Семінарія
Алма 18: Аммон служить царю Ламонію та навчає його


“Алма 18: Аммон служить царю Ламонію та навчає його”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Алма 18”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Алма 18

Аммон служить царю Ламонію та навчає його

Зображення
Аммон навчає царя Ламонія

Ми не знаємо, чому цар Ламоній з такою повагою поставився до Аммона, коли вони зустрілись вперше. Можливо, це була готовність Аммона служити, або світло Христа, яке він випромінював, або те, що він був сином царя Мосії. Якою б не була причина першого позитивного враження про Аммона, Ламоній був глибоко зворушений відданістю, з якою Аммон служив йому протягом наступних трьох днів. Завдяки цим почуттям Ламоній був готовий повірити всім словам Аммона. Мета цього уроку допомогти вам знайти способи допомогти іншим наблизитися до Бога завдяки вашій любові і служінню, що подібні до Христових.

Ефективно використовуйте схвалені Церквою візуальні матеріали. Мудре використання візуальних матеріалів може збагатити розуміння студентів і допомогти їм зміцнювати своє свідчення. Ви можете поділити довші відео на коротші сегменти. Запропонуйте студентам шукати представлені вчення й принципи та обговорювати їх.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам попросити друга чи члена сім’ї назвати своїх знайомих, які допомогли іншим наблизитися до Бога своєю любов’ю чи служінням, подібними до Христових.

Можливі навчальні завдання

Проповідувати євангелію

Покажіть наведене далі висловлювання або поділіться ним і запропонуйте студентам обговорити, що, на їхню думку, воно означає. Для більш ефективного обговорення ви можете використати запитання, наведені після цитати.

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, навчав:

“Одна з найвеличніших промов, будь-коли виголошених щодо місіонерської роботи, полягає в цій простій думці, яку приписують святому Франциску Ассизькому: “Проповідуйте євангелію завжди і, якщо необхідно, користуйтеся словами”. (Дітер Ф. Ухтдорф, “Очікування на дорозі до Дамаску”, Ліягона, трав. 2011, с. 77).

  • Як ми можемо проповідувати євангелію, не користуючись словами?

  • Чому це такий потужний спосіб проповідувати?

Ісус Христос був досконалим прикладом навчання євангелії.

  • Чи можете ви згадати історії про те, як Ісус допомагав іншим дізнатися про Небесного Батька, навіть не кажучи дуже багато?

Можна запропонувати студентам навести приклади того, як Спаситель допомагав іншим наблизитися до Небесного Батька своїм прикладом, чудесами чи служінням іншим. Серед прикладів можуть бути історії з Іван 11:41–45; 13:4–5, 13–15.

Зображення
Аммон захищає отари

Ви можете згадати, що, розпочавши свою місію серед ламанійців в землі Ізмаїла, Аммон не відразу почав навчати євангелії. Натомість він пообіцяв цареві: “Я буду твоїм слугою” (Алма 17:25). Після цього Аммона призначили пасти царські отари. Силою Божою він захистив отари та інших слуг від ламанійців, які намагалися розігнати овець.

Вивчаючи сьогодні Алма 18, зверніть увагу на те, який вплив справило вірне служіння Аммона на царя Ламонія. Подумайте, як ви можете допомогти іншим наблизитися до Бога, люблячи їх і служачи їм, подібно Христу.

Вплив любові та служіння, подібних до Христових, які виявляв Аммон

Вказані далі вірші можна вивчати разом у класі, або попросивши студентів об’єднатися в пари.

Прочитайте Алма 18:1–11 і знайдіть, який вплив справили дії Аммона на царя Ламонія.

  • На що ви звернули увагу у діях Аммона в цих віршах?

  • Який вплив вчинки Аммона мали на царя?

Підготувавши царських коней і колісниці, Аммон прийшов до царя й помітив, що вираз обличчя Ламонія змінився. Через Духа Аммон розпізнав думки царя та знав, що Ламоній захоплювався тим, як Аммон дивовижним чином захистив царські отари (див. Алма 18:12–19).

Прочитайте Алма 18:20–23 і знайдіть те, чого бажав Ламоній.

  • Яку роль, на вашу думку, любов і служіння Аммона, подібні до Христових, зіграли в готовності царя повірити словам Аммона?

Одна з істин, про яку ми можемо дізнатися з цієї історії, полягає в тому, що через наші подібні до Христових любов і служіння Бог може підготувати до прийняття євангельських істин серця тих, кому ми служимо.

Запропонуйте студентам обговорити наведені далі запитання в невеликих групах. Потім члени кожної групи можуть поділитися деякими своїми відповідями з класом.

  • У які способи ми можемо допомогти іншим наблизитися до Бога через наші любов і служіння, подібні до Христових?

Якщо можливо, поділіться прикладом, коли ви бачили, як інші наблизилися до Бога завдяки подібним до Христових любові та служінню інших людей. Ви також можете попросити студентів згадати їхні власні приклади і поділитися ними.

Аммон навчає Ламонія євангельських істин

Виходячи з потреб і здібностей ваших студентів, виберіть, як їм буде краще опрацювати наведені далі вірші: разом у класі, з напарником/цею чи самостійно.

Прочитайте Алма 18:24–43 і знайдіть те, чого Аммон навчив Ламонія. Ви можете скласти список того, що знайдете, звертаючи увагу на слова “переказував”, “роз’яснював” і “розповів”.

  • Які важливі істини Аммон допоміг зрозуміти Ламонію?

    Ви можете записати на дошці відповіді студентів на попереднє запитання. Студенти також можуть поставити зірочку поруч із істинами, яких сьогодні навчають місіонери.

  • Який вплив ці істини справили на Ламонія?

  • Чому ці істини важливо розуміти сьогодні?

Див. пораду в розділі “Додаткові навчальні завдання”, яка може допомогти студентам зрозуміти значення істин, яких Аммон навчив царя в цих віршах.

Хоча багато ламанійців подумали, що Ламоній помер, коли він впав на землю, Аммон пізніше допоміг їм зрозуміти, що цар “був під впливом Бога” або “його було віднесено у Богові” (Алма 19:6). Ви дізнаєтесь більше про навернення Ламонія, вивчаючи Алма 19.

Застосування вивченого

Дайте студентам час подумати про те, як вони можуть застосувати істини, які вони засвоїли сьогодні. Можливо, буде корисно показати наведені нижче інструкції та запропонувати студентам записати їхні відповіді в щоденниках для навчання. Після цього ви можете запропонувати кільком студентам поділитися їхніми цілями чи планами, не називаючи імена людей, про яких вони думають.

Подумайте про когось, кому, на вашу думку, ви могли б допомогти наблизитися до Бога завдяки любові і служінню, що подібні до Христових.

  • Як ви можете служити цій людині або виявляти до неї любов, подібну до Христової?

  • Як ваші зусилля можуть допомогти цій людині наблизитися до Бога?

  • Які перешкоди можуть ускладнити служіння цій людині з чистою любов’ю? Як ви можете подолати ці перешкоди?

Роздрукувати