2022
Як не допустити смутку, якого можна уникнути
Жовтень 2022


“Як не допустити смутку, якого можна уникнути”, Заради зміцнення молоді, жовт. 2022.

За Мною йдіть

Єремія; Плач

Як не допустити смутку, якого можна уникнути

Давній і сучасний пророки навчають нас, що звертатися до Бога—це завжди найкраще.

Зображення
жінка з парасолькою під дощем

Ілюстрації Майкла Муллана

“Насувається знищення!”

Як же важко нести подібну звістку! Але її потрібно було донести. Люди в Єрусалимі відвернулися від Бога, відкинули Його пророків і жили у гріху і непокорі. Бог хотів, аби вони знали, що Він намагався допомогти їм, але тепер насувалися жахливі наслідки.

Бог покликав Єремію застерегти людей. Це було важке завдання, оскільки ніхто не слухав. Зрештою, поширення неправедності призвело до руйнування Єрусалима і людей забрали в полон до Вавилону.

Сила вибору

Зображення
дорожній знак

Іноді смуток приходить завдяки подіям, які ми не можемо контролювати, або через вибір інших людей. Але багатьох страждань можна уникнути завдяки нашому власному вибору.

Єремія застерігав людей, що їхній вибір відвернутися від Бога й ігнорувати Його вчення призведе до смутку. На щастя, завдяки Писанням і словам сучасних пророків ми знаємо, який вибір приведе до радості і допоможе не допустити смутку, якого можна уникнути. Ось кілька прикладів:

Дослухатися до слова Божого

Зображення
сліди

Через Єремію Бог сказав людям в Єрусалимі, що вони “покинули Мене, джерело живої води” (Єремія 2:13). Вода є необхідною для підтримання фізичного життя. У Писаннях вода є символом Ісуса Христа і Його вчень, необхідних для вічного життя.

Президент Рассел М. Нельсон навчав, що коли ми дослухаємося до слова Божого, “Бог дає нам модель для досягнення успіху, щастя й радості в цьому житті. …

Я обіцяю, що ви будете благословенні отриманням додаткової сили для подолання спокус, труднощів і слабкостей. Я обіцяю, що у ваш[их] … сімейних стосунках і повсякденній роботі відбуватимуться чудеса. І я обіцяю, що ваша здатність відчувати радість буде збільшуватися, навіть якщо у вашому житті буде все більше турбот”1.

Благословення регулярного покаяння

Зображення
хлопчик молиться

Великою проблемою для людей у дні Єремії було те, що вони поводилися так, наче були віддані Богу, але це було нещиро (див. Єремія 3:10; 7:8–11). Бог не байдужий до бажань нашого серця. Як нам переконатися, що ми щиро Його наслідуємо?

Господь сказав Єремії, що ми можемо “поправ[ити] дороги [наші] й [наші] вчинки” (Єремія 7:3). Інакше кажучи, ми можемо покаятись. Президент Нельсон заохочував нас мати “регулярн[у], щоденн[у] зосередженість на покаянні”. Він сказав: “Покаяння—це не подія, це—процес. … [Це] щодня чинит[и] краще і ста[вати] кращими. …

Коли ми вирішуємо покаятися, ми вирішуємо змінитися! Ми дозволяємо Спасителю перетворити нас на кращу версію самих себе. Ми вибираємо духовно зростати і мати … радість викуплення у Ньому. Коли ми вибираємо покаятися, ми вибираємо стати більше схожими на Ісуса Христа!”2

Йти за пророком

Зображення
Рассел М. Нельсон

Учення Єремії часто відкидалися. Те саме було з пророками в різні історичні періоди. Вони застерігають нас про духовну небезпеку відкидання або викривлення євангельських істин, щоб зробити їх приємнішими або прийнятнішими.

“Істина—це істина,—сказав Президент Нельсон.— Істина основується на законах, встановлених Богом”. Він також сказав: “І це саме так, бо ми щиро піклуємося про всіх Божих дітей, проголошуючи їм Його істину. Ми можемо не завжди казати людям те, що вони хочуть почути. Рідко коли пророки бувають популярними. Але ми завжди будемо навчати істини!”3

Допомога на шляху

Зображення
дівчинка на сонці

Іноді те, з чим ми стикаємося, може здаватися надто складним для нас. Єремія певно це відчував. Коли Бог покликав його бути пророком, Єремія не був впевненим у своїх здібностях. Бог пояснив, що Він знав Єремію до того, як той народився, і що Він висвятив наперед, тобто вибрав його і допоміг йому підготуватися до його місії (див. Єремія 1:5).

Бог також знає і вас. Якщо ви звернетеся до Нього, Він допоможе вам уникнути смутку, який приходить внаслідок гріха та непослуху. Він дасть вам силу виконати те, що Йому від вас потрібно, що б не постало на вашому шляху.

Посилання

  1. Рассел М. Нельсон, “Слухайте Його”, квітнева генеральна конференція 2020 р. (Ensign або Ліягона, трав. 2020, сс. 89, 90).

  2. Рассел М. Нельсон, “Ми можемо чинити краще і бути кращими”, квітнева генеральна конференція 2019 р. (Ensign або Ліягона, трав. 2019, сс. 67–68).

  3. Russell M. Nelson, “The Love and Laws of God” (Brigham Young University devotional, Sept. 17, 2019), 1, 2, 3, speeches.byu.edu.

Роздрукувати