсею, що саме Він зміцнить його у майбутніх випробуваннях.

“Я Той, що є. І … отак скажеш Ізраїлевим синам: Сущий послав мене до вас”2. З таким запевненням Мойсей отримав віру і силу для серії випробувань, які чекали на нього під час виконання його доручення. Господь не лише покликав його, але Господь мав піти перед його лицем у, здавалось би, дивовижні способи.

Зображення
Ісус Христос

Light of the World [Світло для світу], художник Уолтер Рейн

Ваші випробування

Важкі часи, які чекають на вас і на мене, будуть унікальними. Не існує двох однакових життів. Випробування підлаштовуються до кожного з нас люблячим Небесним Батьком та Його Улюбленим Сином, Ісусом Христом. Їхні відповіді на наші молитви про допомогу будуть найкращими для нас. Хтось отримає зміцнення, хтось інший—радість, поки ми з вірою пробиваємося вперед.

Для всіх нас допомога, якої ми потребуємо найбільше під час проходження випробувань будь-якого виду і тривалості,—це справжня віра в Ісуса Христа. Саме віра дозволила Йосипу розтлумачити сни в Єгипті. Саме тверда віра в Ісуса Христа додала сміливості й сили Мойсею у його важкому завданні—допомогти Господу звільнити Його народ.

У вашій юності ви вже випробовувалися важкими часами, як і я. Але як і мене, вас навчали довіряти Ісусу Христу. Тепер я розумію, чому я відчував такий оптимізм і навіть радість у юності. Це не тому, що я чекав, що часи покращаться або полегшаться. Це було через впевненість, що я буду довіряти і служити Йому, і якимось чином все буде добре.

Моя бабуся попросила мого тата співати з нею по дорозі додому, після того, як їй сказали, що скоро вона помре від раку: “А [для] святих, що в цій путі помруть, … Все гаразд! Все гаразд!”3 Я приношу вам своє свідчення, що воскреслий Ісус Христос знає, як допомогти кожному з нас, якими б не були наші випробування. Нам потрібно лише попросити про це з вірою в Нього.

Ісус Христос любить вас і допоможе вам в усі часи і відповідно до того, що буде найкращим для вас. Я свідчу про це з любов’ю до вас і до Нього, в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Роздрукувати