Семінарія
Мосія 5:1–5. Вже не маємо бажання чинити зло


“Мосія 5:1–5. Вже не маємо бажання чинити зло”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Мосія 5:1–5”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Мосія 5:1–5

Вже не маємо бажання чинити зло

Зображення
Цар Веніямин звертається до свого народу

Часом ми можемо відчувати потребу щось змінити або покращити. Народ царя Веніямина відчув те ж саме, почувши, як він говорить про Ісуса Христа і те, від чого Він нас рятує. Цей урок може допомогти вам збільшити бажання змінитися або продовжувати змінюватися з допомогою Господа.

Діючи за вченнями Спасителя. Ісус Христос навчав істинної доктрини та істинних принципів, щоб наше життя могло змінитися на краще. Постійно шукайте можливостей заохочувати студентів до плідних праведних дій, основуючись на Його вченнях. Такі дії можуть бути різними для кожного студента, але Святий Дух допоможе кожному з них визначити, що вони можуть зробити, щоб йти за Спасителем.

Підготовка студентів: Ви можете запропонувати студентам подумати, що саме викликає у них бажання наближатися до Небесного Батька та Ісуса Христа.

Можливі навчальні завдання

Ставати схожими на Ісуса Христа

Ви можете показати запропоновані далі зображення або принести у клас щось із наочного матеріалу, якщо такий у вас є. Після цього поставте запитання, аналогічні наведеним нижче, щоб допомогти студентам обдумати, як перетворення цих наочних матеріалів можна порівняти з тим, як ми змінюємось і стаємо більше схожими на Небесного Батька та Ісуса Христа.

Зображення
кубики льоду, вода і пара
Зображення
вугілля
  • Що викликає їхню зміну?

  • Що викликає зміну в людях?

  • У чому схожість і у чому відмінність того, як Господь змінює наші серця і як змінюються ці наочні матеріали?

Ви можете показати наведене далі твердження або написати його на дошці. Запропонуйте студентам подумати, наскільки це твердження стосується їх.

  • Я хочу, щоб Господь допоміг мені змінитися на краще.

Запропонуйте студентам обміркувати, чому в них є таке почуття. Вони можуть, зокрема, подумати про те, як Господь допомагав їм у минулому.

Під час вивчення Мосія 5 шукайте, чому саме у вас може виникнути бажання звернутися до Господа по допомогу, щоб змінитися і вдосконалитись.

Відчути зміну серця

Закінчивши розмову зі своїм народом, цар Веніямин хотів знати, чи “вірять вони словам, з якими він звернувся до них” (Мосія 5:1).

Прочитайте Мосія 5:1–5, щоб дізнатися, як вони відповіли. Було б корисно сказати, що слово бажання стосується чийогось прагнення чи схильності, тобто того, до чого людина схильна. ChurchofJesusChrist.org

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти ці вірші, можна запропонувати їм скопіювати у свої щоденники для навчання наведену далі таблицю і заповнити її. Або ж студенти можуть прочитати ці вірші й позначити те, що знайдуть у цих уривках з Писань. Наприклад, студенти можуть обвести слова та фрази, що вказують на те, як змінилися ті люди, а також підкреслити слова та фрази з приміткою про те, що викликало зміну в них.

Як люди змінилися

Що викликало зміну в людях

Як люди змінилися

Що викликало зміну в людях

Можна запропонувати студентам розповісти про те, що вони знайшли. Попросіть студентів узагальнити принципи, які вони вивчали. Виконання наступного завдання є одним зі способів зробити це.

Закінчіть наведену нижче фразу, основуючись на написаному в Мосія 5:1–5.

Коли наші серця змінюються під впливом Духа Господнього, ми …

Студенти можуть завершити цю фразу по-різному. Можливі варіанти: Коли наші серця змінюються під впливом Духа Господнього, ми …

  • втрачаємо бажання коїти зло і відчуваємо бажання постійно творити добро;

  • відчуваємо радість;

  • готові укласти завіти, щоб дотримуватися заповідей.

Можливо, буде корисно запропонувати студентам написати ці принципи на дошці, а також у своїх примірниках Писань. Поставте деякі або всі вказані нижче запитання, щоб допомогти студентам зрозуміти й обміркувати важливість визначених ними істин.

Важливо зрозуміти, що хоч у народу царя Веніямина не було більше “бажання [або схильності] чинити зло” (Мосія 5:2), це не означає, що вони вже більше ніколи не грішили. Найімовірніше, Господь змінив їхні серця, щоб вони мали щире бажання творити добро й уникати гріха.

  • Коли у вас, як і в народу царя Веніямина, виникало сильне бажання “постійно чинити добро”? Що допомогло вам відчувати це?

  • Чому, на вашу думку, багатьом з нас не вдається відчувати це постійно?

  • Як ви думаєте, що людина може зробити, аби частіше мати таке бажання?

Розуміння змін

Можете позначити в Мосія 5:3 слова “через нескінченну великодушність Бога”. Щоб по-справжньому зрозуміти зміни, які відбулися в народі царя Веніямина, нам слід зрозуміти, як Ісус Христос може допомогти нам змінитися.

Сестра Венді В. Нельсон пояснила:

Можна показати наведені далі висловлювання та запропонувати студентам знайти слова чи фрази, які їх вразили.

“Спаситель — це основний і єдиний справжній і живий ініціатор змін. Він є джерелом усіх змін. … Він проявить у вас найкраще, коли ви звернетеся до Нього. Він дійсно врятує все найпрекрасніше, що є глибоко всередині вас. …

Він любить вас. Йому подобаються зусилля, які ви докладаєте, щоб змінитися.

Його бажання полягає в тому, щоб ви змінилися, з часом повністю відкинули тілесну людину, змінили серце, змінили природу. Ісус Христос зробив все, що Він міг, аби ви мали змогу змінитися! Він — ваш Спаситель і мій Спаситель!

І коли ми активно, наполегливо молитимемося про те, щоб сила Його нескінченної і спокутної жертви була застосована у нашому житті, Його остаточне зцілення принесе в життя кожного з нас максимальні зміни, яких ми відчайдушно прагнемо”. (Wendy W. Nelson, “Change: It’s Always a Possibility!” [Brigham Young University devotional, April 7, 1998], 10 speeches.byu.edu).

  • Що, за словами сестри Нельсон, може зробити Ісус Христос, щоб допомогти нам змінитися?

  • Що ви дізналися про вашу роль у тому, щоб відбувалися зміни?

Запропонуйте студентам подумати про когось з їхніх знайомих, хто змінився з допомогою Ісуса Христа. Ви можете навести приклад Евера з відео “Зміна серця” (4:39), яке є на сайті ChurchofJesusChrist.org. Можливо, перегляд цього відео допоможе вам розповісти про когось із ваших знайомих, хто змінився.

Потім поставте студентам, наприклад, такі запитання:

  • Як Господь допоміг цій людині?

  • Які зусилля ця людина докладала особисто, щоб змінитися?

  • Чому, на вашу думку, такі зміни ведуть до більшої радості?

Як зробити, щоб зміни відбувалися постійно

Закінчуючи вивчення матеріалу цього уроку, подумайте про своє життя і ваш нинішній прогрес у тому, як ви стаєте подібними до Небесного Батька та Ісуса Христа. Замисліться, що, на ваше відчуття, Святий Дух хотів би, аби ви зробили, памʼятаючи про те, що ви дізналися та відчули.

Поділіться своїм свідченням про те, що Господь через Свого Духа допоможе студентам змінитися і стати більше схожими на Небесного Батька та Ісуса Христа.

Роздрукувати