Семінарія
2 Нефій 26: Бачити інших людей, любити їх і ставитися до них так, як це робить Бог


“2 Нефій 26: Бачити інших людей, любити їх і ставитися до них так, як це робить Бог”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“2 Нефій 26”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

2 Нефій 26

Бачити інших людей, любити їх і ставитися до них так, як це робить Бог

Зображення
Ісус Христос, оточений людьми

Щодня ми стикаємося з повідомленнями й інформацією, мета яких — вплинути на наші почуття та погляди. У 2 Нефій 26 Нефій навчав про бачення Бога. Мета цього уроку — допомогти вам бачити інших людей, любити їх і ставитися до них так, як це робить Бог.

Допоможіть студентам відчути, що їхній внесок важливий. Покажіть студентам, що ви цінуєте їхні запитання та коментарі, уважно слухаючи їх і щиро намагаючись зрозуміти. Висловлюйте свій інтерес, зосередившись на тому, що говорять студенти, а не на тому, що ви збираєтеся сказати далі.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам запитати своїх батьків або друга, якому вони довіряють, як вони намагаються бачити інших людей такими, якими їх бачить Спаситель.

Можливі навчальні завдання

Наше бачення

Замість того, щоб показувати наведені далі фотографії, ви можете запропонувати студентам одягнути різні типи окулярів, а потім обговорити, як кожні з них впливають на їхнє бачення. Запросіть студентів поділитися своїм особистим досвідом носіння різних окулярів або коригувальних лінз і тим, який вони мають ефект.

Подивіться на наведені далі фотографії та подумайте про те, як різні окуляри впливають на наше бачення.

Зображення
дівчина в 3D окулярах
Зображення
молода жінка у сонцезахисних окулярах
Зображення
молодий чоловік в окулярах для плавання
Зображення
молода жінка в окулярах віртуальної реальності
  • Як ці різні окуляри можуть вплинути на чиєсь бачення?

  • Що впливає на те, як ми бачимо інших і ставимося до них?

Замисліться на хвилинку про своє сприйняття інших. Подумайте про те, що може впливати на ваше бачення та як це може вплинути на ваші почуття до інших людей і ваше до них ставлення. Під час навчання шукайте натхнення, щоб дізнатися, що ви можете робити, аби бачити інших людей і ставитися до них так, як це робить Спаситель.

Мета цього уроку — допомогти вам бачити інших людей, любити їх і ставитися до них так, як це робить Бог.

Характер Бога

У 2 Нефій 26 Нефій побачив служіння Спасителя серед нефійців, а також злочестивість і остаточне знищення свого народу. Він також бачив злочестивість іновірців в останні дні. Але попри це, потім він наголосив на тому, як сильно Бог турбується про всіх Своїх дітей.

Розгляньте три наступні запитання, коли будете читати 2 Нефій 26:12–13, 23–33:

Дайте студентам достатньо часу для вивчення 2 Нефій 26:12–13, 23–33 і попросіть їх позначити слова й фрази, які відповідають на наведені далі запитання. Створіть атмосферу благоговіння, в якій зможе навчати Дух. Ви можете ввімкнути тиху музику, поки ходите по кімнаті, тихо запитуючи студентів, що вони вивчають, відчувають або позначають під час навчання.

Можливо, буде корисно розмістити запитання так, щоб студенти бачили їх, поки читатимуть уривки.

  • Якими Бог бачить Своїх дітей і що відчуває до них?

  • Як Він виявляє це?

  • Якими Бог хоче бачити наше сприйняття інших людей і наше ставлення до них?

Після того, як студенти опрацюють вчення Нефія про характер Бога, попросіть їх поділитися тим, що вони дізналися. Наведені далі запитання разом із додатковими запитаннями, можуть заохотити студентів ділитися. Або студенти можуть написати на дошці істини про Бога, які вони дізналися, а потім обговорити їх значення і важливість.

  • Які слова, фрази чи істини ви позначили, які могли б відповісти на ці запитання? Чому?

  • Що ви дізналися про характер Бога або що відчули стосовно нього?

  • Як згадування цих істин про Бога може вплинути на ваші стосунки з Ним? Як це може вплинути на вашу поведінку щодо інших людей?

Студенти, можливо, помітили різні істини про характер Бога. Можна запитати студентів, чому знайдені ними істини важливі, і похвалити їх за їхні думки. Наступна частина цього уроку буде присвячена істині у вірші 33, що “всі є однаковими для Бога”. Це допоможе студентам підготуватися до практичного застосування опанування доктрини на наступному уроці.

Зверніть увагу, що у 2 Нефій 26:33 Нефій зазначив багато різних типів людей, об’єднавши їх у протилежні групи. Наведені далі визначення можуть допомогти вам зрозуміти це краще. Ви можете написати ці визначення у своїх примірниках Писань поруч із цим віршем.

  • Зв’язаний: раб.

  • Язичник: той, хто не вірить у Бога.

  • Юдей та Іновірець: вираз, який стосується всіх, хто належить до дому Ізраїля, і тих, хто не належить.

2 Нефій 26:33 є доктринальним уривком для опанування. Ви можете позначати доктринальні уривки для опанування якось по-особливому, щоб потім їх було легко знайти. На наступному уроці у вас буде можливість попрактикуватися в застосуванні вчення, зазначеного в цьому уривку, відповідаючи на запитання або розбираючи навчальні ситуації.

  • Що могло би змінитися, якби світ прийняв учення з вірша 33 і жив за ним?

Знайдіть хвилинку, щоб подумати про своє бачення, зокрема про те, що ви відчуваєте до інших і як до них ставитеся у порівнянні з тим, якими їх бачить Бог і тим, як ставиться до них Він.

Один із способів допомогти студентам порівняти їхнє ставлення до людей із Божим — це попросити студентів перефразувати запитання, наведені Нефієм у 2 Нефій 26:25–28, щоб застосувати їх до себе. Наприклад: “Чи змушую я людей відчувати, що хочу, щоб вони пішли від мене? або не поклонялися разом зі мною? Або чи я припускаю, що їм не слід долучатися до доброти Ісуса Христа?”

ChurchofJesusChrist.org

Наведені далі запитання та абзаци можуть допомогти студентам оцінити свої почуття та дії щодо інших людей, а потім застосувати те, що вони вивчають. Студенти можуть записувати відповіді на запитання у свій щоденник для навчання або обговорювати їх.

  • Як може впливати на вас згадка про Боже бачення всіх людей і Його почуття до них?

  • Якого успіху ви досягли у прагненні бачити інших людей і ставитися них так, як це роблять Небесний Батько та Ісус?

  • Як знання вчення про Господа у 2 Нефій 26:33 може допомогти вам бачити інших людей, любити їх і ставитися до них так, як це робить Бог?

Протягом наступних кількох днів спробуйте звернути увагу на те, як ви дивитеся на інших людей, що відчуваєте до них і як ставитеся. Прислухайтеся до спонукань Святого Духа та шукайте допомоги Господа, щоб внести будь-які необхідні зміни, щоб любити інших і ставитися до них так, як це робить Бог.

Роздрукувати